Membrii Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) au organizat, sambata, la Oradea un parastas si au depus coroane la statuia lui Emanuil Gojdu. Acestia au dorit, prin acest eveniment, sa isi manifeste sprijinul fata de demersurile intreprinse de Biserica Ortodoxa pentru aplicarea testamentului lui Gojdu in forma lasata de el.

Sustinatorii acestei cauze din judetul Bihor continua, totodata, sa stranga semnaturi. Directorul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai", Constantin Malinas, a afirmat ca in judet oamenii au fost foarte receptivi la aceasta problema. "Este nevoie ca cineva sa mearga si sa vorbeasca putin despre Gojdu si semnaturile incep sa curga.

Sunt sate, mai ales din zona Beiusului, dar nu numai, de au fost adunate cate 200-300 de semnaturi", a marturisit Malinas. Acesta a adaugat ca actuala problema nu poate fi rezolvata daca, pentru inceput, nu va fi recuperat patrimoniul Gojdu si dat Fundatiei de la Sibiu cu acelasi nume.

Evenimentul a inceput cu un parastas la Catedrala Ortodoxa din Oradea. La slujba au fost prezenti atat studentii din cadrul ASCOR, cat si cativa sustinatori ai acestei cauze. Dupa momentul religios, cei prezenti s-au adunat in fata statuii lui Emanuil Gojdu, din Piata Unirii. Aici, preotii prezenti au tinut un Te Deum, dupa care au fost depuse coroane de flori.

"In aceasta zi ne propunem comemorarea marelui mecena Emanuil Gojdu. Hotararea a fost luata la nivelul ASCOR si astazi (sambata - n. r.), studentii din mai multe centre universitare din tara au avut aceasta initiativa.

Astfel, sprijinim biserica prin demersurile noastre si ne manifestam nemultumirea fata de hotararea Guvernului Roman si cel Maghiar de a infiinta o Fundatie Gojdu paralela cu cea de la Sibiu.

Vrem sa aducem un omagiu marelui mecena si, totodata, sa constientizam opiniei publice aceste demersuri, sa pastram si sa aplicam testamentul lui Emanuil Gojdu asa cum a fost scris de el", a declarat presedintele ASCOR Oradea, Ciprian Palutiu.

Totodata, sambata, cei care au fost prezenti la manifestari au continuat sa adune semnaturi de la persoanele care sustin demersurile Fundatiei "Gojdu" din Sibiu de a aplica testamentul in forma in care a fost lasat de acesta. Pana in prezent in Bihor au fost adunate 52.000 de iscalituri. "Exista localitati unde aproape toata populatia a semnat.

Printre acestea se numara Bratca, Remetea, Tilecus, Cefa, Inand, Girisu de Cris, plus toti elevii de la Colegiul National "Emanuil Gojdu"", a afirmat declarat reprezentantul fundatiei din Bihor.

Fundatia "Gojdu" a inregistrat de curand un succes la Oradea, unde Curtea de Apel i-a restituit casa unde s-a nascut si a copilarit marele avocat. Este vorba despre un imobil de pe strada Traian Mosoiu.