„Informatia de Vest" publica, in premiera si in exclusivitate, stenograma convorbirii dintre jurnalistul Florin Cuc si „locotenentul" fostului decan al Facultatii de Medicina din Oradea, Eihab Suleiman, care dezvaluie implicarea lui Mircea Ifrim in escrocarea studentilor straini

Risipirea de catre Ifrim a banilor Universitatii din Oradea, razbunarea impotriva unui student care a avut o relatie sexuala cu sotia sa si scandalul legat de varsta lui Mircea Ifrim sunt alte ingrediente ale anchetei desfasurate de „Informatia de Vest".

Deoarece nu poate candida pentru un nou mandat de decan datorita varstei, Ifrim incearca cu disperare sa scindeze Universitatea oradeana cu scopul de a se autoproclama rector al unei viitoare universitati de medicina.

10 miliarde pentru un somn linistit si o razbunare „penala"

Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea se afla, in prezent, in centrul unui urias scandal de coruptie si intr-o situatie financiara foarte dificila. La aceasta situatie au contribuit si notele de plata scandaloase de la hotelul „Dacia Continental" din Oradea, unde Ifrim a ocupat o camera timp de aproape zece ani.

Cazarea lui a costat Universitatea Oradea peste 10 miliarde de lei, bani cu care s-ar fi putut cumpara 15 apartamente cu doua camere.

Presa a relatat despre numeroase abuzuri comise de decanul Ifrim asupra studentilor straini. Cel mai scandalos a fost cel caruia i-a cazut victima studentul israelian Yair Levy Mordechai.

Acesta a constatat, anul trecut ca, din senin, trei note din catalog nu mai corespundeau cu cele din carnetul de student, fiind corectate cu pasta corectoare, doi de „10" si un „9" in trei de „4". Urmare a acestor „surprize", el figura ca repetent pentru neindeplinirea numarului de credite necesar promovarii anului universitar.

Victima a inregistrat convorbirea sa cu profesorul Bako Gabriel, in care acesta a recunoscut in mod repetat ca decanul Ifrim Mircea l-a obligat sa schimbe nota.

Dar marea supriza avea sa survina abia dupa ce Yair Levy Mordechai, in prezent student la Universitatea „Babes-Bolyai", a depus o plangere penala impotriva lui Ifrim, in care a aratat ca este o victima a abuzurilor acestuia, care s-a razbunat pe el in acest fel dupa ce a aflat ca studentul avusese o relatie „orala" cu sotia sa, chinezoaica Ifrim Cheng Fen, si ea cadru didactic la facultatea oradeana. Dosarul penal in care Ifrim este acuzat de Yair Mordechai de mai multe infractiuni se afla pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

O afacere „ingropata"

In mod ciudat, la capitolul „Curriculul vitae" al lui Mircea Ifrim de pe site-ul Camerei Deputatilor, in legislatura anterioara era mentionata, la rubrica „data si locul nasterii", doar data de 4 mai 1939, fara a fi precizat si locul de origine al deputatului.

Ifrim, care a fost acuzat in repetate randuri de presa ca si-ar fi falsificat data nasterii pentru a „prinde" al doilea mandat de decan la Facultatea de Medicina din Oradea, este membru in Consiliul Director al PRM.

Conform declaratiei sale de avere, acesta este propietarul urmatoarelor bunuri: 14,5 hectare de teren agricol, cumparate in 1999, 500 mp teren intravilan, doua apartamente cu o suprafata locuibila totalizand 175 mp, achizitionate in 1983, respectiv 2001, o supervila de 200 mp, declarata ca fiind dobandita sau construita in 2002, un autoturism Audi din 1985, cumparat in 1988, bijuterii de 5000 euro, plus un depozit bancar de 17.260 euro. Insa avem motive serioase sa credem ca declaratia nu corespunde adevarului.

In anii 2000 si 2001, atat presa bihoreana cat si cea centrala vuiau despre dezvaluirile legate de unele „inginerii" puse la cale, in colaborare cu un arab, de catre decanul Facultatii de Medicina din Oradea, Mircea Ifrim, ajuns, intre timp, deputat PRM de Maramures si ulterior de Bacau si chiar presedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Prin intermediul unui site creat special in acest scop pe Internet, www.oradea.edu/admision.html, sters intre timp din motive lesne de banuit, tinerii din intreaga lume erau invitati sa studieze la Facultatea de Medicina a Universitatii Oradea, unde, promitea chiar Ifrim, pentru cateva mii de dolari, se poate studia Medicina in limba engleza fara examen, desi, in mod uzual, avand in vedere importanta sociala a acestei meserii, studentii la Medicina sunt selectionati in urma unor examinari atente.

Taxa initiala pentru retinerea unui loc era de 2500 de dolari, iar banii trebuiau depusi intr-unul din conturile deschise la unele banci din SUA, ale unei pretinse sectii americane a Universitatii de stat din Oradea (University of Oradea - USA) sau ale unei organizatii-fantoma controlate de fostul sau colaborator apropiat, arabul Eihab Suleiman, care isi spunea si Mike Sulliman. Este demn de retinut ca actele cu antetul dubios „University of Oradea - USA Office" garantau inapoierea banilor daca clientii renuntau sa studieze Medicina la universitatea oradeana.

Sute de tineri straini, in special din tari ale lumii a III-a, s-au lasat amagiti de „momeala" universitara ticluita cu abilitate.

Dupa ce au virat banii si s-au prezentat la Oradea pentru inceperea studiilor, multi dintre ei au avut neplacuta surpriza sa constate ca, sub diverse pretexte, au fost amanati pana la expirarea vizei si nevoiti sa se intoarca in tarile de bastina fara a-si putea recupera banii.

Desi Politia bihoreana a fost sesizata, atat prin presa, cat si de catre unii din cei inselati, nu s-a intreprins nimic pentru a se pune capat escrocheriei.

Contul Facultatii de Medicina Oradea, in care strainii dornici sa studieze stiinta lui Hypocrat erau invitati sa depuna banii in contul bancar 07002-0812207524 la o banca din New Jersey.

Sub protectia anonimatului, unii din cei inselati au declarat reporterilor ca potrivit indicatiilor de pe pagina web, au corespondat cu Eihab Suleiman, care le-a indicat sa depuna cate 2500 de dolari in contul amintit si sa astepte acasa sosirea documentelor de inscriere la facultate.

„Ne-a mintit ca suma de 2500 de dolari nu reprezinta decat o simpla garantie, pe care o vom primi inapoi in momentul inscrierii oficiale la studii in Romania. Nu am primit nici un fel de chitanta pentru acesti bani. Dupa ce am virat banii, am primit un plic cu o scrisoare de recomandare si un album color cu Universitatea Oradea.

Am venit in Romania, dar actele primite de la Eihab Suleiman nu au fost recunoscute de autoritatile romane si am fost trimisi inapoi in tara. Am sperat ca este vorba de o neintelegere si am mai incercat inca o data.

Dupa ce, in sfarsit, am reusit sa venim in Romania ca simpli turisti, desi platisem pentru a deveni studenti, am constatat ca aveam nevoie de viza de studii.

Ulterior, am aflat ca Universitatea Oradea este institutie de stat si ca taxele de studii erau stabilite de Guvern si ca, de fapt, conturile din strainatate ale Facultatii de Medicina existau fara stirea autoritatilor" – au declarat la vremea respectiva, unii din tinerii pacaliti, ziaristilor.

Destainuiri…

In urma unui conflict cu Ifrim, Eihab Suleiman l-a contactat in mod discret pe ziaristul Florin Cuc, caruia i-a facut dezvaluiri senzationale in legatura cu modul in care decanul Facultatii de Medicina, in cardasie cu conducerea Universitatii Oradea, ii insela cu sute de mii de dolari pe studentii straini ce faceau greseala sa se lase amagiti sa studieze Medicina in orasul nostru. Discutia a avut loc in vara anului 2001, in biroul lui Suleiman din Oradea, Piata Libertatii nr 4, et. I, ap. 5., iar inregistrarea acestei convorbiri a fost prezentata ca proba in instanta.

In ciuda dezvaluirilor facute de Eihab Suleiman, organele de ancheta nu au miscat un deget pentru a verifica daca acestea sunt reale sau nu. Instanta a ignorat proba, iar ziaristul Florin Cuc a fost condamnat la plata unei amenzi penale si daune morale de 70 milioane lei in favoarea lui Mircea Ifrim.

Jurnalistul a dat in judecata Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarea dreptului la libera exprimare. Cauza a fost admisa si in perioada urmatoare, CEDO urmeaza sa stabileasca cuantumul daunelor ce ii vor fi achitate.

In cele ce urmeaza publicam fragmente din transcrierea convorbirii avute de Florin Cuc cu colaboratorul lui Mircea Ifrim, Eihab Suleiman, care a parasit Romania la scurt timp dupa ce aceasta proba incriminatoare a fost pusa, fara succes, la dispozitia autoritatilor.

„Surprizele" lui Suleiman

Florin Cuc: „Aveti o problema cu dl. Ifrim?"

Eihab Suleiman: „Cine nu are probleme cu Ifrim?!… In momentul de fata, imi face probleme si mie… Sunt student la «Vasile Goldis» (Mircea Ifrim preda si la aceasta universitate - n.n.) si nu am inca un numar de inregistrare acolo.

Tatal meu este ingrijorat, nimeni nu semneaza pentru notele obtinute de mine, suntem cu totii (se refera al studentii straini - n.n.) in aceeasi situatie.

Cu siguranta, este si Ifrim implicat, dar daca l-as infrunta in acest moment, nu stiu care ar fi consecintele… In acest moment, e un mare scandal in randul studentilor straini de la Facultatea de Medicina din Oradea, arabi si pakistanezi. Numele lor sunt afisate la intrarea in facultate.

Probabil ati auzit ceva, e vorba de 200 de studenti. Acum trei ani (trei ani anteriori momentului discutiei, deci in 1998 - n.n.), pentru 40 de studenti s-a folosit o metoda de plata a taxei (e vorba de taxele de studii - n.n.) prin care plata acestora se facea in contul mentionat in anuntul de pe Internet, nu direct prin banca.

S-au folosit de aceasta metoda pentru a lua banii studentilor straini. Acestia au primit viza de studii si, in curand, vor termina facultatea. Fiecare dintre ei au platit, pana acum, intre 7000 si 9000 de dolari, timp de trei ani de zile. Taxa este de 3360 de dolari pe an, deci in trei ani se ajunge la 10.000 de dolari pe cap de student.

Ifrim i-a pus sa semneze o declaratie prin care se spunea ca cineva a luat banii si i-a pus in contul Universitatii (cel din America - n.n.), i-a dat unei persoane din Universitate si ca aceasta i-a pastrat.

Unde sunt acesti bani? Politia investigheaza (doar s-a prefacut - n.n.) deja cazul, dar in acest moment ce se poate face? Se poate tine o sedinta cu studentii, in care sa li se spuna: «Nu puteti pleca acasa dupa absolvire, daca nu platiti taxa, alti 10.000 de dolari fiecare!»… Deci, studentii trebuie sa plateasca de doua ori!…

De ce contabilul Universitatii nu a aflat ca banii respectivi nu au intrat in contul Universitatii?… Banii i-au fost dati lui Ifrim si el a semnat toate documentele. Ifrim este foarte implicat si a luat 200.000 de dolari".

F.C.: „Poate ca banii au fost impartiti intre persoanele implicate!"

E.S.: „Daca eu iti dau 200.000 de dolari, care sunt banii Universitatii, (analogia se refera la Mircea Ifrim - n.n.) tu trebuie sa ai grija de ei.

Daca eu platesc 3360 de dolari (taxa de studii pentru un an - n.n.), contul Universitatii trebuie sa creasca cu 3360 de dolari, iar daca timp de trei ani la rand in cont nu se intampla nimic (cu sensul ca banii nu au intrat in cont - n.n.), inseamna ca exista o problema… Nu te poti pune in locul meu! Mie mi-e frica!

Politia stie deja, exista o investigatie, dar eu si rectorul (Teodor Maghiar-senior - n.n.) nu am spus nimic pana acum.

Nimeni nu mai stie despre asta, cu exceptia studentilor straini (referirea este la acei studenti care au fost inselati si santajati sa plateasca din nou circa 10.000 de dolari pentru a putea absolvi Facultatea de Medicina din Oradea - n.n.) iar de acum, si a ta.

F.C.: „Cati studenti sunt implicati (cu sensul de inselati - n.n.)?"

E.S.: „Patruzeci de studenti. Fiecare dintre ei a platit 9.000 de dolari.

Am lista cu studentii (victimele - n.n.) de la Universitate, daca vrei, pot sa ti-o dau (pe parcursul discutiei, Eihab Suleiman s-a razgandit, spunand ca o va da ulterior, dar, cu toate insistentele reporterului, acesta nu i-a mai inmanat-o - n.n.)… Am vorbit cu dl Ifrim acum doua zile si l-am intrebat care e situatia mea, unde e dosarul meu?

Mi s-a spus ca la Universitate exista 2000 de studenti la Medicina si ca nu exista nici un dosar pe numele meu (Eihab Suleiman era, in momentul discutiei, petrecuta in vara anului 2001, in anul terminal la Facultatea de Medicina Oradea - n.n.) Deci, eu acum nu mai am dosar!… Mi s-a spus ca trebuie sa dau din nou 15 examene diferite si ca am acelasi statut ca orice alt student si ca nu imi sunt recunoscute notele obtinute".

Rector sau infractor?!

Dupa ce a depus marturie in favoarea lui Ifrim in procesul cu ziaristul Florin Cuc, Eihab Suleiman a „absolvit" Medicina. La scurt timp dupa absolvirea facultatii, in 2001, Eihab Suleiman a parasit Romania.

Mircea Ifrim, care este de (prea) multi ani si presedintele Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, se vrea si rector cu orice pret.

Chiar cu pretul calcarii in picioare a tuturor legilor referitoare la invatamantul superior! Constient fiind ca nu poate candida pentru un nou mandat de decan la Facultatea de Medicina din Oradea, Ifrim s-a gandit ca nu i-ar strica sa devina rector, functie pentru care nu exista o restrictie privind varsta.

Asa ca a inceput tot felul de demersuri, cu intentia de a scinda Universitatea Oradea si de a ridica niste simple specializari la rang de facultati, dupa care, pe baza acestora, sa infiinteze „Universitatea de Medicina si Farmacie Oradea".

Dupa cum era de asteptat, el nu a gasit nici o sustinere in cadrul Universitatii. Asa ca a schimbat tactica si a initiat un proiect de lege in acest sens, pe care l-a depus la Parlament, din partea deputatilor peremisti.

Cu toate ca i s-a atras atentia ca pentru a infiinta o universitate prin scindare este nevoie de acordul Senatului Universitatii Oradea, de analiza Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica, de acordul Ministerului Educatiei si Cercetarii si de initierea acestor demersuri de catre Guvern, Ifrim n-a vrut sa tina cont de lege si, fiindca o are la conducerea Comisiei de invatamant a Camerei pe colega sa de partid Olguta Vasilescu, a reusit sa puna recent, pe ordinea de zi, scandalosul proiect de lege.

Senatul Universitatii Oradea a respins, inca din 29 septembrie, cu unanimitate de voturi, propunerea de scindare. De asemenea ministrul Educatiei, Mircea Miclea, dar si Mihai Hardau, nu si-au insusit propunerea legislativa, aratand ca este ilegala.

Propunerea n-a intrunit nici asentimentul comisiei de specialitate din Camera Deputatilor. Ifrim insa nu s-a lasat si a cerut comisiei sa introduca proiectul in plenul dezbaterilor.

Ifrim bombardeaza acum Guvernul cu memorii, prin care cere, in numele comisiilor reunite de sanatate, intr-un abuz total, ca acestea sa-si insuseasca proiectul de lege si sa-l sustina in Parlament. Ifrim se vrea rector cu orice pret. Energia pe care o depune in sustinerea acestei aberatii este enorma.

De altfel, unii deputati UDMR deja au prins ideea din zbor si chiar o sustin pentru ca au inteles ca daca se va comite o ilegalitate in privinta infiintarii unei universitati de stat, prin scindare, impotriva vointei suverane a Senatului universitar, se va putea cere acelasi lucru si pentru scindarea Universitatii Babes-Bolyai. Misto, nu?!