O suta de lei este marele premiu al castigatorului unei olimpiade nationale scolare. Un compediu de exercitii pentru pegatirea elevilor costa 20 RON. Daca premiile Olimpiadei Nationale de Biologie insumeaza 3120 RON, diurnele membrilor comisiei centrale de organizare totalizeaza 8925 RON.

Comisia centrala a ONB, gazduita la Targu Mures in aceasta saptamana, este cea mai restransa dintre cele create pentru olimpiadele scolare. Administratia locala nu a catadicsit sa-i salute pe invitatii din tara. Performanta scolara este incurajata doar prin discursuri.

Colegiul National Unirea din Targu Mures este gazda Olimpiadei Nationale de Biologie 2006. Competitia se desfasoara la Targu Mures in perioada 16-21 aprilie, la aceasta editie participand 200 de elevi ai claselor IX-XII din tara.

Comisia centrala de organizare si evaluare a concursului are in componenta 25 de membri, 21 dintre ei fiind prezenti la Targu Mures. Pentru acestia Ministerul Educatiei deconteaza 85 RON pe zi, in conditiile in care un premiu I la faza nationala a unei olimpiade scolare a fost stabilit la 100 RON.

La propunerea inspectorului

Olimpiadele scolare sunt organizate pe baza regulamentului de organizare si desfasurare a concursurilor scolare, completate de propunerile inspectorilor de specialitate din minister. Acestia propun si componenta respectivelor comisii, aprobata apoi de secretarul de stat din minister.

Acest regulament nu prevede insa un numar maxim al componentilor si nici criterii explicite pentru desemnarea membrilor, metionand doar "prestigiul" si "rezultatele deosebite in pregatirea elevilor performanti". Pentru comisia centrala a ONB Ministerul Educatiei va deconta aproape 9000 RON.

Traian Saitan, vicepresedintele executiv al comisiei, spune ca numarul membrilor nu este mare, sustinand ca aceasta comisie este cea mai restransa in comparatie cu cele alcatuite pentru competitiile la alte discipline. "Comisia centrala a ONB este cea mai mica dintr disciplinele de baza la care se organizeaza olimpiade scolare.

Nu sunt multi membri, au fost stabiliti la propunerea mea, existand aprobarea Directiei Generale Invatamant Preuniversitar si a secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar Paloma Petrescu", ne-a declarat Traian Saitan, inspector general biologie, in cadrul M.Ed.C.

In privinta motivarii elevilor pentru performante, Saitan a declarat ca cea mai puternica motivatie o reprezinta participarea la faza internationala a competitiei din Argentina.

"Nu cred ca pe elevi partea financiara ii motiveaza", a mai declarat acesta, explicand ca daca elevii vor obtine performante la olimpiadele internationale pot obtine sume frumoase din partea Ministerului Educatiei.

Diplome si prietenii

Inspectorul general adjunct al ISJ Mures, Nicolae Neagu, a precizat ca vor fi acordate 12 premii I, II, III si 55 de mentiuni. Cuantumurile sunt 1.000.000 ROL pentru locul I, 750.000 ROL pentru locul II, 550.000 ROL pentru locul III si 400.000 ROL pentru o mentiune.

"La acest nivel motivatia este intrinseca, in general se confunda cu aspiratia spre cunoastere si mai putin spre imbogatire. Nu este o faza finala pentru ca cei mai buni vor merge la etapa internationala din Argentina", a declarat Nicolae Neagu.

Sefa ISJ, Suzana Ganta a vorbit despre prietenie si amintiri. "Elevii sunt motivati sa participe, au posibilitatea de a se intalni cu cei mai buni dintre ei, isi pot testa competentele la nivel national, pot schimba opinii, se pot lega prietenii care apoi pot dura peste ani", ne-a declarat inspectorul scolar general Suzana Ganta.

Rasplata olimpicilor

Duminica la deschiderea oficiala a Olimpiadei Nationale de Biologie, administratia locala a aratat ca, la randul ei, nu pretuieste elevii si performanta.

Oaspetii din tara au fost ignorati de prefect si echipa de subprefecti, de presedintele Consiliului Judetean si echipa de vicepresedinti si de edilul Florea, altadata mereu in cautarea apaluzelor elevilor.