Aflat ieri intr-o vizita la Cluj, presedintele Consiliului de Administratie (CA) al SIF 1 a precizat ca strategia fondului de investitii vizeaza renuntarea la pachetele de actiuni detinute la firmele neperformante in favoarea companiilor din sectorul financiar-bancar. Coordonatele pe care se va axa SIF 1 sunt stabilite dupa o serie de studii intocmite de catre expertii fondului de investitii.

Banat-Crisana se va orienta catre sectoarele productie de energie si de medicamente, chiar constructii de masini, dar isi va diminua detinerile in industria grea. "Principiul dupa care vom actiona este: ŤIubeste si fugi!ť, adica ne vom pastra actiunile la o societate atata timp cat vom considera ca aceasta nu a intrat intr-o anumita ciclicitate.

De exemplu, consider ca ne-am vandut bine pachetul de actiuni detinut la producatorul de medicamente Terapia. In schimb, la Napomar avem probleme cu piesele turnate, care nu au o conjunctura favorabila", a apreciat Cuzman.

Presiuni la Erste Bank

El a anuntat ca SIF-urile vor presa Erste Bank (Austria) sa listeze Banca Comerciala Romana (BCR), in maximum trei ani, la Bursa de Valori (BVB), asa cum prevede contractul de privatizare incheiat cu statul roman. "Valoarea de piata a BCR este mai mare decat cea cu care s-a vandut austriecilor. Ea are un potential de crestere a pretului daca va fi listata la BVB.

Am impresia ca Erste Bank foloseste niste tehnici de temporizare. Un lucru este sigur: vom apara interesele SIF-urilor ca actionari minoritari la BCR", a spus Cuzman.

Cu aceasta ocazie, presedintele SIF 1 l-a acuzat pe fostul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, de manipulare a pietei de capital, in momentul in care acesta a anuntat ca pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat la 1%. "Practic, fostul ministru a dat un semnal de cumparare masiva, care a bulversat piata, crescand foarte mult cotatiile SIF-urilor.

Ulterior, deputatii au modificat legea privind Ťunele masuri financiareť, vorbind de termeni precum Ťconcentrari de capitalť, de Ťgrupuri care actioneaza concertatť sau de Ťincercari de preluare ostilať, fara ca acestea sa fie bine definite.

Eu sunt de parere ca atat legea respectiva, cat si ordonanta care o modifica sunt ilegale, pentru ca statul nu poate sa ma oblige sa-mi vand actiunile in maximum trei luni de la publicarea documentului in Monitorul Oficial, deoarece vanzarile masive ar intoarce pe dos piata bursiera. E ca si cum m-ar pune sa-mi vand casa in trei luni!", a spus Cuzman.

Presedintele SIF 1 crede ca nu se poate pune problema ca investitorii sa isi limiteze la 1%, intr-o anumita perioada, participatiile la SIF-uri, singura interdictie care li s-ar putea aplica fiind restrictionarea dreptului de vot.

Grupul BT a cumparat 10% din SIF 1

Presedintele SIF Banat-Crisana a recunoscut ca fondul manifesta un interes deosebit pentru aceasta zona a tarii. De aceea, SIF 1 va construi un centru logistic pentru vestul Romaniei, pentru care oscileaza intre locatiile Cluj-Napoca si Timisoara. Centrul va asigura aprovizionarea pentru mai multe societati din regiune, dupa modelul structurilor de acest gen din Uniunea Europeana.

"La Cluj, detinem pachete majoritare de actiuni la firmele Napomar, Napotex, Comat, Arta Culinara, cu specificatia ca la ultima lucrurile nu merg asa cum ar trebui", a atentionat presedintele SIF Acesta a dezvaluit ca SIF Banat-Crisana dispune de 5% din capitalul social al Bancii Transilvania (cota maxima admisa de Banca Nationala), de participatii la BT Asigurari si la doua fonduri lansate de banca din Cluj, in timp ce firmele din Grupul Financiar BT au ajuns sa detina 10% din SIF

Actionarii si-au triplat investitia initiala

Conducerea SIF Banat-Crisana incearca, in aceasta perioada, sa convinga cei 8,4 milioane de actionari sa voteze la adunarea lor generala, care va avea loc la 28 aprilie, in favoarea acordarii de actiuni gratuite din profitul obtinut in 2005, adica o actiune noua la doua actiuni detinute la 16 mai 2006, in ideea ca banii sa ramana la dispozitia fondului, ca buget pentru investitii.

CA a propus o majorare de capital de la 54,8 la 82,3 milioane de lei, pe baza profitului obtinut anul trecut. In cazul in care actionarii vor respinge propunerea CA, SIF 1 va repartiza profitul (27,4 milioane de lei) sub forma de dividende (5 bani/actiune). Anul trecut, investitorii la SIF 1 au obtinut, numai din cresterea actiunilor, un profit de 196%.

Astfel, actiunile SIF 1 au crescut de la 83 de bani la 2,4 lei, investitorii triplandu-si suma investita. Veniturile Banat-Crisana au crescut, in 2005, la 105 milioane de lei, fata de 70 de milioane in 2004, in timp ce profitul net a ajuns la 50,4 de milioane, comparativ cu 40,2 milioane in anul precedent.

In decursul anului trecut, valoarea activului net s-a majorat de la 618 la aproape 1000 de milioane de lei. Capitalizarea bursiera a SIF Banat-Crisana, era, la finele anului trecut, de 1344 de milioane de lei, adica aproape 400 de milioane de euro.