Judetul Maramures dispune de aproximativ 200 de kilometri de granita alpina si de zone care marcheaza vechile hotare a Romaniei din perioada interbelica. Anual, sute de turisti din Europa Apuseana vin in zona pentru a vedea insemnele frontierei batranei Romanii, revenind in anul urmator cu alti prieteni in aceleasi locuri.

Autoritatile locale neglijeaza, insa, promovarea acestui gen de turism la mare moda in unele tari. In general, Maramuresul este cautat pentru peisaje, casele din lemn, bisericutele din lemn si Cimitirul Vesel de la Sapanta.

Aflata intr-o scurta vacanta de sarbatori in judet, Livia Sima, secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Turism, a declarat ca turismul transfrontalier ar merge foarte bine combinat cu ecoturismul practicat cu succes de cele 220 de pensiuni acreditate. "In prezent, micile pensiuni rurale neglijeaza aceasta oportunitate formidabila data de zona Maramuresului.

De regula urca in Muntii Maramuresului, Pop Ivanul, Farcaului, Stogul si Ludescu turistii din Cehia, Polonia si Slovacia. Sunt atrasi de peisaj, dar si bornele de frontiera vechi aproape 100 de ani. Obisnuiesc sa vina cu cortul, stiind ca nu au nici o posibilitate de cazare. In comunele Repedea, Ruscova si Poienile de sub Munte exista doar patru pensiuni turistice.

Asadar, posibilitatile de cazare sunt limitate, dar si prea putin cunoscute. In acele localitati, agroturismul rural se misca mai lent", a spus Livia Sima.

Partea trista este ca majoritatea proprietarilor de pensiuni nu prea pun pret pe promovarea afacerii si considera agroturismul mai mult o pasiune. De unde si venirea strainilor in Maramures este pur accidentala.

Turismul transfrontalier este un domeniu de bresa, iar estimarile neoficiale arata ca, anual, peste 1.000 de persoane urca in zona de granita a Muntilor Maramuresului. "Surprinzator e faptul ca cei care vin sa viziteze aceste zone sunt foarte bine pregatiti. Au harti sau copii dupa harti si masuratori topografice din perioada Primului Razboi Mondial si a celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Cunosc foarte bine vechea frontiera a Romaniei care se invecina cu Polonia si Cehoslovacia in primul razboi mondial. Turistii sunt atrasi de bornele de granita ce dateaza din anul 1914, o raritate se pare in Europa", a afirmat comisarul-sef al Sectorului Politiei de Frontiera din Poienile de sub Munte, Dorel Ratanu.

Cert e ca, indiferent de situatie, turismul transfrontalier cu resursele sale este insuficient exploatat.