Veronica Botos, Lucia Bucin, Camelia Chiorean, Elena Gliga, Marioara Jiga, Maria Joarza, Maria Moldovan s.a. au descoperit ca pot conduce cu mana forte afaceri de succes l Maria Precup sau Doina Merdariu si-au facut un nume in administratia publica l Mirona Gliga este mandria sportiva a Reghinului l Gabriela Badiu sau Maria Sus s-au remarcat servind de partea legii l Zoe Paraianu sau Daniela Uta sau dragostea pentru pedagogie, respectiv media l Toate sunt reghinence de nota 10, intr-un top al femeilor celebre.

Dupa ce am initiat un top ad-hoc al celor mai celebre, tari, profesioniste si ce alte epitete doriti sa mai adaugati femei din judet, am poposit cu analiza noastra empirica si in Orasul Viorilor.

Cine sunt femeile de afaceri de succes, cine s-a remarcat in administratie, cum se impaca viata activa cu familia, aflati din randurile de mai jos.

Femei de afaceri de succes

Veronica Botos, co-proprietara a brutariei "Vera", s-a remarcat dincolo de mintea ascutita pentru afaceri, drept una dintre cele mai amabile reghinence. Calma, Veronica Botos este activa si in domeniul social, fiind una dintre sustinatoarele, prin sponsorizari, a scolilor.

Ca afacerile merg bine cu administratia publica ne-o dovedeste Lucia Bucin, care conduce Bucin Mob, o firma bine infipta in domeniul productiei de mobilier, dar care este si un activ consilier local, chiar de temut.

Vicepresedintele PNL Reghin a dovedit ca poate conduce cu mana forte, imbracata in manusa, o afacere intr-un domeniu rezervat din nou barbatilor. In domeniul personal este cunoscuta drept o leoaica, care isi apara familia.

Nascuta cu afacerea-n mana, avand in sange spiritul de afacerist, Camelia Chiorean este proprietara magazinelor Style din Reghin si No. 1 din Targu Mures. A inceput sa vanda haine intr-un spatiu mic, o cabanuta de doi pe doi, din cartierul Mihai Viteazul din Reghin.

Mai apoi si-a deschis un altul chiar in centru cu care a avut succes deoarece femeile cochete din Reghin nu prea aveau de unde sa isi completeze garderoba. Dupa putin timp, Cami, cum o cunosc reghinenii, si-a mai deschis alte doua magazine in Reghin: unul cu specific masculin si altul pentru copii.

In cativa ani a reusit cu succes sa deschida cel mai frumos magazin vestimentar din Reghin: Style, iar la putin timp altul in Targu Mures: No 1. Este cunoscuta ca una dintre cele mai bine imbracate femei din Reghin.

Conduce un BMW si daca o opreste politia, cu siguranta o intreaba unde se grabeste, fiind o vitezomana inraita.

Elena Gliga conduce, cu inteligenta si pricepere, alaturi de sotul Vasile Gliga, ceea ce reghinenii numesc imperiul Gliga. Prezenta an de an in Topul 300 Capital, Elena Gliga nu se regaseste, curios, in topul 100 al femeilor de succes.

In afaceri, Elena Gliga s-a lansat transformand pasiunea si dragostea pentru viori intr-un business de succes atat de mare, incat brandul Gliga este recunoscut atat in Europa, dar chiar si peste Ocean, in Statele Unite ale Americii. Motiv pentru care, familia Gliga a deschis chiar o reprezentanta a Gliga Companies peste ocean.

Dar Elena Gliga nu este doar o femeie de afaceri care si-a folosit iscusinta si in alte domenii de activitate, precum invatamantul, agricultura sau constructiile, ci a dovedit ca poate avea si o familie reusita.

Echilibrata, ea a inteles ca unitatea si armonia in viata privata sunt un catalizator pentru reusita in afaceri.

Familia Hangan si-a impartit afacerile, Vasile Hangan, tatal, raspunde de ferma pomicola, fiul Vasilica conduce cu succes fabrica de lactate, iar Elenei Hangan i-a revenit magazinul Ceres si localul "de la etaj". Face ce face si magazinul condus de doamna Hangan este permanent plin ochi de clienti.

Marfa buna, spun carcotasii, este de "vina". Chiar daca este foarte ocupata, Elena Hangan mai are un punct rosu din partea noastra pentru grija pe care o are pentru propriul look.

Marioara Jiga, administratorul Agromec Reghin SA, este una dintre cele mai puternice femei de afaceri din Orasul Viorilor. Ramasa fara sprijin in afaceri pentru o perioada a dovedit ca poate conduce cu succes un business intr-un domeniu care nu este chiar apanajul doamnelor, cel agricol.

De asemenea are meritul ca a luptat timp de cativa ani pentru dreptate si pentru viata sa privata. Cine o cunoaste, stie ca, in spatele femeii oarecum fragile si fine se ascunde o mama tigroaica. Ratiunea sa de a exista, Marioara Jiga ar face orice pentru ai sai copii.

Greutatile ultimilor ani nu au cocosat-o, ci au intarit-o, trasatura caracteristica doar personalitatilor extrem de puternice.

Director comercial la Remex, Maria Joarza dovedeste ca maxima "barbatul este capul, care se invarteste dupa gatul femeii" este valabila si in cazul sau.

Cu toate ca cine priveste din afara ar spune ca fostul deputat Ioan Joarza decide tot, sursele noastre din interior ne-au asigurat ca nimic nu se misca in fabrica fara stiinta Mariei Joarza. Altfel o persoana discreta, la fel ca si afacerea centrata pe export pe care o administreaza.

Voluntarismul Mariei Joarza se manifesta si in viata privata, unde deciziile sale cantaresc greu in viata celor doi baieti. Un singur comentariu insa, Maria Joarza ar trebui sa consulte din cand in cand, cel putin in aparitiile publice, un stilist.

Maria Moldovan este administratorul benzinariei Arkas, sotia cunoscutului om de afaceri Marcel Moldovan. Este o femeie mignona si, daca nu-i cunosti varsta reala, ai impresia ca stai de vorba cu o tanara liceeanca.

Si-a inceput afacerile impreuna cu sotul ei intr-un apartament de bloc, care au continuat intr-un spatiu mic unde confectionau palmare din piele si plicuri de hartie. Afacerile cu produse petroliere le-au adus insa bunastarea.

Muncitoare pana la epuizare, Maria Moldovan isi supravegheaza personal afacerile, fiind prezenta la descarcarea unui tanc petrolier la 5 dimineata, ramanand in firma pana la miezul noptii. In viata de familie, Maria Moldovan a incercat sa-i imprime unicei fiice valoarea muncii si a banului castigat din munca.

Violeta Oltean este una dintre cele mai cochete prezente de pe plaiurile reghinene.

Blonda, frumoasa si cu o tinuta vestimentara foarte atent studiata, Violeta Oltean patroneaza una dintre cele mai puternice fabrici din Reghin: Maviprod, asta dupa ce sotul ei s-a "multumit" sa administreze Irum si a lasat-o pe ea la carma Maviprodului.

Este cunoscuta drept o persoana extrem de caritabila, sprijinindu-i pe cei de la Casa de Copii Maria, unde le duce dulciuri si fructe micutilor. Cu care chiar se si joaca.

Eva Sulea, sotia mult mai mediatizatului Dan Sulea, patron al Adelinca Com, este, de fapt, creierul cel putin al magazinului pe care familia il patroneaza. Cu spirit de afaceri, Eva Sulea a preferat sa stea in umbra sotului, veghind la dezvoltarea business-ului.

VIP-uri in administratie

Doina Merdariu nu este cunoscuta ca fiind sotia lui Marcel, magnatul gazului, ci a reusit cu succes sa isi faca singura un nume. A terminat cu brio Facultatea de Drept si este unul dintre consilierii juridici din Primaria Reghin.

O buna perioada de timp a fost chiar secretatul interimar al municipiului si a reusit cu succes sa tina in frau amuzantele sedinte ale Consiliului Local Reghin. Este eleganta si are un corp de invidiat, mai mult este mamica unei superbe fetite.

Patru apelative pentru Maria Precup: ferma, dura, simpatica,…pe pozitie. Directorul economic al RAGCL Reghin si totodata presedintele Partidului Social Democrat, filiala Reghin, nu vorbeste mult dar si cand o face, mai ales in sedinte, toata lumea tace deoarece se stie ca… le zice bine.

Chiar daca fraza "Cei care voteaza cu PSD sa ridice pixurile" este memorabila, Maria Precup se remarca mai mult prin echilibru, profesionalism si seriozitate in activitate. In viata personala este la fel de apriga atunci cand ceva sau cineva o supara. In rest este extrem de mandra de statutul de bunica.

Lucretia Cadar, primarita de la Deda, a razbit intr-o lume dominata de barbati, fiind alaturi de edilul-sef de la Bala singurele femei care au pe mana o administratie publica locala.

Adulata sau contestata, Lucretia Cadar este decisa sa-si duca la bun sfarsit mandatul si sa candideze pentru cel de-al doilea, considerand ca realizarile o indreptatesc.

Pana in prezent s-a remarcat ca un ocrotitor al culturii si traditiilor de pe Valea Muresului, sustinand derularea mai multor festivaluri sau prin initiative de modernizare a infrastructurii locale.

Ce nu ii pot ierta alegatorii si dedenii este faptul ca a trecut nici la jumatatea mandatului de la PRM la PNL, respectiv alocarea unor sume importante reabilitarii sediului Primariei, dar si slaba implicare in problema proprietatii padurilor - retrocedari etc.

Sport de campioana

Chiar daca abia a trecut de majorat, Mirona Gliga poate fi inclusa, cu certitudine, pe o lista a femeilor de succes. Povestea ascensiunii ei a inceput in urma cu mai bine de opt ani, cand Mirona a facut primii pasi pe parchetul unui ring de dans sportiv.

Talentul, gratia innascuta, eleganta, toate completate cu multa munca, au propulsat-o in fruntea ierarhiilor din dansul sportiv romanesc. Din 2001 pana acum a dominat, practic, competitiile interne, la categoria ei de varsta, indiferent ca a fost vorba de standard, latino sau campionate de 10 dansuri.

Rezultatele mari au venit si in concursurile internationale. In 2003, Mirona, impreuna cu partenerul ei de dans de atunci, Sergiu Rusu, a fost la un pas de cucerirea titlului mondial, la cea mai importanta intrecere de 10 dansuri din lume. A luat atunci medalia de argint, o performanta mare pentru Romania.

Acum are un nou partener de dans, un sportiv din Germania, alaturi de care spera sa continue seria rezultatelor bune. Undeva, la orizont, o asteapta un titlu mondial…

Lege si justitie

Justitie de una singura, pare a fi deviza magistratului Gabriela Badiu, ramasa singura pentru a imparti dreptatea justitiabililor arondati Judecatoriei Reghin. Proaspatul presedinte al Judecatoriei Reghin, dupa promovarea in cursul acestei luni a concursului pentru ocuparea functiei.

A surprins in ultimele luni prin lobby-ul, inclusiv mediatic, pe care l-a facut pentru a completa schema de judecatori de la instanta reghineana. Primul succes se numeste Lucia Borda care va parasi Parchetul de pe langa Judecatoria Reghin pentru Judecatorie.

Maria Sus ramane unul dintre cei mai aprigi notari publici din judet si, cu siguranta cel mai celebru al Reghinului.

Dincolo de activitatea intensa ca notar public, facand chiar parte din forul de conducere al Camerei Notarilor Publici Targu Mures, Maria Sus a luptat mult pentru sustinerea fiicelor sale si a carierelor muzicale ale acestora.

Implicate in social, media si sport

Sorina Bloj, una dintre cele doua jumatati a fostei trupe folk Ecou (completata de Magda Puskas), actualul director al Casei de Cultura a Tineretului "George Enescu" nu si-a uitat dragostea dintai fiind un promotor al culturii muzicale si in prezent.

In afara ca institutia pe care o conduce este anual gazda unuia dintre cele mai populare festivaluri, si anume a festivalului de folclor "Flori de pe Mures", Sorina Bloj a organizat timp de cinci editii cel de-al doilea festival folk ca importanta din Romania, "Chitara de argint", poate insa cel mai bun ca valoare, dupa cum spun specialistii.

Poeta si cantautoare, Sorina Bloj continua sa fie o prezenta nelipsita la manifestarile culturale din judet, continuand sa scrie, sa recite, sa cante, valorificand un talent cu care a inzestratat-o Dumnezeu.

Zoe Paraianu a fost toata viata dascal. Ajunsa in pensie a ramas fidela meseriei pe care a practicat-o zeci de ani, preluand conducerea Gimnaziului Privat "Mirona". Pana sa ajunga insa sa director la Gimnaziul "Mirona", Zoe Paraianu a fost director al redenumitului Gimnaziu de Stat Augustin Maior (fosta Generala Nr. 5).

Profesoara de limba si literatura romana, Zoe Paraianu s-a luptat pentru infratirea fostei Generale Nr. 5 cu unitati scolare din Franta. La fel de bataioasa se dovedeste si in prezent cand trebuie sa sustina, spre exemplu, cauza Gimnaziului Privat "Mirona" in Consiliul Local.

Laurentia Tusnea este femeie de afaceri, presedintele Fundatiei Laurentia Biochim, unde se pregatesc tinerii care vor sa devina asistenti medicali. Totodata este si presedintele Partidului Ecologist, filiala Reghin, a candidat la primarie, dar fara prea mult succes.

Medicul pediatru Alexandrina Zarecki, retrasa acum in esalonul doi al Spitalului Municipal "Eugen Nicoara" continua sa fie inca celebra dupa batalia purtata pentru fotoliul de director al spitalului cu un alt medic cunoscut al Reghinului Emil Braic.

In prezent, este o "activista" democrata, de care s-ar putea sa mai auzim in viitor.

Daniela Uta este administratorul singurei televiziuni din Reghin, TV Reghin. A inceput in urma cu mai multi ani din pasiune pentru stiri, pentru nou. Are patru angajati la firma si acasa alti trei, sotul, directorul UPC Reghin, si cei doi copii.

Cu toate acestea inca mai are timp pentru gatit si curatenie, preferand sa se ocupe singura de treburile casnice.

Nu au urcat in topul celebritatilor nationale, dar ne sunt, nu-i asa, mai apropiate, mai celebre, mai adevarate. Poate si noi am uitat pe cineva pe afara fara intentie insa.