Improprietarirea veteranilor de razboi si a revolutionarilor cu parcele de teren din domeniul Primariei Oradea a incins spiritele.

Cativa locuitori de pe strada Henrik Ibsen, unde se afla terenul respectiv, sustin ca pamantul le apartine, prin urmare a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru ca reprezentantii municipalitatii sa poata parcela suprafata respectiva de pamant si sa creeze drumurile de acces.

Printre cei care au primit parcele se numara si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, precum si fostul prefect de Bihor, Florian Serac. Zeci de jandarmi au fost dislocati, ieri, in zona pentru a-i stapani pe localnicii de pe strada Ibsen, furiosi sa municipalitatea doreste sa le ia pamanturile.

In urma cu trei ani, in urma unui proces, Primaria s-a intabulat pe terenul de pe strada Ibsen. Parcela respectiva a fost data unor revolutionari si veterani de razboi.

"Primaria a intocmit un Plan Urbanistic de Detaliu si a fost data o hotarare de Consiliu Local prin care terenul a fost atribuit unui numar de 35 de revolutionari si 16 veterani de razboi", a declarat directorul adjunct al Directiei Patrimoniu din cadrul administratiei locale, Mircea Sabau.

Reprezentantii Primariei s-au dus, ieri, pe strada Ibsen pentru a delimita parcelele de teren si pentru a delimita cele doua drumuri care le va delimita. "De o parte si de alta a parcelelor vor fi doua drumuri, va fi si o piateta cu locuri de parcare si restul locuri de casa cu care vor fi improprietariti revolutionarii si veteranii", a mai spus directorul din cadrul Primariei.

Doar ca actiunea municipalitatii i-a infuriat pe locuitorii de pe strada respectiva, care sustin ca pamantul le apartine. "L-a cumparat bunicul meu prin anii '60, dar atunci nu se putea intabula nimeni pe mai mult de 50 mp, cat e talpa casei.

In '90 am incercat sa ma intabulez, dar terenul a fost trecut, ilegal, la comisia de aplicare a Legii 18, privind restituirea fostelor terenuri ale CAP-urilor. Pe langa nedreptatea comunistilor, asta a fost prima ilegalitate. A doua a fost cand Primaria s-a intabulat pe teren si nu a luat in considerare actele noastre", a spus unul dintre cei care locuiesc in zona, Marius Horga.

Vineri, reprezentantii Primariei se vor intoarce la fata locului pentru a continua lucrul la unul dintre drumurile de acees. De aceasta data se va intra cu utilajele in gradinile oamenilor. "Au fost deja somati in mai multe randuri sa isi scoata gardul. Oricum fiecare va ramane cu circa 300 de metri in plus fata de terenul pe care sunt intabulati", a spus Mircea Sabau.