Sfarsit de vacanta pe litoral. Romanii care au reusit sa evadeze timp de trei zile de la locul de munca au profitat din plin de ultima zi a vacantei la malul marii si, alaturi de localnici, s-au napustit, dupa „posibilitati“, fie la un gratar, la iarba verde, fie la Vama Veche, la o ultima gura de libertate, fie la localurile cu fite deschise non-stop la Neptun.

Pe litoralul romanesc al Marii Negre au fost inregistrati 13.500 turisti, dintre care peste 3.900 in statiunea Mamaia, peste 1.000 in Navodari, circa 250 in Eforie, 1.200 in Techirghiol, 1.250 in Costinesti, circa 1.750 in Neptun, 35 in Mangalia, 155 in Saturn si aproape 4.000 in Vama Veche.

Avalansa de turisti a determinat CFR-ul sa ia masuri speciale, in sensul suplimentarii numarului de vagoane pentru trenurile care vin spre litoral.

Ieri, in Constanta, putini oameni mai colindau trotuarele, toata lumea luand drumul spatiilor verzi si teraselor din imprejurimile orasului sau din statiunea Mamaia pentru autohtonul gratar cu mici si bere. O multime de masini pe strazi, de toate culorile, marcile si judetele, toate avand o singura destinatie, locul de distractie si relaxare unde au petrecut ziua libera de 1 Mai.

In statiune, aglomeratie pe strada care traverseaza Mamaia cu vehicule de tot felul, de la autoturisme si motociclete de firma si de fite, pana la banalele trasuri cu care pentru nu mai mult de 6 lei noi ai ocazia sa te plimbi de la un capat la altul al statiunii. Mijloace de locomotie cu motor sau fara poti sa gasesti si in interiorul statiunii, in schimbul unui pret cam piperat.

In ciuda acestui fapt, lumea se incumeta sa inchirieze acele vehicule cu patru roti pentru un pret de pana la 50 de lei noi. Oamenii, in schimb, sunt multumiti de serviciile si starea in care se prezinta Mamaia, toata lumea profitand de ultima zi din minivacanta. Azi, majoritatea turistilor pleaca acasa, revenind la munca sau la scoala.

Adevaratul start al sezonului - 1 Iunie

Desi a fost un vant rece, dar o vreme frumoasa si insorita, plaja a reusit sa atraga turistii la o plimbare, o partida de fotbal, iar unii chiar s-au intins pe nisip in costumul de baie la prima lor plaja pe anul acesta. Patronii teraselor si buticurilor s-au declarat multumiti de vanzarile din aceste zile.

Acestea se vor inchide si ele odata cu plecarea turistilor, pregatindu-se pentru adevaratul start al sezonului de pe 1 iunie. Din pacate, debutul sezonului estival a prins unele constructii de hoteluri, vile, terase din Mamaia in stadiul de santier, stricand atmosfera statiunii.

Desi majoritatea turistilor au ales sa sarbatoreasca ziua de 1 Mai in statiuni, pe la terase sau doar pentru o simpla plimbare, cei mai multi constanteni au petrecut cu mici si bere pe spatiile verzi din oras, unii chiar in Mamaia, pe malul lacului, exact printre pancartele puse de Primarie in care se specifica foarte clar sa fie pastrate intacte spatiile verzi.

Cat priveste controalele efectuate de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului la unitatile de cazare si unitatile de alimentatie publica de pe litoral, inspectorii OPC au verificat 15 agenti economici: 3 in statiunea Mamaia, 2 in Eforie, 2 in Costinesti, 4 in Vama Veche, 3 in 2 Mai si una in Neptun, fiind aplicate 12 sanctiuni contraventionale in valoare de 2900 lei noi celor care au

incalcat prevederile legale in domeniu. Medicii de la Urgenta Spitalului Judetean Constanta au declarat ca nu s-au confruntat cu nici un caz grav de turisti sau scandalagii internati.

Santiere pe litoralul sudic

De la un capat la celalalt al litoralului sudic, statiunile romanesti sunt un adevarat amalgam de santiere in lucru, masini luxoase, trotuare facute praf de utilajele care inca lucreaza la foc continuu pentru ridicarea unor noi si noi unitati turistice sau de alimentatie publica, plaje curate, plaje murdare, constructii la doi pasi de mare, turisti adormiti prin tufisuri, dupa nopti de

betie, vamaioti ce iti cer un „cinci mii de drum”, manele, rock, house, mici si fripturi la iarba verde, kebab si shaorma la fast-food-uri...

Intr-un cuvant, un haos general, cu doi „poli” - unul, sudul extrem, unde libertatea vamaiotilor este neingradita, unde fiecare traieste clipa si o traieste asa cum crede de cuviinta (cu bautura, muzica rock sau house, cu haine ponosite, traind sub cerul liber) celalalt - Neptunul, statiunea unde se face parada cu ultimele autovehicule sau „motoare”, cu haine scumpe

si copilasi de bani gata, pregatiti sa dea oricat pentru a iesi din anonimatul cotidian.

Zeci de come alcoolice si traumatisme rezultate din bataile vamaiotilor

Vama Veche a fost paradoxul de 1 Mai. In timp ce o parte a vamaiotilor isi strangeau corturile de pe plaja, altii „curgeau“ in valuri catre statiune, gara Mangalia fiind arhiplina, cu fiecare tren sosit in statie.

O parte a tinerilor care au petrecut in Vama in aceste ultime zile paraseau, in dupa-amiaza de luni, litoralul - multi pe motociclete si autoturisme, altii multumindu-se cu un drum „cu nasul“. In locul lor au sosit in zona alte cateva sute de tineri, care, probabil, vor pleca cel mai tarziu in cursul zilei de astazi.

Victimele alcoolului au dat de furca, din greu, lucratorilor de pe Ambulanta Mangalia, care a transportat cate 40 de „intoxicati“ cu alcool, la fiecare tura. Cea mai mare parte a acestora au fost adolescenti de 16-18 ani, din Vama.

„Pe langa cei sositi cu intoxicatii cu alcool am avut un numar record de traumatisme prin agresiune - „clientii“ au venit din Vama, dar si din Neptun si Mangalia, semn ca petrecerea in aceasta vacanta a fost una destul de animata“, ne-a declarat Turchian Nasurla, asistent de garda la Modulul de Urgente al Spitalului Municipal Mangalia.

Accident mortal la 23 August

La Neptun, terasele au fost pline in fiecare seara. La fel si parcarile, unde au poposit, pentru cateva ore, ultimele noutati in materie de bolizi. In centrul Neptunului au fost, pe 30 aprilie si 1 Mai, nu mai putin de 3.000 de turisti, cel putin din estimarile politistilor de la Circulatie, care au avut mult de lucru cu acestia.

Au fost impartite cu generozitate amenzi pentru depasirea vitezei legale sau pentru alte mici abateri de la regulile de circulatie. Viteza la volan a produs si primele victime. In jurul orelor 23.00, pe Drumul National 39, in „curba mortii“ de la 23 August, un autoturism ce avea o viteza foarte mare s-a izbit in plin de un copac.

Masina s-a transformat pe loc intr-o masa informa de metal, iar persoanele aflate inauntru, cinci tineri din judetul Constanta, au fost grav ranite. Soferul masinii, Gabriel Geambasu, de 25 de ani, din satul Schitu, comuna Costinesti, si Adina Oana Ardeleanu, de 24 de ani, din Mangalia, au decedat inainte de sosirea Ambulantei.

Alti trei pasageri ai automobilului - un tanar, Augustin Grosu, care a scapat cu mai multe rani usoare si doua tinere - Ana Iliescu, de 21 de ani, din Constanta si Cristina Roxana B., care prezentau rani serioase, au fost trimise la Spitalul Clinic Judetean Constanta, unde au si decedat in cursul zilei de luni.

Deschiderea sezonului estival - intre santiere, zgomot si praf aruncat direct pe turisti

Asteptarile hotelierilor de pe litoralul sudic au fost amarnic inselate in aceasta de mini-vacanta. Numarul turistilor nu a depasit 6-7.000, cei mai multi alegand Vama Veche si, intr-o masura mult mai mica, Neptunul.

Motivele acestei alegeri sunt simple - litoralul sudic este, la aceasta ora, un urias santier in lucru, unde zgomotul, praful, lipsa panourilor de protectie, trotuarele facute zob de constructori si situatia deosebit de precara in care se afla plajele i-au indepartat pe turisti.

Ramane de vazut daca patronii acestor constructii vor fi sanctionati conform regulamentului Primariei Mangalia, care le-a dat drept termen limita data de 1 Mai pentru lucrari de reparatii.

In plus, ne intrebam daca tot acesti patroni, care ignora in mod cras proprietatea publica, distrugand trotuarele din statiuni, vor plati in vreun fel pentru distrugerile pe care le-au provocat: in primul rand material si in al doilea rand pentru faptul de a fi alungat turistii din zona cu harmalaia pe care au provocat-o.

Concluzia - la deschiderea oficiala a sezonului estival, foarte multe unitati de cazare (multe dintre ele fara nici un centimetru de var proaspat, scorojite, distruse de timp), isi vor „ranji“, pe toata vara, hidosenia antica, ce ii va determina pe turisti sa aleaga (de ce oare?) statiuni din Bulgaria sau Grecia.

Vagoane suplimentare pentru litoral

Aglomeratia provocata de multimea de oameni care au vrut sa isi petreaca ziua de 1 Mai in statiunile de pe litoralul romanesc a fost infernala, in contextul in care mai mult de jumatate dintre tineri au fost incantati si de vremea destul de prietenoasa pentru o baie la mare.

In alta ordine de idei, pentru a promova turismul autohton, oficialii au prelungit in acest an durata sezonului estival, de la 1 mai pana in luna octombrie. In plus, au lansat programe sociale destinate categoriilor cu venituri reduse. Astfel, CFR a luat masuri speciale pentru a face fata numarului mare de calatori.

Din acest weekend si pana pe 4 mai, trenurile care circula catre litoral, dar si spre Craiova, Suceava si Galati au mai multe vagoane. Trenurile rapide 682 si 683 si acceleratele 1681 si 1682 vor pleca din statia Bucuresti Obor si isi vor fi prelungi traseele pana la Mangalia. Totodata, in cursul zilei de ieri se circula bara la bara pe DN1, insa nu au existat blocaje in trafic.