Examenele nationale se apropie. Incepand de ieri si pana in data de 12 mai, cei aproape 4800 de elevi de clasa a XII-a se pot inscrie, la secretariatele liceelor, pentru sustinerea examenului de bacalaureat. Pentru absolventii de clasa a VIII-a, inscrierile la testele nationale sunt programate tot luna aceasta, intre 15 si 26 mai.

Pentru candidatii la bacalaureat din seria curenta tabelele cu optiunile pentru probele de examen sunt intocmite de profesorii diriginti. Pentru candidatii din anii precedenti, inscrierea se face de secretarii liceului din centrul de examen la care este arondata scoala pe care candidatii au absolvit-o.

Cei care au fost respinsi la bacalaureat incepand cu anul 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate trebuie sa prezinte la inscriere si o adeverinta, eliberata de liceul pe care candidatul l-a absolvit, din care sa reiasa rezultatele obtinute. "Au inceput inscrierile pentru candidatii din seriile precedente.

Ceilalti elevi sunt inscrisi automat de diriginti. Sustinerea examenului este de doua ori gratuita, iar a treia oara trebuie achitata o taxa in cuantum de 500 mii ROL. Banii reprezinta contravaloarea consumabilelor", ne-a precizat inspectorul scolar general adjunct, Albertini Zoltan.

In privinta Testelor Nationale, disciplinele de examen sunt, ca si anul trecut, limba romana, matematica si istoria romanilor sau geografia Romaniei. Candidatii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna sustin si un test la Limba si literatura materna.

In premiera, din anul scolar 2006-2007, probele de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru clasele bilingve din invatamantul liceal si profesional vor permite accesul si la clasele intensive, fara a mai fi nevoie de un nou test.