Grabiti de aparitia Legii spitalelor in „Monitorul Oficial", care ii obliga sa aleaga intre a conduce unitatea si a se ocupa de pacienti si studenti, directorii de spitale cedeaza in favoarea meseriei. Sirul demisiilor l-a deschis prof. dr. Traian Mihaescu, care a renuntat la sefia Spitalului de Pneumologie la sfirsitul lunii trecute. Prof. dr.

Mircea Onofriescu (foto), directorul celei mai mari maternitati din tara, „Cuza Voda", a fost si el la un pas de a-i calca pe urme, dar colegii i-au spulberat intentia.

„Am vrut si eu sa demisionez, dar pina la urma am fost convins de cei de la DSP si de cei din spital ca ar fi mai bine sa mai stau pina cind vor fi scoase posturile la concurs, ca sa nu fie disfunctionalitati in aceasta perioada", a spus directorul maternitatii.

Potrivit noii legi a spitalelor, functia de manager de spital este incompatibila cu exercitarea oricaror alte functii - salarizata, nesalarizata sau indemnizata, inclusiv in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti.

Totodata, directorii unitatilor sanitare nu pot detine nici un alt mandat sau functie de manager, inclusiv cea neremunerata, si nu pot avea nici o functie de membru in structurile de conducere ale unui alt spital. Aceste incompatibilitati se aplica doar directorilor de spitale cu peste 400 de paturi, iar la Iasi, in aceasta situatie se gasesc sefii a cinci spitale - „Sf. Spiridon", „Sf.

Maria", Recuperare, Socola si „Cuza Voda". Intrebati ce vor face, cei mai multi dintre ei au raspuns ca renunta la conducerea spitalului, dar unii mai spera intr-o portita de scapare oferita de normele de aplicare.

„Munca de manager este efemera"

Pe linga functia de director al Spitalului „Sf. Spiridon", conf. dr. Dragos Negru este si prorector la UMF pe probleme economico-financiare. Pus in situatia de a alege, medicul este decis sa faca ce stie cel mai bine. „Categoric voi accepta numai activitatea de medic, dar astept sa vad si normele de aplicare. Deocamdata ma gindesc cum sa obtin mai multi bani pentru spital", a spus conf. dr.

Negru. Si seful Spitalului de Copii „Sf. Maria" inclina spre activitatea medicala, chiar daca in timpul mandatului sau a inceput o serie de lucrari pe care ar fi vrut sa le finalizeze personal. „Pentru mine atirna mai greu latura profesionala. Asta este misiunea mea si pentru asta m-am pregatit.

Nimeni nu este de neinlocuit, iar munca de manager este efemera si pina la urma tot la pacienti te intorci", a spus prof. dr. Marin Burlea, care asteapta normele de aplicare, dar si intilnirea cu ministrul Nicolaescu de saptamina viitoare, unde „vom discuta si aceasta problema". „Daca nu e nici un fel de portita, voi renunta la functia de director.

Vreau sa vad exact daca este o interdictie", a precizat medicul. Chiar daca momentan prof. dr. Mircea Onofriescu a fost convins sa ramina la conducerea maternitatii „Cuza Voda", el este hotarit ca odata cu aplicarea legii sa aleaga profesia si chiar ii multumeste ministrului ca-l obliga sa faca ceea ce-i place. „Indiscutabil, voi ramine medic.

Sa-i dea Dumnezeu sanatate ministrului Nicolaescu, care a facut aceasta lege. Un om nu poate fi si manager, si profesor, si sa aiba si cabinet particular, pentru ca nu are timp sa se ocupe de toate. Nu ma prezint la nici un concurs si dau sampanie la toti cind am sa las functia de director", a incheiat medicul.