Batalia pentru sefia Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Timisoara a fost castigata, joi, aproape de miezul noptii, in urma unor dezbateri cu scantei care au durat aproape 12 ore, de catre patronul grupului de firme "Izometal - Confort" din oras, Georgica Cornu.

Considerat un "outsider" in fata celor doua mari grupari patronale care-si disputau functia, respectiv Confederatia Intreprinzatorilor Privati Timis, prin Radu Nicosievici, si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Filiala Timis, prin Horatiu Moldovan, noul presedinte a rasturnat toate calculele si s-a impus pe ultima suta de metri, gratie organizarii mai solide la nivelul sustinatorilor.

Paradoxal, victoria lui Cornu este contestata vehement de presedinta Comisiei de evaluare si validare a dosarelor candidatilor, Maria Grapini, care are convingerea ca noul presedinte al CCIA a fost ales in urma unor aranjamente.

Mai mult, ea a spus ca in cazul in care vor fi descoperite anumite fraude, respectiv mandate de reprezentare false, va cere anularea rezultatelor si organizarea altor alegeri.

"Nu mi se pare firesc sa se vina cu un grup de presiune"

"Din punctul meu de vedere, se impune schimbat statul CCIA, pentru ca nu mi se pare firesc sa se vina cu un grup de presiune, greu de contracarat, si sa se forteze alegerea unui anumit candidat. Foarte multe firme onorabile au plecat, aseara, (joi seara - n.r.) de la Adunarea Generala, consternate de jocurile ce s-au facut in sala.

Din cele 190 de persoane prezente in sala, vreo suta si ceva au votat in mod corect, restul, pana la 423 de voturi, au fost mandatele detinute de oamenii domnului Cornu. Aveau si cate 30 de imputerniciri. Sotia lui a avut 18, iar firma unui unui arab a avut 21 de mandate.

Domnul Cornu nu este un om de afaceri onest, are datorii la Camera, are datorii si in banci, si, in cazul in care va ramane presedinte, nu cred ca-si va duce mandatul pana la capat", a declarat, revoltata, Maria Grapini.

Presedinta Comisiei de evaluare si validare a dosarelor candidatilor a aratat cu degetul chiar spre avocatul noului presedinte al CCIA, care a fost depistat avand asupra sa un mandat de reprezentare pentru o firma a carei director era la adunare. "A venit avocatul Florin Covaci cu un mandat de la "Asirom", iar in sala se afla si directorul acelei societati", a adaugat aceasta.

Contactat telefonic, Florin Covaci a dat de inteles ca fosta vicepresedinta a CCIA, care a condus Comisia de validare a dosarelor, este suparata pentru ca nu a castigat candidatul in spatele caruia s-a aflat inca de la inceputul alegerilor. "Doamna Grapini este suparata ca, dupa ce a invalidat dosarul lui Georgica Cornu, am contestat si am castigat.

Intr-adevar, am avut mandat din partea "Asirom", iar in sala a venit si directorul societatii, Radu Tinu, insa ar fi votat doar o persoana. Toata lumea stie ca nu se puteau introduce in urna doua voturi de la aceeasi firma", a mai explicat avocatul.

"In mintea doamnei Grapini, totul se poate aranja in Romania"

Noul presedinte al CCIA a fost, ieri, extrem de greu de gasit. Nu a raspuns nici la mobil, nici la telefoanele fixe de la societate. In cele din urma, l-am descoperit la restaurantul propriu, pe str. Pomiculturii, sarbatorind victoria cu familia si cativa prieteni. Nu a fost marcat, in nici un fel, de acuzatia ca si-ar fi aranjat victoria.

"Probabil ca in mintea doamnei Grapini totul se aranjeaza in Romania. Ei, nu se poate chiar totul si, pe masura ce ne apropiem de Uniunea Europeana, vor fi tot mai putine aranjamente. Am fost intr-o competitie cinstita cu echipa dansei, reprezentata de Horatiu Moldovan, si am castigat.

Nu inteleg de ce atata suparare, cei care participa la un concurs trebuie sa ia in calcul si eventualitatea unui esec. Eu doar am anuntat ca ma inscriu la concurs si, in ultimele trei zile, dupa mine au venit 118 firme", a spus Cornu.

Daca toate lucrurile vor decurge in normal, noul presedinte isi va intra in drepturi in cel mult doua saptamani.