Directia de Sanatate Publica Bihor si Prefectura au inaintat Ministerului Sanatatii un raport privind masurile propuse pentru imbunatatirea serviciilor, diminuarea cheltuielilor si reorganizarea spitatelor. Unele masuri i-au nemultumit, insa, pe o parte din directorii de spitale, care sustin ca nu au fost consultati.

Cu toate astea, prefectul Ilie Bolojan a spus ca, odata ce Ministerul Sanatatii isi va da avizul pentru acest program, acestea vor fi puse in aplicare, indiferent de parerea unora sau altora.

"Propunerile au fost facute pe baza unor analize temeinice. Ne-am consultat atat cu cadrele medicale, cat si cu primarii", a afirmat prefectul. Potrivit acestuia, 80 la suta din cheltuielile din sanatate se duc in Bihor cu personalul.

"Trebuie sa facem reduceri la nivelul functiilor de conducere si a personalului aferent. Astfel, vom reduce spitalele. Cel de Boli Infectioase va fi introdus in subordinea Spitalului Judetean, Spitalul de Neurologie va fi tot o sectie a Spitalului Judetean, iar Maternitatea va trece la Spitalul de Copii din Oradea, care va fi transformat in Spital General Municipal", a adaugat Ilie Bolojan.

Totodata, seful Prefecturii a mentionat ca acolo unde gradul e ocupare al paturilor nu este la limita, vor fi facute reduceri sau realocari catre sectii mai aglomerate. Reorganizari vor fi facute si in judet, mai precis in orasele la Alesd si Nucet.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care directorii de spitale vor face presiuni pentru a nu se pune in aplicare masurile adoptate, prefectul a spus ca nu vor fi facute concesiuni de nici un fel.

"Daca as fi in locul directorilor si eu as face presiuni. Insa nu vom sta spectatori la abordari ipocrite. Cei care nu sunt de acord cu propunerile noastre sa vina cu contraargumente fezabile", a completat Bolojan.

Directorii care nu au fost de acord cu schimbarile din domeniul sanitar sunt Sonia Draghici, de la Spitalul de Boli Infectioase, si Liana Antal, de la Maternitate. Acestia s-au aratat revoltati ca nu au fost invitati la intalnirea cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ce a avut loc, joi, la Cluj-Napoca.

Mai mult, prefectul a precizat ca pana la sfarsitul acestei luni vor fi numiti noi directori ai unitatilor sanitare din Oradea si din teritoriu si vor fi reconfirmati pe post cei care nu vor fi schimbati. "Ministrul Sanatatii a spus sa fie puse persoane competente si sa evitam perturbarile politice.

Cei numiti acum vor asigura interimatul pana la organizarea concursurilor", a mai afirmat reprezentantul Guvernului in teritoriu.