Autoritatile si institutiile publice s-au intrecut ieri in organizarea unor manifestari omagiale, fie in cinstea eroilor, fie pentru bucuria copiilor. Evenimentele au inclus depuneri de coroane, slujbe comemorative, sfintiri de monumente sau ceremoniale militare. Copiii au primit cadouri si au luat parte la fel de fel de concursuri si demonstratii, de unde au plecat cu diplome sau premii.

La sediul Gruparii Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand I" Targu Mures, cu prilejul „Zilei Internationale a Copilului", s-a organizat „Ziua Portilor Deschise" pentru cei mici. In unitate au fost prezenti in jur de 80 de copii, de la mai multe unitati de invatamant preuniversitar din Targu Mures si Sangeorgiu de Mures insotiti de invatatori si diriginti.

Ei au asistat la o serie de exercitii demonstrative realizate de efectivele detasamentului antiterorist, de componentii C.S. „Tiger Budo", clubul de karate al Gruparii de Jandarmi - Mobile Targu-Mures, si la actiuni cu caini speciali dresati pentru interventii.

Omagiu eroilor

Institutia Prefectului - Judetul Mures, impreuna cu toate primariile din judet au marcat Ziua Eroilor prin slujbe de pomenire in biserici, depuneri de coroane, jerbe si flori la monumentele si in cimitirele eroilor romani, precum si la cimitirele ostasilor sovietici, germani si maghiari.

In Targu-Mures, ceremonia s-a derulat la Cimitirul Eroilor din Cartierul Cornisa, unde au fost prezenti toti reprezentantii din teritoriu, ai ministerelor si sefii serviciilor descentralizate. Manifestarile au continuat dupa-amiaza la Oarba de Mu-res, cu sfintirea monumentului si a crucilor de la capataiul ostasilor-eroi, in prezenta IPS Andrei.

Biciclete de la politisti

Dupa ce dimineata i-a primit pe copii in vizita in biroul sau de la Palatul Administrativ, prefectul Ciprian Dobre a fost prezent si la sediul IPJ Mures pentru a inmana, alaturi de sefii politiei, diplome si premii copiilor care au participat la un concurs de creatie in cadrul programului national „Stop accidentelor rutiere! Viata are prioritate!".

Elevi cu varste intre 10-18 ani au trimis peste 700 de desene si 50 de compuneri, incercand sa transmita cel mai sugestiv mesaj pentru reducerea accidentelor rutiere. Prezenti la ceremonia de premiere, copiii au ascultat cuminti mesajele politistilor, iar castigatorii premiilor I au primit cate o bicicleta.

Premiile I au fost adjudecate de Cornelia Sofron, clasa a VII-a, Scoala Generala Ion Vladutiu din Ludus, Melania Bandeanu, clasa a XI-a Grupul Scolar Sarmasu, Ioana Romonti clasa a VI-a Scoala Generala 2 Gimnaziul “Alexandru Ceusianu” Reghin, si Keszeg Tunde, eleva a clasei a XI-a E la Liceul Pedagogic “Mihai Eminescu” din Targu Mures.

Istoria unei zile

Din 1920, comemorarea eroilor cazuti in razboi - Ziua Eroilor - s-a organizat in fiecare an de Ziua inaltarii Domnului. Toate actele normative ulterioare elaborate pana in anul 1948 au mentinut prevederea sarbatoririi Zilei Eroilor in Ziua Inaltarii Domnului si au acordat acestei zile statut de Sarbatoare Nationala. Prin Decretul nr.71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilita pentru data de 9 mai, abrogandu-se astfel prevederile anterioare care stabilisera ca Ziua Eroilor sa fie sarbatorita in Ziua Inaltarii Domnului.

Decretul nr.117/1975 privind regimul mormintelor si operelor comemorative a preluat reglementarea care prevedea sarbatorirea Zilei Eroilor in data de 9 mai "concomitent cu sarbatorirea independentei de stat a Romaniei si a victoriei asupra fascismului". Revenirea la traditia sarbatoririi Zilei Eroilor in Ziua inaltarii Domnului s-a facut in anul 1995, prin Legea nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor.

Prin adoptarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a fost abrogata Legea nr. 48/1995, dar data sarbatoririi Zilei Eroilor a ramas neschimbata, fiind stabilita prin prevederile art. 39 al noului act normativ tot in Ziua inaltarii Domnului Iisus Hristos. (N.B.)

Dar din suflet

Elevii Gimnaziului "Europa" din Targu Mures s-au bucurat ieri de ocazia de a putea oferi un dar colegilor sinistrati din judetul Calarasi.

Impreuna cu parintii si dascalii, fiecare clasa a donat o suma de bani, urmand ca in perioada 1-10 august, din suma adunata, sa fie organizata o tabara in Targu Mures pentru 48 de elevi din clasele V-VIII ai Scolii Generale "Matei Basarab", din localitatea Manastirea, judetul Calarasi.

"Am fost foarte emotionata de sacrificiul si gestul extraordinar al elevilor, parintilor si profesorilor , ecoul este acelasi si in judetul Calarasi", ne-a declarat directorul Gimnaziului Europa, Cornelia Ciubuca, precizand ca din partea copiilor din clasele I-IV s-au strans peste 32 de milioane ROL, iar dascalii au donat peste 14 milioane ROL.