Caietul de sarcini pentru licitatia care a desemnat constructorul cartierului „Kiss” a fost intocmit „dupa chipul si asemanarea” SC Selina SRL, firma patronata de controversatul om de afaceri oradean Beniamin Rus

La organizarea licitatiei, Consiliul Judetean nu a tinut cont de „cartea de vizita” a SC Selina SRL, firma actionata in instanta de mai multi beneficiari pentru nerespectarea conditiilor contractuale si a termenelor de executie

Beniamin Rus va stabili inclusiv pretul viitoarelor apartamente, care va fi de trei ori mai mare decat cel promis initial de presedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss

Licitatie cu castigator anuntat si liste de fraieri

In 2005, presedintele Consiliului Judetean Bihor, udemeristul Alexandru Kiss, se lauda ca va construi aproximativ opt mii de apartamente ieftine pentru oradeni.

Momeala a prins si zeci de mii de oameni s-au repezit sa se inscrie pe listele de asteptare pentru respectivele locuinte, mai ales ca conditiile de plata erau extrem de tentante: in rate mici, pe 20-30 de ani, cu dobanzi de 2-3%, fara restrictii privind veniturile si situatia sociala, sau alte asemenea „amanunte”, pe care orice banca le solicita clientilor.

Au aparut insa probleme legate de amplasarea viitorului „cartier Kiss”, care se voia o aglomerare de blocuri cu 20 de etaje, in apropierea Aeroportului Oradea. Proiectul initial a fost respins, fiindca ar fi pus in pericol siguranta aeriana. Mai apoi, au aparut probleme legate de finantarea ambitiosului proiect.

Motiv pentru care „geniul” Kiss nu a mai fost atat de volubil cu privire la mult visatele apartamente ieftine. In schimb, dintr-o intentie apreciata initial de toata lumea, proiectul s-a transformat, pe tacute, intr-o afacere imobiliara de anvergura cu terenurile din patrimoniul public.

Kiss promisese ca va construi 2.200 de apartamente sub pretul pietei, pe terenurile fostelor unitati militare, in prezent dezafectate, de pe Calea Aradului.

Terenul a fost primit de la Ministerul Administratiei si Internelor si promisiunea cu care Kiss a momit mii de oradeni a fost ca parteneriatul cu firma care va finanta lucrarile ar fi permis achizitia apartamentelor in rate de circa 100 de euro pe luna. Ce s-a ales din toate acestea, puteti constata in cele ce urmeaza.

Consiliul Judetean a fixat, in cele din urma, si preturile de pornire pentru licitatia privind terenul pe care urma sa se construiasca viitorul cartier, respectiv 58,52 euro/metru patrat in Calea Aradului, unde urmeaza sa se construiasca 1.500 de apartamente, si 47,88 euro/mp pe strada Universitatii, pentru alte 2.500 de apartamente.

Alexandru Kiss a intocmit personal caietul de sarcini pentru licitatie, fara a fi imputernicit in acest sens de Consiliul Judetean.

Dupa cum veti constata, conditiile licitatiei au fost in asa fel „croite” incat sa se potriveasca aproape ca o manusa firmei Selina SRL, patronata de controversatul afacerist Beniamin Rus, aceeasi firma care a achizitionat, tot de la Consiliul Judetean, in conditii dubioase, pachetul majoritar de actiuni al S.C. Drumuri Bihor S.A.

In caietul de sarcini se stipula faptul ca se puteau inscrie la licitatie doar societatile de constructii care au cel putin 3 milioane de euro disponibili pentru proiect, au avut in ultimii trei ani contracte de cel putin 10 milioane de euro si au realizat cel putin 100 de apartamente. Faptul ca licitatia era una „cu adresa” era deosebit de clar: in afara S.C. Selina SRL, nici o alta firma din Bihor nu indeplinea aceste conditii.

Kiss centreaza, Rus marcheaza

Astfel ca, dupa cum anticipa toata lumea, terenurile care au apartinut fostelor unitati militare din Oradea si au fost trecute in patrimoniul Consiliului Judetean Bihor au fost vandute firmei Selina SRL, apartinand controversatului afacerist Beniamin Rus.

Licitatia a fost adjudecata de firma lui Rus, care s-a obligat sa construiasca atat apartamentele de pe Calea Aradului, cat si cele de pe strada Universitatii. Ei, si acum, vine surpriza: preturile apartamentelor vor fi fixate de constructor! Asa ca fraierii care visau la apartamente ieftine pot sa-si puna pofta-n cui!

Patronii firmelor de constructii din Bihor sunt revoltati, fiindca au fost privati pana si de posibilitatea ca mai multe firme sa se prezinte la licitatie reunite intr-un consortiu. Ei afirma ca apartamentele promise de Kiss vor fi de circa trei ori mai scumpe fata de pretul promis initial.

Selina va trebui sa demoleze fostele unitati militare si abia apoi sa construiasca blocurile de apartamente, al caror pret va include si terenul. Si cum toata afacerea a devenit o investitie 100% privata, patronul firmei constructoare, Beniamin Rus, isi va fixa singur profitul.

E lesne de priceput ca Alexandru Kiss va avea partea lui din afacerea pusa pe picioare special pentru firma lui Beniamin Rus si ca un apartament construit de Selina va fi chiar mai scump decat cele care se tranzactioneaza acum pe piata imobiliara.

Cea care a concurat la licitatie impotriva S.C. Selina SRL, firma Contrascom Benta SRL Targu Mures, si-a incercat initial sansele pentru a construi apartamentele de pe terenul situat in Calea Aradului, dupa care nu s-a mai aratat interesata. Patronul firmei muresene a acuzat lipsa de profesionalism a organizatorilor licitatiei, Consiliul Judetean Bihor.

El afirma ca oferta a avut prea multe necunoscute si un termen de executie foarte scurt. Respectiv, in patru ani trebuie construite 2.000 de apartamente, existand riscul de a nu avea cui sa le vinzi. Apoi, in caietul de sarcini nu se spune nimic despre infrastructura viitorului cartier, respectiv de unde va avea apa, gaze, energie electrica, chestiuni care trebuiau rezolvate din start.

Selina SRL a castigat licitatia oferind pentru terenul situat pe Calea Aradului 59,72 euro/mp si 48,12 euro pentru cel de pe strada Universitatii. In termen de 30 de zile de la data licitatiei, firma patronata de Beniamin Rus trebuie sa semneze contractul de executie si sa achite pretul terenurilor, de circa 2,5 milioane de euro.

Conform contractului, in primul an, Selina va trebui sa construiasca 10% din numarul total de apartamente, respectiv 400. In 2007, ar urma sa fie ridicate alte 800 de locuinte, in anul 2008, 1200 de apartamente, urmand ca in 2009 sa fie terminate ultimele 1600 de apartamente. Termenele amintite erau trecute in caietul de sarcini si trebuiau respectate. Numai ca presedintele Kiss le-a modificat in favoarea antrepenorului.

O „carte de vizita” plina de „tepe”

Una dintre ultimele afaceri scandaloase incheiate de Selina SRL este tocmai tocmai cu Consiliul Judetean Bihor, pentru repararea unui important drum judetean, DJ 709/A, care face legatura intre zece localitati din zona Soimi si Uileacu de Beius.

In valoare de circa 100 de miliarde lei, lucrarea a fost abandonata imediat dupa demararea ei, in conditile in care termenul de predare este sfarsitul lui 2006.

La organizarea licitatiei pentru cartierul „Kiss”, Consiliul Judetean nu a tinut cont de „cartile de vizita” ale lui Beniamin Rus si firmei Selina, actionati in instanta de mai multi beneficiari pentru nerespectarea termenelor de executie si a conditiilor contractuale.

Recent, autoritatile din judetul Alba au decis rezilierea contractului cu Selina SRL si solicitarea de importante daune materiale pentru o lucrare angajata si lasata de izbeliste de oamenii lui Rus.

Pentru lucrarile angajate in comuna Sinmartin, din fonduri Sapard, inspectorii antifrauda au decis ca firma lui Rus va trebui sa returneze intreg profitul realizat de pe urma lucrarilor.

De asemenea, Consiliul Local va recupera sumele acordate de Agentia SAPARD pentru lucrarile date in subantrepriza de Selina, respectiv sumele decontate pentru contravaloarea hidrantilor subterani care nu au fost gasiti si pentru prelungirea retelei de distributie pentru alimentarea cu apa a satului Cordau.

De asemenea, licitatia organizata de Primaria Suncuius in august 2005, tot pentru un contract finantat de Sapard, la care Selina SRL a fost declarata castigatoare cu cel mai mare pret dintre toti participantii (24,7 miliarde de lei), a fost anulata. Rezultatul licitatiei a fost contestat de doua din societatile descalificate - CIAC S.A. si Gavella SRL, iar Agentia Sapard le-a dat castig de cauza.

Dosar penal „tip ANL” pentru povesti… Rusesti

Beniamin Rus este si protagonistul unui dosar penal legat de licitatia organizata in 2001 pentru constructia blocului ANL de pe bulevardul Stefan cel Mare din Oradea. Dragos Radulescu, ex-director tehnic la ANL Bucuresti, este cercetat penal fiindca ar fi favorizat firma lui Rus in timpul licitatiei.

Selina a fost declarata castigatoare in conditiile in care oferta ei a fost cu mult mai dezavantajoasa decat cele ale altor firme participante. In timpul constructiei, Radulescu a acceptat la plata lucrari neefectuate in valoare de peste 6 miliarde de lei.

Dosarul penal al lui Beniamin Rus, musamalizat de mai bine de trei ani, se afla in continuare la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IJP Bihor. Daca Alexandru Kiss ar fi acuzat si chiar cercetat penal, la randul lui, ca a favorizat Selina pentru a castiga licitatia privind constuirea celor 4000 de apartamente, nu ar mai mira pe nimeni.

Mai degraba, ni s-ar parea un lucru firesc, avand in vedere multiplele afaceri anterioare, de sute de miliarde de lei, derulate intre institutia prezidata de Kiss si firma patronata de Baniamin Rus.

Chestionat de reporterii nostri asupra soartei viitoarelor apartamente, patronul firmei „Selina” a incercat sa braveze, sustinand ca va finaliza lucrarea la termenul stabilit in contract, desi, dupa cum am aratat, seriozitatea sa a fost in repetate randuri pusa la indoiala. „De ce sa nu fie gata la timp?!” - a facut pe miratul Beniamin Rus.

Care sustine ca contractele firmei Selina au fost reziliate datorita lipsei finantarii, el neasumandu-si nici o vina. Rus incearca sa ne convinga ca viitoarele apartamente din „cartierul Kiss” vor avea preturi accesibile. „Eu pot sa fac apartamente ieftine! Sunt nevoit sa cobor pretul” - zice patronul firmei care va construi blocurile pe terenul Consiliului Judetean.

Pe cei care ar putea crede ca „Selina” nu va profita la maxim de „libertatea” de a fixa preturile apartamentelor de pe strazile Aradului si Universitatii, ii invitam sa mai astepte pana la vanzarea primelor locuinte construite. Cand vom putea discuta si despre calitatea acestora. Restul sunt povesti… Rusesti.

Helga Kovacs

Conditiile licitatiei au fost in asa fel „croite” incat sa se potriveasca aproape ca o manusa firmei Selina SRL, patronata de controversatul afacerist Beniamin Rus.

In caietul de sarcini se stipula faptul ca se puteau inscrie la licitatie doar societatile de constructii care au cel putin 3 milioane de euro disponibili pentru proiect, au avut in ultimii trei ani contracte de cel putin 10 milioane de euro si au realizat cel putin 100 de apartamente.

Faptul ca licitatia era una „cu adresa” era deosebit de clar: in afara SC Selina SRL, nici o alta firma din Bihor nu indeplinea aceste conditii.

Patronii firmelor de constructii din Bihor sunt revoltati, fiindca au fost privati pana si de posibilitatea ca mai multe firme sa se prezinte la licitatie reunite intr-un consortiu. Ei afirma ca apartamentele promise de Kiss vor fi de circa trei ori mai scumpe fata de pretul promis initial.

Selina va trebui sa demoleze fostele unitati militare si abia apoi sa construiasca blocurile de apartamente, al caror pret va include si terenul. Si cum toata afacerea a devenit o investitie 100% privata, patronul firmei constructoare, Beniamin Rus, isi va fixa singur profitul.

Dosarul penal al lui Beniamin Rus, legat de constructia blocului ANL de pe bulevardul Stefan cel Mare din Oradea, „doarme” in continuare in fisetele Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Bihor. Daca Alexandru Kiss va fi cercetat penal, la randul lui, pentru ca a favorizat Selina SRL in a castiga licitatia pentru constuirea celor 4000 de apartamente, nu s-ar mira nimeni.

Tuturor li se va parea parea un lucru firesc, avand in vedere multele afaceri „penale” anterioare, in valoare de sute de miliarde de lei, derulate intre institutia prezidata de Kiss si firma patronata de Baniamin Rus.