Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca va demara in aceasta luna o actiune ampla de depistare a tuberculozei in regiunea de Nord-Vest a tarii. Actiunea vizeaza investigarea a 2000 de persoane din judetul Cluj si nu numai, pana in toamna acestui an.

Directorul spitalului, Vasile Muresan, a reusit sa incheie un parteneriat cu Asociatia Romano-Franceza din Beauveais prin care aceasta asigura cele 2000 de filme necesare depistarii tuberculozei. Precizam ca pretul unui film este de 1 euro.

Parteneriatul cu Asociatia Franceza a inceput in 2004. Atunci spitalul a primit o caravana mobila de depistare a tuberculozei a carei valoare depaseste 100 de mii de euro. Cu ajutorul ei s-au facut investigatii medicale la Dej unde au fost despistati mai multi suspecti de tuberculoza, dar doar unul a fost confirmat.

Precizam ca statisticile medicale considera productiva o campanie de depistari daca din 1000 de cazuri investigate se gaseste un bolnav. La Dej incidenta tuberculozei este peste media nationala. Din cei 700 de asigurati verificati, au fost gasiti multi suferind de cancer, inima sau alte boli si au fost trimisi la controale amanuntite la clinicile de specialitate.

Caravana a stat si in sate unde preotii au fost de mare ajutor medicilor, deoarece i-au anuntat pe oameni in biserica ca trebuie sa mearga la controlul medical.

Saptamana trecuta caravana s-a deplasat la Spitalul de Boli Psihice Borsa unde au fost testati 200 de pacienti si au fost gasiti 8 suspecti de tuberculoza. Tot recent s-a desfasurat o campanie de depistari a bolii la Pata Rat, unde 250 de rromi au fost supusi investigatiilor si a fost depistat un bolnav.

Directorul spitalului, Vasile Muresan, ne-a declarat ca unii romi au refuzat controlul de teama ca daca vor fi gasiti bolnavi nu vor mai putea pleca in strainatate pentru ca li se va respinge dosarul. Realizarea cea mai mare a Spitalului este insa aceea ca a reusit sa incheie contracte prin care patronii marilor intreprinderi platesc investigatiile angajatilor cu 120 de mii de lei filmul. Cu banii obtinuti astfel poate fi sustinuta activitatea caravanei mobile.

In aceasta saptamana e programata o campanie la Floresti, unde este o comunitate de romi de 300 de persoane. Ceea ce se doreste este ca aceste investigatii sa se paota transmite medicului din spital prin internet, asa incat rezultatele sa fie date bolnavilor in aceeasi zi si la fata locului. Un alt parteneriat european este cel realizat cu Scotia.

Colaboratorii din acesta tara au asigurat compartimentarea a doua sectii ale spitalului, ceea ce inseamna ca acestea au fost modernizate conform cerintelor din strainatate, s-a pus gresie si faianta si au fost renovate saloanele integral. Tot cu sprijin scotian vor mai fi facute alte 3 saloane ale spitalului.

Trebuie precizat ca toate cladirile spitalului au 110 ani, deci ar necesita 22 de miliarde de lei pentru renovarea integrala interioara si exterioara, dar nu sunt bani suficienti asa ca se face doar atat cat se poate. Consiliul Judetean a contribuit si el cu 7 miliarde de lei vechi la modernizarea instalatiilor spitalului.

Primaria Cluj-Napoca a dat 5 miliarde de lei vechi pentru a se introduce gazul la Santoriul cu 105 bolnavi cronici de la Savadisla. Precizam ca s-a reusit introducerea apei potabile in saloanele aceluiasi sanatoriu vechi din 1860. Un miliard de lei vechi este destinat modernizarii Sectiei de Terapie Intensiva pentru chirurgie toracica.

In viitorul apropiat urmeaza sa fie refacut si exteriorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”.

Laboratorul National de Referinta in Studiul Tuberculozei este realizat dupa normele europene, iar serviciul de bronhologie, unic in Cluj a fost dotat cu 3 aparate noi de radiologie al caror cost s-a ridicat la 500 de mii de euro. Spitalul are o capacitate de 305 paturi si un numar de 250 de angajati.

Toti angajatii beneficiaza de sporuri de 100 la suta la salariu pentru ca lucreaza intr-un mediu cu risc maxim de imbolnavire.