Imediat dupa prabusirea comunismului, tendintele care au marcat societatea au fost, in plan economic, deschiderea de buticuri, iar in plan politic, infiintarea de partide. Intre timp, cea mai mare parte a micilor magazine a dat faliment, fiind inlocuite de structuri in care se practica un comert civilizat si aerisit.

In cazul partidelor, majoritatea au disparut, fiind dizolvate sau inghitite de formatiuni politice care aveau la baza o doctrina clara.

Inchirieri paguboase

Cum pentru functionarea unui partid este nevoie de cel putin un sediu, situat pe cat posibil in centrul orasului, reprezentantii formatiunilor politice au solicitat primariilor alocari de spatii bune, in schimbul unor chirii modice. Si, in cele mai multe cazuri, au obtinut astfel de sedii.

In Cluj-Napoca, spatiile detinute de Primarie si inchiriate partidelor politice au o suprafata totala de 1.703,62 metri patrati. Sunt situate in zona ultracentrala a orasului, cea mai mare concentrare de sedii fiind in Piata Unirii si Bulevardul Eroilor.

Ca urmare a contractelor dintre Primarie si chiriasi, avand in vedere tariful „astronomic” de 2.500 lei vechi (0,25 lei noi)/mp/luna practicat pentru inchiriere, la bugetul local se varsa o suma infima, de numai 4,259 milioane lei vechi.

Avand in vedere zona in care sunt amplasate, preturile pietei pentru inchirierea unor spatii similare celor detinute de partide se situeaza intre 20 si 50 euro/mp/luna. Aceasta inseamna ca, daca le-ar inchiria la valoarea minima de 20 de euro/mp, Primaria ar incasa 34.072 euro lunar, adica aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, respectiv peste 14 miliarde de lei vechi anual.

O suma semnificativa, comparativ cu cele 52 de milioane de lei pe care le incaseaza anual Primaria in conditiile de acum.

550 mp pentru PD

Campion in privinta suprafetelor ocupate este, de departe, Partidul Democrat, care detine 552,61 mp, adica o treime din suprafata totala inchiriata de catre Primarie partidelor politice. PD beneficiaza de doua spatii inchiriate, ambele generoase, unul avand 358, iar celalalt 194 metri patrati.

Pe locul secund, cu trei sedii si 231 metri patrati inchiriati, se situeaza PNL, urmat de PRM, tot cu trei sedii si o suprafata inchiriata de 200 metri patrati si de PSD, cu doua sedii, care insumeaza 157 mp.

Partidul Socialist al Muncii, desi nu mai este demult un partid parlamentar, are inchiriate si el doua sedii, cu o suprafata totala de 83 de metri patrati, amplasate in Piata Unirii si pe Bulevardul Eroilor. Printre chiriasii Primariei se regasesc si alte partide mai putin cunoscute, pentru a nu le numi obscure, sau a caror glorie a apus demult.

Este vorba despre formatiuni precum PUNR, Partidul Popular Democrat sau Uniunea Liberala Bratianu, care beneficiaza de „preturile promotionale” practicate de Primarie.

Pierderile inregistrate anual de bugetul local prin inchirierea preferentiala a acestor spatii pot fi considerate un tribut al alegatorilor platit pluripartidismului.

Mica, dar neplatita

In aceste conditii, pare incredibil faptul ca reprezentantii clasei politice locale ajung rau-platnici, desi beneficiaza de aceste reduceri imense la tariful de inchiriere. Astfel, sumele datorate de formatiunile politice clujene ca urmare a folosirii spatiilor puse la dispozitie de Primarie, la pretul de, repetam, 2.500 lei/mp/luna, atinge 34,5 milioane de lei vechi.

Printre restantieri, un loc de seama este ocupat de Partidul Liberal Democrat, care a reusit performata de a acumula datorii de peste 14 milioane de lei vechi, la data de 30 aprilie 2006. Datorii de peste 1 milion au inregistrat la aceeasi data si PNL, PUNR, Partidul Republican sau PRM.

Insa, pe lista restantierilor au intrat, cu exceptia UDMR, toate partidele parlamentare, acestora adaugandu-li-se si PSM, Partidul Popular Democrat sau Partidul Reconcilierii Nationale.