Atmosfera in invatamantul preuniversitar sibian se incinge pe zi ce trece, cu cat se apropie sesiunea din acest an a Testelor nationale pe care elevii de clasa a VIII-a le vor sustine in perioada 19/25 iunie.

Examenele de "Capacitate" sunt puse inca sub semnul incertitudinii pentru ca nu se cunosc cu exactitate intentiile sindicalistilor din Sindicatul Invatamantului Preu-niversitar (SIP), care au anuntat in urma cu mai multe saptamani ca sunt dispusi sa intre in greva in perioada examenelor pentru a sensibiliza astfel autoritatile in legatura cu revendicarile sindicale nesolutionate.

Lipsa de comunicare

Potrivit liderului SIP Sibiu, Teodor Fartonea, comunicarea intre consiliile locale (ce finanteaza potivit legii cel putin o parte din salariile dascalilor), sindicalisti si Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu este "minunata, dar lipseste cu desavarsire".

"Transparenta publica este pe ultimul loc in judetul Sibiu. Avem probleme serioase cu inspectoratul, comunicam doar prin adrese", sustine Teodor Fartonea, liderul Sibiu.

Potrivit acestuia, plata drepturilor salariale restante ce se cuvin majoritatii sindicalistilor se face "discrimatoriu", situatie care generaza tensiuni, mai ales pe fondul deciziei Administratiei Financiare Sibiu de a nu mai garanta plata acestor sume catre toti beneficiarii inregistrati.

Consilii locale in proces cu patru dascali

Dascalii sibieni sunt nemultumiti de lipsa de rezultate a negocierilor cu autoritatile, acuza Guvernul ca nu a respectat protocolul incheiat cu sindicalistii in toamna anului trecut, iar unii dintre ei au decis sa-si ceara drepturile in instanta. "Suntem clar intr-un conflict de munca.

Avem patru profesori care au procese in recurs cu Consiliile Locale si cu unul dintre ele am ajunse deja la CEDO. Protestele se pot declansa oricand pentru ca semnaturile sunt stranse inca din 2005. Guvernul trebuie sa convinga ca a inteles mesajul nostru, iar rezultatele sa fie vizibile. Altfel intram in greva", a spus Iulia Danila, director de comunicare in cadrul SIP Sibiu.

Zilele urmatoare vor fi decisive si pentru sindicalistii sibieni si pentru elevii aflati in fata perioadei de examene.