Subprefectul Clement Negrut ne-a declarat ca in urma solicitarilor facute pentru modificarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea unor despagubiri fostilor deportati, textul actului normativ a fost schimbat.

Cea mai importanta modificare, se refera la prelungirea termenului de depunere a dosarelor la comisia judeteana, stabilit initial pentru 14 mai 2004, pana la data de 1 mai 2007. Clement Negrut a subliniat ca multe dintre cererile fostilor deportati au fost depuse dupa expirarea termenului legal, din cauza timpului prea scurt pentru completarea dosarelor.

In aceste conditii, fostii deportati pot sa solicite acordarea despagubirilor legale, in baza documentelor care le vor depune pana la expirarea noului termen fixat.

La nivelul judetului Alba, 147 de cetateni au cerut despagubiri sau compensatii pentru bunurile sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Herta in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial si a aplicarii Tratatului de pace dintre Romania si tarile aliate, semnat la Paris in anul 1947, iar alte 27 de dosare au fost respinse din motive obiective, fiind incomplete.

Beneficiarii legali au dreptul la despagubiri constand in improprietarirea cu terenuri si acordarea unor sume de bani, inclusiv contravaloarea actualizata a recoltelor de la data deportarii.