Proprietarul distributiei de gaz din Targu Mures, E.ON Gaz, noua denumire a Distrigaz Nord SA, dupa obscura rebrandare, ar putea fi actionata in judecata de catre ANPROGAZ (Asociatia Nationala Profesionala din Sectorul Gazelor Naturale).

Declaratia a fost facuta ieri de catre Niculae Havrilet, secretarul executiv al asociatiei, in cadrul conferintei organizate pe tema "Privatizarilor din sectorul Gazelor Naturale intre asteptari si rezultatele efectiv obtinute. Impactul asupra IMM-urilor din sectorul energetic".

Ei au acuzat ca au pierdut 8 milioane de euro, de pe urma privatizarii Distrigaz Nord si a pozitiei de monopol detinut de E.ON, inclusiv pe activitatile conexe din domeniul gazelor naturale.

Reprezentantii asociatiei, in afara de Havrilet, fiind prezenti Andrei Voicu si Gheorghe Buesteanu, au criticat modul in care a fost privatizata distributia de gaze naturale, pretul obtinut de stat, precum si facilitatile acordate E.ON Ruhrgas la privatizare.

Havrilet a amintit de exonerarea de la plata redeventei pentru retelele de gaz aflate pe teritoriul unei localitati, de la plata unor datorii de 17 mii de miliarde lei, insumate pentru ambele distributii, care reprezentau contravaloarea gazului vandut si neachitat catre agenti economici, in marea lor majoritate privati.

Reprezentantul ANPROGAZ a acuzat, de asemenea, E.ON GAZ de obtinerea unei facilitati, post-privatizare, care ii lasa fara obiect de activitate pe IMM-istii axati pe proiectare si executie in domeniul gazelor naturale. Havrilet a amintit in acest context de emiterea HG 1043 prin care E.ON a obtinut o pozitie dominanta pe piata, avand monopol si asupra activitatilor conexe din domeniu.

Adica, prin aceasta prevedere, E.ON, spre exemplu, poate apela la un operator privat pentru un proiect sau pentru executia unui bransament, doar daca angajatii E.ON nu se descurca, ceea ce, logic, ca se intampla rareori.

Conducerea E.ON, care nu a fost scutita de a i se reaminti scandalul din Germania, prezentat in urma cu cateva luni de publicatiile noastre, nu a scapat nici de acuzatiile de includerea in taxa de distributie a transportului cu avionul la Frankfurt si retur, a mesei, cazarii etc.a celor aproximativ 50 de functionari germani aflati la Targu Mures, in conditiile in care taxa nu a fost prezentata defalcat.

Asupra practicilor E.ON, reprezentantii ANPROGAZ au aratat ca au sesizat Consiliul Concurentei pentru abuzul de pozitie dominanta al proprietarilor distributiei de gaz, doar ca cei din Consiliu au refuzat sa ii ancheteze.

De altfel, acelasi Consiliu al Concurentei avizase favorabil preluarea obligatiilor restante ale Distrigaz Nord si Sud la datoria publica, cu toate ca suportarea de catre stat a contravalorii gazului pentru n-agenti economici s-ar fi putut lejer incadra la ajutor de stat.

ANRGN, in pericol

Un alt subiect dezbatut de organizatori a fost potentiala restructurare a autoritatilor de reglmentare in domeniul serviciilor publice, comasarea si trecerea lor sub o singura tutela, si anume a unui secretar de stat. Havrilet a considerat acest gest drept unul de politizare a autoritatii, fapt ce nu a fost vizibil pana acum.

Reprezentantii ANPROGAZ au anuntat ca vor remite Guvernului o petitie prin care vor solicita ca ANRGN sa ramana in aceeasi structura ca si pana acum, fiind agreata si apreciata de organismele UE. ANRGN a fost laudata de oratori pentru ca ar fi singurul organism care apara si drepturile patronatului mic si mijlociu din domeniu.

Ei nu s-au sfiit sa afirme ca intentiile de restructurare si, implicit, politizare sunt determinate tot de grupurile de interese dirijate de marii jucatori de pe piata gazului.

Alte probleme ridicate de catre organizatori au mai fost dezbatute in publicatiile noastre detaliat, motiv pentru care nu insistam.

Distrigaz Nord vandut pe degeaba

Niculae Havrilet si patronul Instaservice au acuzat subtil ca Distrigaz Nord a fost vandut nemtilor aproape pe degeaba, fapt demonstrat si de publicatiile noastre de mai bine de un an.

Ei au aratat ca statul roman a acceptat 174 de milioane de usd pentru 30% din Distrigaz Nord SA, iar restul pana la 51% prin majorarea capitalului social, astfel incat suma totala "platita" (de asemenea o afirmatie fortata, cum vom arata mai jos) a fost de circa 350 de milioane usd, in conditiile in care doar cladirile detinute de Distrigaz in cele 22 de judete acoperite valoreaza 480 de milioane de euro.

Referitor la majorarea capitalului social, mentionam ca nemtii, teoretic, ar fi trebuit sa vina cu bani de acasa, din conturile proprii, lucru ce nu s-a intamplat.