Scandalul declansat de proprietarii terenurilor de la periferia Timisoarei, ce apartin de comuna Giroc, care au acuzat oficialitatile locale ca pamanturile lor au fost date revolutionarilor, este pe cale sa fie aplanat.

Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a fost informat ieri de catre ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, ca Guvernul a aprobat trecerea terenului unitatii militare de la Giroc, care a fost dezafectata, in domeniul public al comunei.

In acest fel, o parte dintre cei 221 de localnici care au ramas fara pamant, din cauza improprietaririi revolutionarilor pe terenurile lor, vor putea fi pusi in posesie cu o parte din suprafetele revendicate.

Revolutionari pusi in posesie pe terenurile taranilor din Giroc

Unul dintre cele mai mari scandaluri imobiliare din zona Timisoarei nu ar fi izbucnit niciodata daca fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, nu ar fi promovat, in preajma alegerilor locale din 2004, o hota-rare de guvern prin care oferea revolutionarilor timisoreni 403 hectare de teren.

Intentia era de a obtine sprijinul acestora in alegerile locale, fapt care a si fost consfintit prin semnarea unui protocol prin care revolutionarii se angajau sa sprijine candidatura candidatului PSD, Horia Ciocarlie, la Primaria Timisoara.

Dupa ce au refuzat mai multe locatii din judet, liderii revolutionarilor au solicitat ca "pomana electorala" sa o primeasca in imediata apopiere a orasului, in localitatea Giroc, zona construibila, unde un metru patrat de pamant ajunge la 30-40 de euro.

Autoritatile au trecut peste faptul ca taranii din Giroc nu si-au primit pamanturile confiscate de comunisti si s-au oferit sa rezolve cu prioritate problema revolutionarilor. Aceasta afacere politico-funciara a declansat revolta taranilor din Giroc.

Acestia au fost socati sa vada ca pamanturile pe care aveau acte de proprietate, dar nu fusesera pusi in posesie din cauza "deficitului de teren" din comuna, au fost date revolutionarilor. "Nu avem nimic impotriva ca revolutionarii sa primeasca pamant, insa nu pot fi pusi in posesie pe terenurile noastre.

Avem acte din care reiese ca de-tinem aceste suprafete de 50-60 de ani si trebuie sa ne luptam pentru a ne fi retrocedate. Nu cred ca revolutionarii au iesit in strada, ca si noi toti, pentru a ajunge deasupra legilor care garanteaza proprietatea", spu-nea, la vremea respectiva, Rodica Dene, din satul Chisoda, lidera grupului de rasculati.

Cu ajutorul unei harti topografice aduse de la Szeged, din Ungaria, femeia reusise sa demonstreze ca bunicii sai au avut in proprietate, pe teritoriul comunei, aproape patru hectare de teren.

Terenurile unitatii militare, o miza de aproape 40 milioane de euro

Vestea trecerii celor 131 de hectare de teren apartinand unitatii militare, care valoreaza pe piata imobiliara aproape 40 milioane de euro, in domeniul public al Girocului a fost primita cu destule rezerve de oamenii din comuna. "Stiam ca exista acest proiect de Hotarare de Guvern, dar nu ne asteptam sa treaca atat de repede.

Data fiind va-loarea mare a terenurilor din zona, nu stim cat de tare se va grabi primarul sa-l dea oamenilor din comuna, mai cu seama ca in apropierea unitatii militare se contruieste un cartier de vile.

Consiliul Local a votat o hotarare prin care terenul urmeaza sa fie dat proprietarilor ramasi fara teren, insa stim ca si cadrele militare din unitate au facut rapoarte prin care solicita cate 1000 de metri patrati de teren acolo. Nu stim cum va fi", a declarat Rodica Dene. "Noi vrem pamanturile noastre, in Giroc, in caz contrar vom merge la Strasbourg pentru a ne judeca cu statul roman.

Afaceristii care cumpara teren in zona ar trebui sa se opreasca, pentru ca au toate sansele sa piarda banii. Sunt pamanturile noastre si nu vom renunta la ele cu nici un chip", a avertizat un alt localnic, Viorel Eli, dupa ce l-a vazut pe primarul Ionel Toma, prin comuna, in compania controversatului afacerist Gigi Netoiu.

Desi am incercat, ieri, de mai multe ori sa luam legatura cu primarul Girocului, Ionel Toma, nu am reusit sa vorbim decat cu secretara sa, care ne-a rugat sa revenim pentru ca primarul vorbeste mult la telefon.