Pe strada Mozart din cartierul Buna Ziua, Suhani Cristian Mihai si Petran Horatiu construiesc trei blocuri proiectate de societatea Chibo. Acestea sunt amplasate pe limita de proprietate a terenului.

Imobilele sunt construite ilegal deoarece Primaria a eliberat autorizatie de construire fara ca vecinii imobilului, familia Butnar, sa semneze o declaratie cum ca sunt de acord cu amplasarea blocurilor pe limita de proprietate.

La numai cativa metri de cele trei blocuri, Primaria a avizat construirea unui alt imobil, proiectat de aceeasi societate Chibo, care are canalizarea racordata la un sant, apa menajera fiind deversata direct in natura. Chibo este si proiectantul general al blocului de pe strada Dornei, pentru care Primaria a emis o autorizatie de construire ce are la baza o declaratie falsificata.

Cartierul Buna Ziua este populat de cladiri noi care nu respecta nici cele mai elementare norme ale constructiilor civile. Un exemplu elocvent in ceea ce priveste modul in care Primaria a avizat un proiect aberant sunt cele trei blocuri aflate in constructie pe strada Mozart, la numarul 30.

In 28 martie anul acesta, Consiliul Local aproba o hotarare prin care se avizeaza Planul Urbanistic de Detaliu pentru trei blocuri mascate sub formula conventionala “locuinte colective”. Beneficiarii respectivei hotarari sunt Suhani Cristian Mihai si Petran Horatiu. Proiectantul lucrarii este inginerul Simion Chichisan, patronul societatii Chibo.

In 17 mai au fost emise si autorizatiile de construire pentru cele trei imobile, care au, fiecare, demisol, parter si doua etaje. Constructiile sunt plasate pe limita de proprietate a familiei Butnaru, cu toate ca documentele depuse la dosarul autorizatiei de construire trebuia sa cuprinda si o declaratie a vecinilor prin care sunt de acord cu amplasarea imobilelor pe locatia respectiva.

“Am sesizat Primaria de nenumarate ori ca cele trei blocuri se construiesc ilegal, dar nu am primit nici un raspuns”, a declarat Emil Butnar. El spune ca cele trei imobile care vor fi construite langa proprietatea sa au fost avizate de Primarie, desi nu exista nici un act care sa ateste faptul ca si-ar fi exprimat acordul de a se construi pe limita de proprietate.

Reglementarile in vigoare prevad ca, in cazul in care beneficiarul unui imobil doreste sa construiasca pe limita de proprietate a terenului, este nevoie de acordul vecinilor. “Nimeni nu ne-a cerut acordul, doar ne-am trezit ca langa gardul nostru se construiesc trei blocuri”, a declarat Butnar, vecinul celor trei imobile.

El spune ca, o data cu amplasarea celor trei blocuri, preturile terenului si imobilului pe care le detine au scazut. “Primaria nu a reactionat si am fost nevoit sa deschid un proces pentru a opri lucrarile. Oricum, nu inteleg cum a fost avizat un asemenea proiect”, a mai declarat Butnar.

Blocuri fara canalizare

La 20 de metri de amplasamentul celor trei imobile, a fost dat in folosinta un alt imobil, construit de aceiasi Suhani Cristian Mihai si Petran Horatiu si, evident, proiectat de societatea Chibo. Este vorba de o casa familiala cu sase apartamente. Imobilul a fost dat in folosinta la inceputul anului.

Cumparatorii au platit, in medie, peste 60.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, dar, pana acum, imobilul nu a fost racordat la reteaua de canalizare. Acest fapt demonstreaza superficialitatea cu care reprezentantii Primariei au autorizat lucrarea.

“Suhani ne-a promis ca, pana in aprilie, o sa avem canalizare, dar nu s-a tinut de promisiune”, a declarat Istvan Mateffi, unul din locatarii imobilului. De la inceputul anului, apa menajera si fecalele provenite de la cele opt familii care locuiesc in imobil sunt deversate printr-o conducta improvizata, care se scurge direct pe terenul din fata blocului.

Locatarii blocului nu au sesizat autoritatile, deoarece spera ca problema va fi rezolvata de constructor. Situatia din zona poate deveni critica, in conditiile in care nici cele trei noi blocuri nu vor fi racordate la reteaua de canalizare. In acest moment, apa menajera se acumuleaza intr-un sant situat la doar 30 de metri de blocul dat in folosinta.

“Eu nu inteleg cum au permis reprezentantii Primariei sa construiasca un bloc fara racordare la canalizare”, a declarat Mateffi.

Autorizatie pentru dosar penal

Dupa cum a relatat ZIUA de Cluj, Directia de Urbanism din Cadrul Primariei a avizat in 2005 un proiect conceput de societatea Chibo, care ar putea implica municipalitatea intr-un proces penal. Societatea Chibo, patronata de catre inginerul Simion Chichisan, a proiectat un imobil pentru omul de afaceri Gelu Iancu (cercetat de DNA Alba pentru frauda).

Pentru a obtine autorizatia de construire, Gelu Iancu a modificat un act oficial. Mai exact, este vorba de o declaratie data de catre unul dintre vecinii imobilului pe care-l construieste. Aceasta declaratie consemna faptul ca Maria Suciu, vecina sa, ar fi de acord ca in vecinatatea casei sale sa se construiasca un imobil, ai carui proprietari sunt Gelu Iancu si Anghel Nicolae.

In declaratia originala, autentificata de catre notarul public Amalia Marga, in ultimul rand al celui de-al doilea paragraf, se mentioneaza ca imobilul va fi construit pe “terenul situat pe strada Dornei nr. 21 cu numarul topografic 8892”, fraza fiind incheiata aici. In dosarul depus la Primarie de Iancu pentru a obtine autorizatia de construire, acelasi document este modificat.

Dupa numarul topografic este trecuta si mentiunea “amplasat pe limita de proprietate”. Falsul a fost descoperit de catre Daniela Stoian, reprezentanta a Primariei, care a verificat arhiva notarului Amalia Marga. Atat notarul, cat si angajata Primariei au descoperit ca documentul a fost modificat dupa legalizare.

“Eu am trimis cazul celor de la departamentul juridic si ei vor lua masurile necesare”, a declarat Stoian. Contactat de reporterii ZIUA, patronul Chibo, Simion Chichisan, a declarat ca nu are nici o implicare in modul in care s-a construit atat pe strada Dornei, cat si in cartierul Buna Ziua.