Numai ca deja au aparut fisuri in intentiile oneroase ale unor firme care lupta pentru castigarea acestui proiect. Licitatiile blocate de presiunile pe care unii afaceristi le fac asupra autoritatilor locale risca sa amane demararea proiectului de constructie inca din faza incipienta.

Mai bine de jumatate din locuitorii cartierului Someseni detin animale mari pe care le duc la pasunat pe terenul Pasunii Someseni. Acest lucru nu va mai fi posibil in scurt timp pentru ca terenul a fost “rechizitionat” de Primaria Cluj, pentru a fi transformat intr-un cartier de locuinte pentru tineri.

Majoritatea locuitorilor din Someseni detin unul sau doua animale mari, dar sunt destui proprietari care au in staulele lor chiar si cate sase-sapte capete de bovine sau cabaline. Chiar daca proprietarii de animale din cartierul Someseni au platit integral, pana la finele anului in curs, taxa de pasunat, pe terenul Pasunea Someseni se va construi noul Cartier al Tineretului.

Toti locuitorii Someseniului sunt de parere ca aceasta decizie ii dezavantajeaza, dar nu au unde protesta. Prin Hotararea Consiliului Local Cluj-Napoca cu nr. 336/2006 s-a decis ca “pentru bovinele, bubalinele si cabalinele adulte sa se plateasca 40 lei RON/cap, iar pentru tineretul bovin, bubalin si cabalin 30 lei RON/cap”.

De asemenea, aceasta taxa se percepe si pentru ovine sau caprine de peste 1 an si este in valoare de 10 lei RON/cap. Pe langa aceasta taxa de pasunat, proprietarii animalelor din Someseni mai platesc inca o taxa ciobanului sau vacarului care se ocupa de cireada.

Aceasta taxa de ciurda insumeaza 70 RON, o bucata sanatoasa de slana si doua paini, care sunt inmanate ciobanului sau ciurdarului satului.

“Nu este prea corect ce se intampla cu noi. Trebuiau sa ne spuna de la inceput ca au de gand sa ne strice pasunea si atunci nu mai plateam toate taxele astea si ne vindeam animalele!”, se plange un somesean care nu stie ce sa faca cu cele patru vite pe care le are in grajd.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca singura solutie este vanzarea animalelor, dar pretul lor a scazut pentru ca acum toti vor sa scape de ele. “Unde sa ma duc s-o vand?! Pe langa pensia care e si-asa mica, ma mai ajutam cu laptele pe care-l vindeam in piata! Cu ce-o sa ma mai descurc acum…?”, se plange neajutorata o femeie de 70 de ani.

Contactata pentru o declaratie oficiala, Raimonda Boian, purtatoarea de cuvant a Primariei Cluj Napoca, declara: “Aceasta problema a localnicilor nu este de actualitate. Abia suntem in luna iulie. Pana la inceperea lucrarilor de constructie mai este!”.

Unii proprietari de animale au gasit ca solutie vanzarea bovinelor sau cabalinelor pe care le detin, pentru a mai recupera o parte din banii pe care i-au pierdut prin achitarea taxelor de pasunat si de ciurda. Pe portile caselor din acest cartier au aparut deja anunturi in care se scot la vanzare animalele din batatura.

Aflat in faza de proiect, acest viitor cartier de locuinte se anunta a fi o posibilitate foarte atragatoare pentru tinerii care isi permit sa achizitioneze o casa. Viitorul cartier va cuprinde 650 de locuinte individuale si 250 de locuinte colective. Macheta mai include o scoala, un sediu de primarie de cartier, o circa de politie si un dispensar.

Pe langa acestea se va construi si infrastructura aferenta unui cartier de locuinte: retele de drumuri, de canalizare, electricitate, gaz, apa si telefonie.

Investitorului privat ii revine si obligatia de a realiza parcarile, zonele verzi si iluminatul public al intregului cartier. Suprafata totala a terenului este de 203 ha, iar suprafata construibila este de 35%. Numai ca la modul cum se tranzactioneaza “afacerile de culise” pe piata imobiliara a Clujului acest proiect risca sa ramana blocat inca din faza incipienta a licitatiilor.

Deja au aparut sesizari despre intimidarea celor care trebuie sa faca parte din comisia de acordare a acestui proiect.

Cartierul din Floresti - un precedent care ridica multe semne de intrebare

Primaria Cluj-Napoca a organizat o licitatie in vederea alegerii unei societati care sa realizeze constructia viitorului cartier de locuinte. Numai ca la modul cum se pun in practica programele de intrajutorare a tinerilor, respectivul teren risca sa devina un vesnic santier. Un exemplu edificator poate fi cartierul Cetatea Fetei din Floresti.

Si acolo s-a dorit ridicarea unui cartier de locuinte tip ANL, dar totul s-a transformat in final intr-un grandios fiasco. Cotidianul BZA a prezentat pe larg in editiile anterioare conditiile in care se doreau a fi date in folosinta locuintele ANL din cartierul Cetatea Fetei, Floresti.

Criteriile pe baza carora se faceau repartizarile locuintelor din cartierul Cetatea Fetei s-au dovedit discriminatoare. Cei avantajati erau persoane care lucrau in institutiile publice, in special angajatii primariei. Acestia primeau un punctaj mult mai mare decat cei care lucrau in institutii private.

Consiliul Judetean a fost amendat de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cu suma de 40 de milioane din cauza neregulilor de care se facea vinovat acest for. Consilierii stabilisera o serie de criterii considerate drept discriminatorii pentru repartizarea celor circa 200 de apartamente construite in comuna Floresti.

Presiuni “mafiote” asupra comisiei locale

Problemele pe care clujenii s-au obisnuit sa le auda au si aparut. Initial s-au inscris la aceasta licitatie patru firme: SC Impact, American House, Polus Real Estate si Rom Air Consulting. Aceasta din urma, Rom Air, a venit doar cu o propunere de consultanta.

Dar licitatia a fost blocata si amanata pentru ca presiunile facute de anumite firme cu “politica dictatoriala” si-au facut imediat simtita prezenta. Impact SA din Bucuresti, societate condusa de Dan Popp, a incercat sa-si asigure castigarea licitatiei prin anumite practici de intimidare a celor care fac parte din comisia de adjudecare.

Viceprimarul Adrian Popa, presedintele comisiei de licitatii, a dezvaluit modul cum s-a incercat influentarea membrilor comisiei de catre firma bucuresteana, Impact SA. “Chiar eu am primit un SMS prin care consider ca s-a incercat crearea unei presiuni asupra mea pentru ca Impact SA sa isi adjudece licitatia.

Continutul SMS-ului era urmatorul «Urmariti emisiunile TV de pe Antena 1 Cluj, de joi, ora 17.00, Alpha TV Cluj, Prima, vineri ora 17.00, Antena 1 sambata, ora 9.25 si Radio Mix FM, despre cartierul Tineretului - Dan Popp, Impact SA».

De asemenea, au fost sunati si o serie de membri ai comisiei de licitatie, precum si consilieri locali pentru a se rezolva adjudecarea licitatiei de catre Impact. Toate aceste lucruri au fost presiuni. Or, in aceste conditii, licitatia a fost amanata”, a declarat Adrian Popa. Presiuni facute asupra comisiei clujene au venit chiar si din partea Camerei Deputatilor.

Deputatul de Bucuresti Zamfir Dumitrescu (personaj din cercul lui Adrian Nastase), ex-PSD, in prezent independent, l-a sunat pe viceprimarul Adrian Popa pentru a interveni in favoarea Impact SA. In aceste afaceri de intimidare s-a implicat chiar si o parte a mass-mediei clujene.

Pentru a crea presiune asupra presedintelui comisiei - viceprimarul Adrian Popa - patronul SC Impact SA, Dan Popp, in momentul in care a achizitionat caietul de sarcini, s-a prezentat pe Motilor 1-3 fiind insotit de un realizator TV, Maria Sangeorzan de la studioul teritorial Cluj al Antenei 1.

In legatura cu faptul ca licitatia a ajuns intr-un punct mort, Raimonda Boian, purtatoarea de cuvant a Primariei Cluj Napoca, explica: “In acest moment se discuta niste dosare foarte “grele”. Asa ca trebuie sa asteptam deciziile pe care le va lua aceasta comisie!”.