Conducerea BRD Cluj considera ca nici macar suma de 300.000 de euro, convenita anterior, nu era corecta si sustine ca nu a atacat in justitie CL cand s-a hotarat respectiva suma pe motiv ca dorea deblocarea situatiei.

Asadar, conducerii bancii i se pare ca facea un compromis prin plata celor 300.000 de euro, o suma infima avand in vedere ca trebuia sa realizeze un parking etajat de 100 de locuri, obligatie ce o avea ca urmare a concesionarii de catre Primarie a terenului de pe Bulevardul 21 Decembrie, pe care s-a construit sediul BRD Cluj.

BRD Cluj a trimis pe adresa ZIUA de Cluj pozitia oficiala fata de hotararea Consiliului Local luata in urma sedintei din 13 iunie. Atunci, consilierii au votat modificarea hotararii din luna aprilie, prin care se aprobase contributia BRD de 300.000 de euro pentru construirea de parking-uri.

Consilierii (exceptandu-i pe patru dintre ei) s-au “trezit” in ultimul ceas si au constatat ca suma ceruta anterior bancii este prea mica, astfel ca au marit-o la 732.000 de euro. In replica, BRD Cluj critica dur CL, prefigurandu-se o intalnire in instanta intre reprezentantii municipalitatii si cei ai institutiei bancare.

“Consideram ca am dat dovada de buna credinta si disponibilitate acceptand modificarea contractului de concesiune, desi puteam invoca suficiente argumente, de fapt si de drept, pentru a starui la executarea lui in termenii conveniti initial”, se precizeaza in comunicatul BRD.

Initial, in 1994, s-a convenit ca BRD sa construiasca parking-ul etajat langa sediul ce urma a se ridica pe terenul concesionat. Dupa finalizarea sediului, BRD a cerut, pe langa cei 3.400 mp primiti, inca un amplasament pentru parking.

Conform datelor furnizate de Primarie, in contract nu se preciza ca municipalitatea se obliga sa puna la dispozitia bancii teren pentru parking, de unde rezulta ca acesta trebuia construit pe terenul concesionat. Dar BRD a ridicat un sediu impunator si atat. Pentru ca nu mai era loc de parking in acea zona, Primaria a oferit bancii, in 2003, un amplasament in Piata Mihai Viteazu.

BRD a refuzat acea varianta, motivand ca parking-ul nu ar mai fi util pentru clientii bancii, cu toate ca acesta trebuia sa deserveasca toti clujenii, indiferent ce banca prefera. Astfel, dupa schimbarea administratiei Funar, reprezentantii Primariei au convenit ca BRD sa contribuie financiar la construirea unui parking de 380 de locuri.

Acum, BRD, dupa ce nu a respectat o clauza contractuala, sustine ca ar putea cere executarea prevederilor contractului din 1994, desi stie ca acest lucru nu mai este posibil.

Se lasa cu proces

Conducerea BRD Cluj spune ca nu a atacat in justitie hotararile CL prin care s-ar fi modificat unilateral contractul de concesiune, desi considera ca ele nu sunt conforme cu prevederile Legii 219 din 1998, privind regimul concesiunilor si ca nu a invocat argumente de ordin legal care sa poata sustine un refuz ferm din dorinta de a gasi o solutie convenabila de deblocare a situatiei.

“Am acceptat si am dorit sa executam dispozitiile cuprinse in hotararea CL din 11 aprilie 2006. In acest sens, am redactat si transmis Primariei un proiect de act aditional de modificare a contractului de concesiune, adresand totodata rugamintea de a emite factura necesara si a ne indica numarul de cont in care sa achitam contributia stabilita in sarcina noastra.

Desi am revenit de inca doua ori cu aceeasi rugaminte, acceptand inclusiv modificarea proiectului de act aditional conform pretentiilor Primariei, nu am primit nici pana azi (20 iunie - n.red.) vreun raspuns la demersurile noastre”, precizeaza BRD.

Banca nu a primit raspuns deoarece era nevoie de inca o hotarare de CL in care sa se consemneze modalitatea de plata, iar, conform Primariei, tocmai BRD nu a acceptat forma initiala a actului aditional.

“Am primit, in schimb, informatia ca partenerul nostru contractual s-a razgandit, si-a abrogat propria hotarare, recent adoptata, si a inlocuit-o cu alta, prin care incearca sa ne impuna obligatii mult mai oneroase (necinstite - n.red.) decat cele convenite anterior.

Desigur, asteptam sa ni se comunice oficial noua hotarare, pe care o vom examina cu toata atentia si vom stabili ce avem de facut pentru solutionarea legala a acestei situatii”, se arata in comunicatul belicos al BRD.

Consilierul local Ovidiu Turdean, presedintele sedintei CL din 13 iunie, de profesie jurist, afirma ca, daca nu achita suma de 730.000 de euro, BRD trebuie sa demonstreze in instanta netemeinicia hotararii de CL, insa - din ceea ce stie - autorizatia de construire pe care banca a primit-o pentru ridicarea sediului era conditionata de realizarea de locuri de parcare, ceea ce nu s-a intamplat.

“Suntem pusi (consilierii locali din actualul mandat - n.red.), din nou, in situatia sa reglam ilegalitati vechi”, a declarat Turdean.

BRD aduce completari de la “naftalina”

Dupa ce a vazut ca nu va scapa ieftin de problema parcarilor, conducerea BRD Cluj si-a amintit, in mod ciudat, unele aspecte ale afacerii pe care nu le invocase pana acum.

Astfel, aflam ca intreaga zona din jurul sediului urma sa fie reamenajata, sens in care s-a intocmit un studiu de fezabilitate pentru ansamblul de imobile structurate ca fundal al sediului BRD, studiu care a fost platit de banca.

“Desi contractul prevede ca aceste cheltuieli vor fi recuperate de banca de la viitorii beneficiari, din cauza nerealizarii proiectului de catre Primarie, sumele respective nu au mai fost recuperate nici pana azi”, precizeaza conducerea BRD.

Aceasta spune acum, dupa ce ani intregi s-a discutat despre parking-ul neconstruit de 100 de locuri, ca pe terenul din jurul sediului bancii a amenajat, din surse proprii, peste 40 de locuri de parcare, astfel incat, din cele 100 de locuri de parcare la realizarea carora s-a obligat prin contract, ar mai fi ramas de executat doar 60 (?!).

Conform BRD, cuantumul contributiei bancii la construirea parking-ului de catre Primarie “a fost stabilit de comun acord cu reprezentantii municipalitatii la un nivel rezonabil, tinandu-se cont de cheltuielile facute pentru plata studiului de fezabilitate, precum si de cheltuielile efectuate pentru amenajarea celor peste (?) 40 de locuri de parcare in jurul sediului Sucursalei Cluj a

BRD”, cat si de faptul ca realizarea parking-ului intr-o alta locatie nu mai satisface interesul bancii de a avea suficiente locuri de parcare in imediata apropiere a sediului. Inainte de sedinta CL din 13 iunie, conducerea BRD Cluj vorbea despre “interesul comun al locuitorilor municipiului de a avea mai multe locuri de parcare”!