Cornel Chifor, primarul comunei Cornesti, este implicat in numeroase afaceri asupra carora planeaza suspiciuni. Contractul de asociere, in vederea exploatarii carierelor de piatra din Cornesti si Tiocu de Jos, facut cu firma Lithon a starnit in randul consilierilor locali profunde nemultumiri legate de modul de participare al Consiliului Local Cornesti.

In aceeasi situatie se afla si afacerea pe care Cornel Chifor, primarul comunei Cornesti, a incheiat-o cu SC Rioliv SA, pentru largirea unui drum comunal intre satele Lejerdiu si Barlea. Autoritatile si administratia SC Rioliv SA spun ca lucrarile sunt in desfasurare, dar realitatea din teren pare a fi cu totul alta.

In luna ianuarie a anului 2005, Consiliul Local al Comunei Cornesti (jud. Cluj) hotaraste asocierea cu Mircea Gomoiescu, acesta avand calitatea de persoana fizica, in vederea exploatarii de piatra din Tiocu de Jos si Cornesti, comuna Cornesti.

In urma hotararilor contractuale, primaria obtine, dezavantajata, 45% din aceasta afacere, investind un capital social de 900.000 ROL si patru hectare de teren pasunabil pe care urmeaza sa se construiasca exploatarile de piatra. Restul pachetului de actiuni, de 55%, ii revine lui Mircea Gomoiescu, care investeste in capitalul social suma de 1,2 mil ROL.

Incheierea acestei asocieri este pusa de la inceput sub semnul ilicitului, intrucat nu se specifica modul de participare al lui Mircea Gomoiescu. In schimb, sunt specificate in mod expres obligatiile care revin autoritatilor comunei Cornesti. Primaria Cornesti participa cu o suprafata de 4 ha de pasune, teren pe care urmeaza sa se construiasca viitoarea exploatare de piatra.

In mod surprinzator, atunci cand asocierea intre Mircea Gomoiescu si Consiliul Local al Comunei Cornesti a trebuit sa fie inregistrata la Camera de Comert din Cluj Napoca, au aparut ca din senin fiii lui Mircea Gomoiescu, Codrin si Tudor. Aceasta “reuniune” a familiei Gomoiescu era de fapt o firma, Lithon SRL, inregistrata pe o adresa din comuna Cornesti.

Andrei Vasile, fost primar si viceprimar al comunei spune ca “Vasile Cornel Chifor, fiul primarului din Cornesti, apare drept actionar la firma Lithon SRL cu 15% din actiunile firmei”.

Fara sa detina autorizatii de mediu, Lithon SRL incepe lucrarile de exploatare a carierelor de piatra mai vechi, din Cornesti si Tiocu de Jos, si are in vedere extinderea acestora pe terenul contractat de la Primaria Cornesti. Destinatia celor patru hectare de teren pasunabil din Tiocu de Jos Cornesti a fost alocata fara ca proprietarii sa fie anuntati in prealabil.

Mai mult, proprietarii de animale din aceste doua localitati nu au fost despagubiti pentru pierderea acestor pasuni. Primarul din Cornesti, Cornel Chifor, se cam incurca in declaratii: “Acest contract nu este dezavantajos pentru primarie. Aceasta firma nu lucreaza pentru ca momentan nu are fonduri. In schimb, noi ne gandim sa reziliem contractul cu Lithon SRL…”.

Acasa, la dom‘ primar…

Sub aceleasi auspicii, ale afacerilor ilicite, se continua si lucrarile la casa, proprietate personala, pe care Cornel Chifor, primarul Comunei Cornesti si-o construieste de zor.

Intermediar al acestei afaceri este ginerele primarului Cornel Chifor care detine “in acte” patronatul firmei Agromixt Import-Export SRL din satul Morau, comuna Cornesti (jud. Cluj).

In acest fel se poate explica profitul net al firmei Agromixt Import-Export SRL de 863.161 RON pe anul 2004. Conform clasificarii CAEN, Agromixt Import-Export are drept domeniu de activitate lucrari de instalatii electrice.

“In schimb, cel care detine «de facto» conducerea acestei firme este administratorul ei, Cornel Chifor, primarul comunei Cornesti”, sustine Andrei Vasile.

Intrebat daca ocupa functia de administrator al societatii Agromixt Import-Export SRL, Cornel Chifor declara ca “aceste informatii vor constitui baza unui proces civil pe care il pregatesc pentru cei care-mi aduc astfel de acuzatii. Nu sunt administratorul vreunei firme si acest lucru se poate verifica!”.

Prin aceasta firma se deruleaza intr-un ritm alert lucrarile de constructie la casa primarului din Cornesti care se ridica in satul Morau. Constructie ce urmeaza sa fie finalizata si cu “ajutorul” oamenilor din comuna. Chestionat cu privire la lucrarile care au loc la constructia casei sale din satul Morau (jud. Cluj), Cornel Chifor, primarul din Cornesti, ne declara contrariat: “Nu lucreaza nimeni la casa mea! Si chiar cand au lucrat, oamenii au fost platiti!”.

Andrei Vasile spune insa ca muncitorii care lucrau la casa primarului din Cornesti sunt “mai multi angajati ai primariei Cornesti si beneficiari ai ajutorului social. Viorel Ungureanu, Radu Rus, Ion Iusan, Alexandru Pacurar erau dusi cu masina scolii din Cornesti sa lucreze la casa lui Viorel Chifor.

Aceasta constructie s-a ridicat si cu ajutorul unei firme din Dej, al carei patron este prieten cu primarul, care a lucrat pentru primaria Cornesti”. Andrei Vasile explica si modul in care a fost aleasa firma respectiva. “Licitatia a fost cu «cantec» pentru ca nu a fost supusa unui vot din partea consiliului local al comunei.

Ba mai mult, bonusul pe care acea firma il acorda a ajuns la casa pe care Cornel Chifor (primarul Comunei Cornesti, judetul Cluj) si-o construieste in satul Morau”, declara nemultumit Andrei Vasile.

Drumul contra(zis)

Aceeasi situatie neclara planeaza si asupra reparatiilor de largire a drumului comunal dintre Lejerdiu si Barlea, in lungime de trei kilometri. Proiectul de largire prevedea faptul ca terasamentul drumului trebuia marit de la cinci la sase metri.

Suspiciunile asupra acestei afaceri au planat inca de la organizarea licitatiei de alegere a unei firme de constructii pentru repararea drumului dintre Lejerdiu si Barlea. In luna noiembrie 2004, printr-o hotarare a Consiliului Local Cornesti se incheie un contract cu Rioliv SA, iar in luna ianuarie 2005 se face prima transa de plata in avans catre societatea de constructii Rioliv SA.

Abia dupa ce s-a platit prima factura catre Rioliv SA, in luna februarie 2005, primarul comunei Cornesti, Viorel Chifor, vine cu propunerea de selectie a ofertelor pentru repararea drumului intre Lejerdiu si Barlea.

Andrei Vasile, fostul primar al comunei Cornesti declara: “Abia dupa ce s-a incheiat contractul cu Rioliv SA si s-a platit prima factura, Viorel Chifor (primarul comunei Cornesti) a dorit sa se faca o licitatie pentru alegerea unei firme de constructii.

Oricum drumul dintre Lejerdiu si Barlea, chiar daca trebuia marit cu jumatate de metru pe fiecare parte, a ramas in aceeasi stare ca si pana acum”.

Contactata de catre reporterii BZA, Maria Pop, administrator al SC Rioliv SA, declara ca “drumul intre Lejerdiu si Barlea a fost facut prin intermediul unor fonduri venite de la FRDF. Au fost alocati foarte putini bani pentru aceasta lucrare. Drumurile au o structura aparte si nu pot fi facute de 6 metri latime. Drept pentru care noi l-am facut de patru metri latime”.

“Dupa ce ca noi le facem aceste lucrari, oamenii nu inteleg despre ce este vorba! Eu nu-mi aduc aminte sa fi incheiat vreun contract cu Primaria Cornesti!”, conchide Mariana Pop, administrator la SC Rioliv SA.

Primarul din Cornesti, Viorel Chifor declara in schimb ca drumul s-a marit. “Primaria a dorit sa se largeasca drumul de la cinci la sase metri. Aceste costuri au fost suportate de noi!”. Situatia devine de-a dreptul elucubranta atunci cand Constantin Crisan, directorul SC Rioliv SA, declara pentru reporterii BZA ca drumul intre Lejerdiu si Barlea are o latime de noua metri.

Drept “recompensa” pentru modul in care SC Rioliv SA a efectuat lucrarile de largire a drumului intre Lejerdiu si Barlea, primarul comunei Cornesti, Viorel Chifor, a facut noi angajari in cadrul primariei: “Pe langa faptul ca Rioliv SA nu s-a ocupat deloc de largirea terasamentului rutier al drumului dintre aceste doua comune, Cornel Chifor (primarul comunei Cornesti) l-a angajat pe sotul Monicai Szilag, care a fost diriginta de santier la Rioliv SA, ca topograf la Primaria Cornesti. Cu toate ca acesta nu prea s-a ocupat de ceea ce trebuia sa faca, el a fost platit foarte bine de catre primarie!”, mai sustine Andrei Vasile, fostul primar al comunei Cornesti.