Angajatii Spitalului Judetean din Oradea, Stationar I, au „devastat” un tir cu „ajutoare” venit din Anglia

Medicii, asistentele, imnfirmierele si brancardierii au incercat sa ii mituiasca pe liceenii veniti sa ajute la descarcare

Presedintele fundatiei engleze sustine ca acest lucru se intampla de 15 ani, de cand aduce „ajutoare” in Romania

Anglia pentru Romania

De 15 ani, o fundatie de caritate din Anglia trimite, o data pe an, un tir cu produse medicale si materiale sanitare, inclusiv scutece pentru batrani si paturi pentru bolnavi internati in diferite spitale. De regula, daca ajunge seara, tirul este parcat peste noapte la sediul service-ului Ambulantei, pe strada Sucevei, iar a doua zi dimineata incepe descarcatul.

Fiindca copilul unui medic ii cunoaste pe straini, de cate ori vine tirul in Oradea isi aduna prietenii, toti din familii bune, si dau o mana de ajutor la descarcarea marfii. Ultima oara cand au venit ajutoarele, in urma cu o luna, un grup de liceeni a mers la Spitalul Judetean, Stationar I, sa-i ajute pe straini.

La placinte, inainte

Au gasit cu greu un loc de parcare pentru tir, fiindca nimeni din spital - gardienii, portarii, medicii sau directorii - nu s-a sinchisit ca, in schimbul acestui gest umanitar, sa se ocupe de descarcare.

"La cateva minute dupa ce am ajuns si am parcat in curtea spitalului, s-a napustit o groaza de oameni la masina”, spune fiul de ziarist, revoltat la culme de ce a vazut. O asistenta a venit tinta la el cu 20.000 lei si doua banane ca sa ii dea un bax de scutece, dupa care i-a mai cerut inca un bax. „Imi mai dai un bax ca iti mai aduc banane mi-a zis femeia; am ramas traznit.

Mie nu imi venea sa cred ce se intampla. Credea ca suntem adunati de pe strada, de-astia, oameni fara adapost”.

Pustiul sustine ca niciunul din gramada de oameni in halate albe care luau ajutoare direct din tir nu s-a sinchisit sa ajute la descarcat. Ba mai mult, un brancardier a luat un pat, pe care isi punea produsele de care avea nevoie, probabil, acasa. O alta asistenta a luat doua cutii mari cu manusi sterile, fara sa se jeneze.

Trebuia fotografiat

Dupa vreo jumatate de ora-o ora, un doctor a coborat sa vada ce se intampla. Vazand tupeul colegilor sai, chirurgul Mircea Pop a incercat sa dreaga busuiocul trimitandu-i la plimbare. „N-a reusit. I-a hasait din curte, dar indivizii s-au strans la parterul spitalului si s-au ascuns dupa paravane sa nu ii mai vada medicul.

Da' tot venea cate unul sa mai ceara sau sa intrebe daca n-avem de-aia sau de cealalta”, mai declara tanarul.

Intrebat de ce permite sa fie furat pe fata, responsabilul de la fundatie, cetatean englez, i-a raspuns ca acest lucru se intampla de 15 ani, de cand a inceput sa vina cu ajutoare la Oradea.

"Ba mi-a zis ca o data, pe la inceputul anilor ‘90, portarul de la Spitalul de Boli Infectioase a pocnit-o pe directoarea fundatiei englezesti in fata pe motiv ca aceasta a refuzat sa ii dea din ajutoarele aduse pentru bolnavi”.

Dr. Mircea Pop n-a negat ca el a fost cel care a vrut sa spele imaginea spitalului, dar nici n-a prea vrut sa ne povesteasca despre acest subiect. Fiindca nu le vine nici acum sa creada ce au vazut, concluzia pustanilor e unanima: „Trebuia sa va chemam sa fotografiati, ca sa vedeti cum se fura pe fata. Ne facem de rasul lumii! Poate data viitoare…”.