Disperat, omul apeleaza la Prefectura Cluj pentru a i se face dreptate. Iar solutia data intrece orice efort de imaginatie: petentului i se recomanda sa ‘‘accepte’‘ situatia data!

Proprietatea pentru care se lupta Vasile Moldovan este o gradina situata in comuna Catina (jud. Cluj). Terenul provine dintr-o mostenire a carui unic beneficiar este Vasile Moldovan, motiv pentru care nu facea obiectul legii retrocedarilor.

In ciuda acestui fapt, comisia locala de retrocedare a terenurilor din comuna Catina a dispus dezmembrarea acestui teren in 1991, atribuindu-i-se o parte din acesta fratelui vitreg al lui Vasile, Simion Moldovan. ‘‘Din terenul de 2952 mp care reprezinta mostenirea mea, 400 mp i-au fost atribuiti lui Simion Moldovan.

Nu am primit nici o despagubire pentru gradina care a devenit peste noapte proprietatea lui Simion Moldovan!’‘, ne declara Vasile Moldovan. ‘‘Nici macar n-am fost chemat la luarea deciziilor in ceea ce priveste dezmembrarea proprietatii mele’‘, explica pagubitul.

Dupa mai multe procese care nu au facut sa tergiverseze situatia, Vasile Moldovan a apelat la prefectura. ‘‘La sfarsitul lunii martie am inaintat Prefecturii Cluj o petitie, cu nr.12268, in care ceream comisiei locale de retrocedare a terenurilor din comuna Catina sa se reanalizeze cererea de reconstituire in prezenta mea, dupa cum prevede legea 247/2005 (regulamentul de functionare a comisiilor de retrocedare)’‘.

Raspunsul pe care-l primeste Vasile Moldovan de la Prefectura Cluj este bulversant: ‘‘In ceea ce priveste restul de 416 mp, asupra acestui teren, in prezent ocupat de constructii, s-a emis, potrivit datelor comunicate de comisia locala, un titlu de proprietate in favoarea numitului Moldovan Simion, fratele dumneavoastra’‘.

Ceea ce, cu siguranta, nu stie prefectul Clujului, Alin Tise, este ca Vasile Moldovan isi cerea dreptul de reconstituire asupra terenului din comuna Catina prin prisma unui certificat de mostenire in care figureaza ca unic mostenitor al mamei sale, Maria Moldovan, si al bunicilor sai, Trif Toader si Ioana. Certificatul de Calitate de Mostenitor cu nr.195/1999, eliberat de Livita Petrean, notar public, la data de 06.12.1999 dovedeste ‘‘negru pe alb’‘ ca Vasile Moldovan este singurul mostenitor al mamei sale si beneficiaza de o cota parte de 1/1 din masa succesorala.

In sprijinul celor sustinute de Vasile Moldovan exista extrasele de carte funciara cu nr. 166 si 400, declaratiile a doi martori din comuna Catina, Dumitru Huruban si Anisia Cerces, precum si trei expertize judiciare. Toate aceste acte confirma faptul ca Vasile Moldovan este proprietarul de drept al terenului din comuna Catina de la nr. 283.

Proces cu "pumnul in gura"

In data de 20 noiembrie 2002 a fost judecata in instanta Judecatoriei Gherla sentinta civila nr. 1684, in care Vasile Moldovan se constituia parte vatamata. ‘‘Aceasta sentinta s-a dat cu incalcarea tuturor principiilor procedurale prevazute de articolul 127 din Codul Civil’‘, declara pagubitul.

Era singura cauza programata pentru judecare in acea zi, partile parate nu au fost citate si nu au avut loc dezbateri, cum nu au fost discutate nici probele de care dispunea Vasile Moldovan. ‘‘In sala de judecata se aflau judecatorul Ioan Georgiu, grefiera si cu mine.

Avocatul meu nu s-a prezentat pentru ca a fost, in prealabil, «convins» sa nu ma reprezinte la acea infatisare’‘, sustine Vasile Moldovan. Judecarea cauzei s-a limitat strict la identificarea persoanei lui Vasile Moldovan si la o singura intrebare: ‘‘Mai aveti ceva acte de depus?’‘. Mai mult, ‘‘domnul judecator (Ioan Georgiu, n.red.) chiar m-a sfatuit ca ar fi mai bine sa merg acasa si sa astept sentinta’‘, spune Vasile Moldovan. Aceste nereguli au fost atat de evidente incat, conform prevederilor articolului 105 din Codul de Procedura Civila, a decretului 1783 din 1 martie 1993 si a hotararii 1684 din 2002, aceasta sentinta ar trebui sa fie declarata nula.

Instanta Judecatoriei Gherla a motivat ambiguu respingerea actiunii de judecata initiata de Vasile Moldovan, declarand ca acesta nu ar fi singurul mostenitor. Cu toate acestea, instanta de judecata nu l-a numit pe presupusul mostenitor. In ciuda faptelor, Vasile Moldovan poate dovedi cu acte in regula ca este singurul mostenitor, prin certificatele nr. 52 si 195 si extrasele de C.F. cu nr. 166 si 400.

Fals si abuz in justitie

Mai exista si prezumtia de fals in legatura cu actele care il improprietaresc pe Simion Moldovan, fratele vitreg.

Vasile Moldovan declara ca ‘‘procesul verbal de punere in posesie si titlul de proprietate atribuite lui Simion Moldovan sunt false, ambele acte fiind intocmite cu numele unei persoane decedate care nu a avut vreodata o proprietate in zona’‘.

In anul 2003, seful postului de politie din comuna Catina, Marius Ungureanu, face un referat si il inainteaza Inspectoratului Judetean de Politie Cluj. Ca urmare a acestui referat, terenul este atribuit vechilor proprietari, adica bunicilor lui Vasile Moldovan. Ironia faptului face ca acestia sa fie decedati de foarte mult timp.

Drept pentru care terenul in cauza ii revine tot lui Moldovan Vasile, pentru ca acesta este unicul mostenitor al bunicilor sai.

Moldovan Simion, fratele vitreg, detine un titlu de proprietate care ridica multe semne de intrebare.

Petentul Vasile Moldovan a cerut anularea titlului de proprietate pe care-l detine Simion Moldovan si la Tribunalul Cluj Napoca. La Cluj, Vasile Moldovan sustine ca a fost tratat cu dispret de catre instantele de judecata care s-au comportat cu el de parca ar fi fost un detinut de drept comun.

"Procesul fixat in data de 02 iulie 2003’‘, povesteste Vasile Moldovan, ‘‘a fost mai mult unul de culpabilizare a persoanei mele. Judecatorul Emil Moldovan a avut o atitudine dispretuitoare fata de mine. A tipat in sala de judecata la mine si nu mi-a permis sa-mi dovedesc dreptatea cu cele doua acte de expertiza judiciara care existau in dosar’‘.