Adrian Nastase are un nou dosar la Departamentul National Anticoruptie (DNA). Potrivit unor surse judiciare, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva fostului prim ministru, sub acuzatia de primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii sustin ca, in timpul campaniei electorale din 2004, a incalcat articolul 13 din Legea 78/2000, primind, in calitate de presedinte al PSD, foloase necuvenite estimate la peste 26 de miliarde de lei, reprezentand contravaloarea unor materiale electorale. Nastase ar fi primit aceste materiale publicitare de la doua societati comerciale.

Este vorba despre Vertcom Bacau, al carei actionar majoritar este Sergiu Sechelariu, si societatea Eurografica SRL din Bucuresti. Procurorii banuiesc ca o parte din materialele publicitare au ajuns si la Cluj.

Cu toate ca avocatii lui Adrian Nastase nu au dorit ca comenteze aceasta informatie, dosarul “Vertcom - Eurografica” devine al treilea dosar din “colectia” premierului in care acesta este pus sub acuzare pentru fapte de coruptie.

Fostul prim ministru mai este cercetat in dosarul “Zambaccian”, in care este acuzat ca ar fi primit mita pentru a mentine in functie un secretar de stat. De asemenea, el este cercetat pentru numirea lui Nicolae Melinescu in functia de presedinte al Oficiului de Prevenire a Spalarii Banilor.

Sergiu Sechelariu, actionarul majoritar al Vertcom, este un om de afaceri si politician cunoscut, frate al si mai celebrului Dumitru Sechelariu, ex-primarul Bacaului. Cei doi au fost acuzati, in nenumarate randuri, de afaceri oneroase facute cu sprijinul PSD si de aceea nominalizarea de catre procurori a unei societati unde numele de Sechelariu apare printre actionari nu mai mira pe nimeni.

In schimb, cea de-a doua societate amintita de procurori este mai putin cunoscuta Eurografica SRL, din Bucuresti. Desi fara o imagine publica de calibru, aceasta este, totusi, o companie cunoscuta pe piata tipariturilor.

Eurografica este o societatea infiintata in 1994 si ii are ca actionari pe Aristide Bonetti (54 de ani), cetatean italian, care detine 45% din partile sociale, Gianni Marco Guasti (58 de ani), cetatean roman nascut in Italia, cu 45% din partile sociale, si Cristian Vasile Mihail (38 de ani), care detine restul de 10 procente din totalul de parti sociale ale companiei.

Romano-italianul Gianni Marco Guasti mai detine in tara noastra ale trei societati, Linea Italia SRL, Cold Systems Romania SRL si Frigoservice Fulmen SRL, iar Cristian Vasile Mihail, care este si directorul general al Eurografica, apare ca asociat si in MDV TM Prod SRL.

Conexiunea “Guasti”

Un personaj care poarta, din pura “coincidenta”, numele unuia dintre asociatii Eurografica, si anume Gianni Marco Guasti, a mai fost implicat intr-un scandal unde si numele Partidului Social Democrat, si cel al lui Adrian Nastase sunt mentionate, si nu de putine ori.

In 2004, Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj l-a trimis in judecata pe Petre Bumbaru, un personaj cunoscut in judetul Gorj si in Bucuresti pentru aplecarile sale spre afacerile imobiliare. Pe scurt, procurorii l-au acuzat pe Bumbaru ca, folosindu-se de declaratii false, ar fi intrat in posesia unui imobil din Bucuresti, ce a apartinut boierului Grigore Schileru.

Inca din 1994, Bumbaru a facut rost de un certificat de recunoastere a calitatii de mostenitor asupra bunurilor boierului Schileru, declarandu-se drept stranepot de sora si unic mostenitor al acestuia, in timp ce Ariane Helene Dind, cetatean canadian, sustine ca este adevaratul mostenitor.

Cu “certificatul” in buzunar, Bumbaru si-a cerut drepturile pentru o cladire de pe strada Intrarea Romei, din Bucuresti. Incercand sa-l impiedice pe Bumbaru sa-i arunce in strada, chiriasii imobilului de pe Intrarea Romei au apelat la Ariane Dind, care a initiat o serie de demersuri. Intre timp, Bumbaru a incercat sa “valorifice” cumva imobilul. Si a reusit.

Pana la urma, BRD Targu Jiu s-a “induplecat” si a acordat un credit de doua miliarde de lei vechi unei societati comerciale (FOFO International - n. red.). Creditul a fost garantat de Bumbaru, ati ghicit, cu imobilul aflat in litigiu.

Am facut aceasta recapitulare a “cazului Bumbaru” ca sa ajungem la numele celui care reapare astazi la suprafata, de aceasta data in dosarul “Vertcom-Eurografica”. Potrivit presei din Craiova (Gazeta de Sud, 3 mai 2004), in 2001, Bumbaru ar fi vandut imobilul unui italian, pe nume... Gianni Marco Guasti.

Pusa in fata faptelor, adevaratul mostenitor, Ariane Dind, a cerut sprijinul autoritatilor de la acea vreme.

Canadianca a adresat o plangere, culmea, celui cercetat astazi de procurori, adica tocmai lui Adrian Nastase: “(...) Va rog sa dispuneti cercetarea celor semnalate, deoarece interesele oculte si influenta subterana a mafiei caselor din Romania este recunoscuta, existand riscul compromiterii si de aceasta data a actului de justitie.

Totodata, va rog a dispune verificarea tuturor retrocedarilor facute lui Petre Bumbaru in judetul Gorj, unde acesta se bucura de sprijinul lui Nicolae Mischie, facute tot pe baza unui certificat fals de mostenitor”.

Post scriptum

In cele din urma, Tribunalul Gorj a decis ca Petre Bumbaru s-ar face vinovat de fals in declaratii si inselaciune si l-a condamnat pe acesta la pedepse de doua si zece luni inchisoare (prin contopire, a ramas cea mai grea, de zece luni - n. red.).

La acestea s-a adaugat si o pedeapsa de 14 luni cu inchisoarea, a carei gratiere a fost revocata, ajungandu-se la o pedeapsa totala de doi ani de inchisoare cu executare.

In plus, Tribunalul Gorj a anulat (potrivit cotidianului Impact in Gorj) contractele de ipoteca pe care Petre Bumbaru le-a instituit asupra imobilului si i-a obligat pe Petre Bumbaru si Gianni Marco Guasti, cel caruia i-a fost vandut imobilul, la plata a 25 milioane lei vechi daune morale catre Ariane Dind si anularea contractului de vanzare-cumparare. Bumbaru a declarat ca va face apel la Curtea de Apel Craiova.”

Nastase nu stie nimic, e la Monaco

Adrian Nastase a declarat, ieri, ca nu i-a fost adusa la cunostinta presupusa invinuire intr-un nou dosar instrumentat de DNA impotriva sa si ca procurorii de caz, Lucian Papici si Mariana Alexandru, sunt singurii care pot furniza amanunte suplimentare. “Nu mi s-a adus la cunostinta o astfel de invinuire, eu fiind plecat in strainatate, nici nu pot sa comentez mai mult.

Dar cred ca singurii care pot sa comenteze mai mult sunt vanatorii de caz (mai corect, procurorii de caz) Lucian Papici si Mariana Alexandru, singurii care au acces la acest gen de informatii”, a declarat actualul deputat PSD.

Nastase a mai spus ca, daca in furnizarea informatiilor despre un posibil nou dosar al DNA impotriva sa au fost invocate “surse judiciare”, atunci doar cei doi ar fi in pozitia de a detine eventuale astfel de informatii. “Rugamintea mea este sa luati legatura cu cei doi procurori pentru informatii suplimentare”, a mai afirmat Nastase.

El participa in aceste zile la forumul Crans Montana, la Monaco, unde, potrivit spuselor sale, pe langa unii politicieni straini, s-a intalnit si cu cativa avocati pentru clarificarea unor “chestiuni de procedura” asupra proceselor pe care DNA le-a deschis impotriva sa.

“Foloasele necuvenite”, trimise si la Cluj?

Exista suspiciunea ca o parte din “foloasele necuvenite” - materialele publicitare electorale, pe care Adrian Nastase este acuzat de procurori ca le-ar fi primit, au ajuns si in mana sefilor de campanie ai PSD de la Cluj.

L-am contactat pe senatorul Vasile Dincu, fost ministru al Informatiilor Publice in Cabinetul Nastase, strategul campaniei locale a PSD de la Cluj: “Nu stiu la ce materiale publicitare electorale se face referire in cercetarea lui Adrian Nastase. In campania electorala pentru alegerile generale, noua, la Cluj, ne trimiteau materiale publicitare de la Bucuresti.

Multe nici nu au ajuns la noi. Nu stiam cine si cum le face. De campania pentru alegerile prezidentiale a lui Adrian Nastase s-a ocupat actualul vicepresedinte Dan Nica, pe atunci ministru al Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor”, a declarat, pentru ZIUA de Cluj, Vasile Dincu.

Nastase, vanat cu autodenunturi

Interesant este faptul ca, in primul dosar deschis pe numele fostului premier, numit “dosarul Zambaccian”, cercetarile au pornit de la autodenuntul fostei sefe a Inspectiei de Stat in Constructii (ISC), Irina Jianu.

Aceasta fusese angajata societatii Vertcom inainte de a ajunge in functia publica de la ISC, iar promovarea ei s-a facut (sustin procurorii) printr-un presupus trafic de influenta prestat de Sergiu Sechelariu la Adrian Nastase. Prin societatea Vertcom s-au importat din China celebrele termopane si alte obiecte de decoratiuni interioare din blocul de pe strada Zambaccian.

Este posibil, astfel, ca si acest al treilea dosar intocmit pe numele lui Nastase sa fi avut, la origine, tot un autodenunt, pe filiera Sechelariu-Vertcom-Jianu.