Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, sustine ca reprezentantii societatii Global Development Partners din SUA au confirmat intentia de a reface stadionul municipal “Ion Moina”. “Am primit scrisoarea de intentie, in care ni s-a propus o oferta extrem de serioasa”, a declarat Nicoara.

Acesta a explicat ca este vorba despre o investitie de 500 de milioane de euro care ar include, pe langa o arena care sa corespunda normelor europene, parcari si alte spatii si unitati comerciale. Pentru realizarea acestei investitii este necesara, insa, si implicarea municipalitatii din Cluj-Napoca.

Nicoara a sustinut ca, in schimbul refacerii arenei “Ion Moina”, Global Development Partners cere sa poata investi pe o parte a terenurilor libere din zona Podului Garibaldi. Ramane de vazut in ce masura vor putea autoritatile sa faca fata cererii investitorului american.

Problema stadionului municipal “Ion Moina” revine in atentia autoritatilor publice clujene, dupa ce reprezentantii societatii Global Development Partners, cu sediul general in Washington, D.C., SUA, au confirmat ca sunt pregatiti sa realizeze aici o investitie de 500 de milioane de euro.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, intentioneaza sa faca un parteneriat cu municipalitatea, pentru a putea pune la dispozitie investitorului o suprafata de teren considerabila pentru aceasta investitie. “Din constructia unui stadion, compania nu are cum sa-si scoata investitia, asa ca este normal ca, din ceea ce va construi pe langa arena sportiva - parcari, spatii comerciale etc. - sa scoata beneficii”, a explicat Nicoara motivul pentru care este necesar ca investitorului sa-i fie pus la dispozitie destul teren. Exceptand stadionul “Ion Moina”, terenul de zgura pentru anternamente si cel viran - inchiriat de obicei companiilor de circ -, Consiliul Judetean nu dispune in zona de alte proprietati.

Aceasta suprafata nu este suficienta pentru o asemenea investitie, motiv pentru care CJ va incerca sa obtina si alte suprafete in zona, de la municipalitate. Initial, Nicoara a declarat ca investitorul american s-a aratat dispus sa achizitioneze si terenuri aflate in proprietate privata.

“Ne-au solicitat o multime de date cu privire la pozitionarea terenurilor libere din acea zona”, a spus Nicoara, precizand ca suprafata de care dispune CJ va putea fi, cu certitudine, pusa la dispozitia investitorului.

Primaria “va analiza” propunerea americana

Directorul Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Apostu, a declarat ca municipalitatea a fost intotdeauna preocupata de solutionarea problemei stadionului. Legat de investitia propusa de americani, insa, Apostu spune ca aceasta trebuie, in primul rand, analizata. Directorul tehnic a mai declarat ca nu stie exact cu ce terenuri ar putea contribui muncipalitatea.

“Tot ceea ce se afla in zona stadionului si este liber este administrat de CJ”, a declarat Apostu, explicand ca numai marginile acestei suprafete ar apartine Primariei. “Nu cred ca ar putea intra in discutie parcul de joaca de langa stadion, oricum acela este in directia opusa.

Cred ca mai intai trebuie sa lamurim toate problemele acestea, iar daca oferta acestei companii este serioasa, atunci vom purta discutii si vom vedea ce este de facut”, a mai spus Apostu.

La randul sau, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, arhitectul Vasile Mitrea, a apreciat ca toata suprafata de la stadionul “Ion Moina” pana la strada Uzinei Electrice nu masoara mai mult de 1,5 hectare. “Nu stiu unde incape acolo o asemenea investitie.

Si apoi, tot acel teren figureaza in Planul Urbanistic General (PUG) ca zona verde, fiind protejata, prin urmare”, a explicat Mitrea, adaugand ca nimeni nu va permite ca acolo sa fie construit ceva care sa nu aiba destinatie de agrement. Un alt teren liber, situat peste drum de stadion, in vecinatatea Hotelului Sport si a Parcului Central, este cel care, ani, a gazduit strandul municipal.

Acesta masoara 1.378 de metri patrati si se afla in proprietatea Unita Turism. De altfel, ZIUA de Cluj a relatat, in mai multe randuri, despre dificultatile intampinate de reprezentantii Unita in demersul lor de a valorifica aceasta suprafata.

Chiar daca zona ultracentrala in care se situeaza aceasta suprafata permite proprietarului sa ceara cel putin 400 de euro metrul patrat, cumparatorii nu se inghesuie, tocmai pentru ca pe acest teren nu se poate construi, pentru ca se inscrie in zona verde protejata.