al Consiliului Interimar al Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).

Profesorul Ioan Lazar a fost numit in functie la sfarsitul lunii trecute si va activa pe acest post pana la data de 13 octombrie 2006 cand va fi ales Consiliul definitiv. Senatul UBB dezavueaza prezenta in Consiliul ARACIS a profesorului Ioan Lazar din cauza ca acesta a fost ales pe criterii politice si nu de competenta universitara.

Profesorul clujean ne-a declarat insa ca nu e inscris in nici un partid politic si tot ce a facut a fost sa trimita un curriculum vitae la minister.

Initial Ministerul Educatiei si Cercetarii i-a propus postul de membru al ARACIS profesorului Andrei Marga, dar acesta a refuzat functia. Oricum, membrii Consiliului ARACIS nu trebuie sa indeplineasca functii de demnitate publica sau functia de rector.

Profesorul Ioan Lazar se apara impotriva acuzatiei Senatului UBB, cum ca ar fi fost ales pe criterii politice: “Nu fac parte din nici un partid. Eu am trimis la minister un curriculum vitae cu activitatea mea stiintifica si am fost selectat. Nu vreau sa comentez atitudinea Senatului UBB, care de doua saptamani numai acest lucru il discuta.

Eu voi incerca sa-mi fac treaba in cadrul consiliului, adica voi lucra in cadrul Comisiei de autorizare si acreditare condusa de profesorul Calin Oprea.

Rolul meu este sa contribui la elaborarea unui proiect de hotarare de guvern privind metodologia, standardele nationale de referinta si indicatorii de performanta pentru evaluarea si asigurarea calitatii in invatamantul superior, voi lucra la realizarea ghidului de evaluare externa a calitatii invatamantului superior si vom concepe un cod de etica a membrilor ARACIS”, a declarat Ioan Lazar.

In replica, rectorul UBB, Nicolae Bocsan este de parere ca “numirea in consilii dupa alte criterii decat cele profesionale, dupa considerente politice sau de alta natura, coboara nivelul acestor consilii si pune sub semnul intrebarii capacitatea lor de decizie, mai ales ca au fost ocoliti o serie de profesionisti valorosi, recunoscuti pe plan national si international”.

Bocsan sustine ca a cerut MEC sa revina asupra acestor numiri, operand cu criterii profesionale.

Pozitia Ministerului Educatiei in aceasta problema nu ne-a parvenit pana la inchiderea editiei.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) se ocupa de evaluarea externa a calitatii educatiei oferite de institutiile de invatamant superior si de alte organizatii axate pe programe de studiu si formare continua.

Agentia propune Ministerului Educatiei si Cercetarii strategii si politici de ameliorare a calitatii invatamantului superior si colaboreaza cu agentii similare din alte tari.