Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul de Alba Nicolae Popa, il acuza pe liderul PD, primarul Emil Boc, ca ii fura ideile si isi asuma drepturile de autor asupra primei propuneri legislative privind restituirea imobilelor de cult si a terenurilor aferente.

Popa a declarat ca demersul democratilor de a elabora un act normativ privind restituirea imobilelor de cult si a terenurilor aferente este "de-a dreptul revoltator si de un populism extrem de ieftin".

Deputatul a spus ca a depus, in numele Partidului Conservator, un act normativ care se afla acum la Camera Deputatilor si care vizeaza rezolvarea disputelor dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica din Transilvania in problema retrocedarilor. "Il somez public pe Emil Boc sa nu mai fure ideile altor deputati si nici initiativele lor, pentru ca, in caz contrar, il voi acuza de plagiat.

Cinismul lor este extrem de deranjant, cu atat mai mult cu cat ei, atat cei din Senat, cat si cei din Camera Deputatilor, au votat impotriva proiectului de lege depus de mine", a adaugat Popa.

Parlamentarul de Alba a adaugat ca ii va trimite liderului democrat proiectul de lege al PC privind rezolvarea conflictelor patrimoniale dintre ortodocsi si greco-catolici, pentru a se documenta pe aceasta tema.

Nicolae Popa a explicat ca PC a depus in Parlament o initiativa legislativa privind restituirea imobilelor de cult, a terenurilor agricole si forestiere, precum si a altor bunuri materiale, avand ca principiu de baza al retrocedarii raportul proportionalitatii intre credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici, asa cum rezulta dupa ultimul recensamant al populatiei.

Potrivit sursei citate, se propune ca la restituirea bunurilor, cultul minoritar sa fie despagubit astfel incat sa-si poata construi biserici, sa-si achizitioneze terenuri si case parohiale.

Reactia lui Nicoale Popa a venit dupa ce, luni, Emil Boc a declarat ca PD ar putea initia o lege prin care proprietatile greco-catolice detinute in prezent de Biserica Ortodoxa ar putea fi restituite cultului de drept in functie de numarul de enoriasi, legea urmand sa ia in considerare si varianta despagubirilor.