Palatul Culturii din Timisoara, care gazduieste nu mai putin de patru institutii de specialitate, nu va primi nici un leu de la ministerul de resort pentru programele de restaurare si modernizare. Banii exista si au sosit pe filiera europeana, dar din cauza ca Palatul nu este in subordinea ministerului, ci a Primariei, nici macar nu se pune problema acordarii vreunui credit.

Ministerul Culturii are la dispozitie, printr-un program finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, suma de 250 de milioane de euro. Banii sunt destinati unui program national de restaurare a monumentelor istorice, precum si de construire si modernizare a institutiilor de interes cultural.

La primul punct poate fi trecut si Palatul Culturii din Timisoara, care gazduieste Opera Romana, Teatrul National, Teatrul Maghiar si Teatrul German.

Problema este, insa, ca palatul nu poate beneficia de o suma alocata de minister din cauza ca este sub jurisdictia Primariei. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, declara, recent, in orasul de pe Bega, ca daca cladirea s-ar fi aflat in subordinea sa, exista posibilitatea finantarii unor lucrari de restaurare complete.

Astfel, una dintre cele mai vechi institutii de cultura, care a fost nevoita, de-a lungul vremii, sa mai treaca si prin doua incendii devastatoare, va trebui sa astepte alocarea unor fonduri pentru reparatii si renovari de la bugetul local.

Ministrul Iorgulescu, intr-un fel de gest al "spalatului pe maini", a mai spus ca o societate prospera precum cea timisoreana nu trebuie sa intampine dificultati in a gasi bani pentru Palatul Culturii, mai ales ca el gazduieste celebrul balcon al revolutiei romane din 1989.

Demnitarul a promis ca daca municipalitatea se va dovedi incapabila sa gaseasca fonduri, va "face el totul" pentru ca aceasta cladire sa fie, pana la urma, restaurata integral.

Primariile din judet,

in avantaj

In schimb, primariile din judet pot beneficia din plin de marinimia financiara a Ministerului Culturii. Tot printr-un program national este prevazuta reabilitarea a trei mii de obiective culturale la nivelul intregii tari.

Este vorba despre camine culturale, biblioteci comunale si satesti, case memoriale sau muzee. Finantarea pentru acest program este in valoare de 300 de milioane de euro si de acesti bani ar putea beneficia mai multe administratii locale din Timis, mai ales ca in judet exista cel putin cate un asezamant cultural in fiecare comuna.

Tot ce trebuie sa faca primariile este sa intocmeasca proiecte care sa castige, ulterior, simpatia Ministerului Culturii.