Declaratiile de avere au devenit principala metoda de manipulare a electoratului, folosita de catre politicienii galateni. Cei care doresc sa afle cat de bogate sunt persoanele pe care le-au votat ajung in situatia de a isi forma o opinie falsa despre numerosi politicieni galateni. Pentru a avea o imagine buna, alesii au ajuns sa isi ascunda marile afaceri pe care le deruleaza in judet.

Pana in prezent numerosi politicieni galateni si-au falsificat declaratiile de avere sau au refuzat sa le depuna in timpul stabilit de lege. Ultimul ales local, care i-a mintit pe toti galatenii care l-au votat, este consilierul local Hristache Bogatu (PSD).

Cel care detine si functia de presedinte al sindicatului soferilor a refuzat sa mentioneze in declaratia de avere faptul ca este actionar la doua firme private din judetul Galati.

Declaratie de avere falsa

Consilierul Local PSD Hristache Bogatu si-a falsificat declaratia de avere! Social democratul este actionar la doua societati cu capital privat din judetul Galati, insa acest lucru nu este specificat in declaratia de avere. Bogatu detine 50% din actiunile firmei Auto -Record SRL, firma inregistrata la Registrul Comertului din Galati inca din 1992.

Tot la Auto-Record mai detine 7,5% din actiuni si Sindicatul soferilor din Romania, institutie al carui presedinte este acelasi Hristache Bogatu (de la acest sindicat, in ultimul an fiscal consilierul local a incasat peste 10.000 RON). Acelasi consilier local din PSD este actionar si la societatea SC Armindeni 97 SRL. Aici Bogatu detine 35% din actiunile firmei.

Cu toate acestea, in declaratia de avere consilierul PSD nu a specificat la rubrica plasamente, investitii si actiuni in societati comerciale faptul ca se afla in spatele a doua firme private din Galati.

Bogatu a mentionat la finele declaratiei lui de avere ca a incasat o suma de peste 25.000 RON dintr-o serie de dividente pe care le detine la Armindeni, insa de societatea Autorecord SRL, la care este actionar majoritar, nu a pomenit absolut nimic.

A devenit consilier pentru „binele” soferilor

Hristache Bogatu, liderul filialei galatene a Federatiei Nationale a Sindicatelor soferilor din Romania (FNSSR) ocupa la alegerile din 2004 pozitia a douasprezecea pe lista de candidati la Consiliul Local din partea PSD. Liderul sindical al soferilor este membru al partidului din 1999 si detinea si in mandatul trecut un post de consilier local.

Desi PSD a anuntat ca soferii vor fi avantajati de promovarea lui Hristache in Consiliul Local, Galatiul se afla in continuare pe primele locuri in tara in ceea ce priveste nivelul pirateriei in transportul urban privat de persoane, iar anii precedenti autorizatiile de transport au fost eliberate cu precadere in favoarea unor firme ce au apartinut unor consilieri sau ale unor politisti cu influenta in Galati.

Tot in anii precedenti, firma „Armindeni”, ce gazduieste o autogara situata pe stadionul Dunarea, a fost reclamata de diversi transportatori. Ei sustineau ca societatea le facea concurenta neloiala, deoarece aici ar fi fost asociata si Torina Bumbaru, fosta directoare a Autoritatii Rutiere Romane (ARR), filiala Galati.

In prezent, Torina Bumbaru nu se regaseste pe lista actionarilor de la Armindeni, iar dupa alegerile din 2004 ea a fost inlocuita din functia de sefa a ARR.

Parchetul Galati: "Poate fi cercetat pentru fals!”

Pentru ca a ascuns in declaratia de avere faptul ca detine doua firme private in Galati, consilierul Hristache Bogatu ar putea fi acum certat pentru fals in declaratii.

Insa pana in prezent nici o persoana care detine functii de conducere in administratia locala nu a fost verificata, pentru a se stabili daca si-a completat corect declaratia de avere sau daca a omis sa isi faca publice anumite bunuri.

In Legea privind Statutul Alesilor Locali, publicata in Monitorul Oficial din 7 octombrie 2004, se specifica, la articolul numarul 84, ca: „Fapta alesilor locali de a face declaratii privind interesele personale, care nu corespund adevarului, constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal”.

Acelasi lucru l-au mentionat si reprezentantii Parchetului de pe langa Curtea de Apel din Galati. „Daca nu a specificat faptul ca este actionar la o societate atunci consilierul Bogatu poate fi cercetat pentru fals.

Legea nu ar trebui sa fie aplicata doar in cazul unor anumite persoane, iar altele sa fie iertate”, ne-a declarat vineri purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, procurorul Marcel Codita.

In cazul lui Hristache Bogatu, cererea de cercetare penala poate fi facuta insa numai de catre: primul-procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel sau conducatorul autoritatii publice la care a functionat ori functioneaza cel a carui avere este supusa cercetarii (in cazul acesta, cererea de cercetare ar putea fi facuta de catre primarul Dimitru Nicolae - PSD).

"Vorbim in alta zi”

Consilierul Hristache Bogatu nu vrea sa vorbeasca despre afacerile pe care le deruleaza in prezent. Social democratul nu a fost de gasit zilele trecute la firmele lui si nici la Consiliul Local. Contactat telefonic, Bogatu a mentionat ieri ca el nu doreste sa vorbeasca prin telefon despre firmele lui. „Abia m-am trezit din somn, ca este duminica. Nu stiu ce urmariti.

Nu vreau sa vorbesc despre aceste probleme prin telefon. Vorbim in alta zi”, ne-a declarat consilierul PSD.

Declaratiile de avere, luate in ras si de alti politicieni

Viceprimarul Cristea si-a recunoscut minciunile

Viceprimarului Mircea Razvan Cristea (presedintele PNL Galati) nu a specificat in declaratia de avere faptul ca detine doua societati private (Gettica Trade International si G&TI SRL). El a mentionat ca nu detine actiuni la nici o firma din Galati, chiar daca una dintre societatile ascunse (Gettica Trade obtinuse si un contract din partea Zonei Libere din judetul Braila).

Viceprimarul a afirmat pe atunci ca firmele lui ar fi fost, de fapt, mentionate intr-o alta declaratie, ce nu fusese publicata pe site-ul Consiliului Judetului (!) in cele din urma, viceprimarul si-a modificat declaratia de avere si a recunoscut ca detine doua firme in Galati.

Florin Paslaru avea televiziunea ascunsa

Declaratia de avere a fostului consilier local PSD, Florin Paslaru continea si ea unele inadvertente. Paslaru a specificat faptul ca a realizat in anul fiscal precedent un venit 240 de milioane de lei pentru indeplinirea functiei de manager al firmei SC TV Galati SA, insa la rubrica plasamente, actiuni sau parti sociale, consilierul a mentionat ca nu detine actiuni la nici o societate privata.

La Oficiul Registrului Comertului se specifica insa in acest an faptul ca politicianul era actionar majoritar la firma SC TV Galati SA (89% din actiuni).

Avere declarata cu intarziere

Fostul consilier si presedinte al Consiliului Judetului Galati, Dan Lilion Gogoncea (actualmente presedinte al Camerei de Comert si Industrie) isi depusese declaratia de avere, in acest mandat, abia dupa aproape un an de zile de la data la care a fost validat in functia de consilier.

Surse din cadrul Consiliului Judetului Galati ne-au comunicat ca reprezentantul PSD a fost avertizat de mai multe ori, ca nu respecta legea, insa Gogoncea s-a conformat abia dupa aproape un an de zile de la data la care trebuia sa isi faca publice toate bunurile pe care le detine. La scurt timp dupa publicarea declaratiei, Gogoncea si-a dat demisia din CJ

A refuzat sa spuna daca s-a imbogatit

Fostul director al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Valerica Anghel, a detinut si el functia de consilier judetean PSD in legislativul trecut.

La finalul mandatului sau de consilier, Valerica Anghel (retras acum la ferma lui din Branistea) a refuzat sa isi completeze o declaratie de avere din care sa reiasa daca, pe perioada mandatului lui de consilier judetean, a mai acumulat sau nu avere.

Reprezentantii Consiliului Judetului Galati ne-au declarat ca Anghel a fost sesizat si in scris ca trebuie sa isi depuna acea declaratie de avere, la final de mandat, insa el nu a dat nici un raspuns.