Angajatii Comisiei Europene cer modificarea proiectului de reconstructie a zonei sinistrate de la Rast. Reconstructia zonei va fi finantata de autoritatile de la Bruxelles prin intermediul unui proiect de imbunatatire a infrastructurii din zona Rast-Lom.

Valoarea proiectului este de patru milioane de euro. Reprezentantii Prefecturii Dolj au cerut sume suplimentare de bani, pentru ca din pricina inundatiilor, conditiile initiale ale proiectului s-au schimbat.

Pentru reconstructia zonei au depus oferte doua firme portugheze si una romaneasca. Ofertele vor fi evaluate la Bruxelles in cadrul unei licitatii internationale.

Comisia Europeana nu a acceptat marirea fondurilor destinate zonei. In schimb, lucrarile efective vor fi modificate fata de planul initial.

Este vorba de eliminarea unui punct de trecere a frontierei prevazut in zona Rast. Dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, practic sectorul Dunarii care formeaza frontiera dintre cele doua state va deveni o apa interna a Uniunii.

In schimb, va exista doar un birou pentru verificarea identitatii persoanelor care provin din statele din afara Uniunii Europene. Autoritatile europene ar accepta extinderea portului Rast prin intermediul unui proiect ulterior finantat din fonduri comunitare.

Actualul proiect vizeaza amenajarea unui port la Rast si modernizarea unui drum de acces lung de 32 de kilometri.

In paralel, autoritatile judetene vor finanta construirea drumurilor din noua localitate Rast, care va fi construita la cativa kilometri de comuna sinistrata in aceasta primavara. Deocamdata, au fost alesi constructorii pentru trei din cele patru sectoare de drum.