* TriGranit, una dintre cele mai mari companii de dezvoltari imobiliare in Europa Centrala si de Est, isi uneste fortele cu Immoeast, liderul regional in domeniul dezvoltarii imobiliare de proprietati * Valoarea tranzactiei, care se ridica la 400 milioane de euro, evalueaza TriGranit la 1,6 miliarde de euro * TriGranit examineaza optiuni in ceea ce priveste listarea la bursa, incluzand Londra si

Viena * La Cluj, TriGranit va realiza cel mai mare proiect de complex comercial din Transilvania

TriGranit Holding Ltd., una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliara din Europa Centrala si de Est, a anuntat ca, incepand cu data de 31 iulie 2006, a vandut un pachet de 25% din actiunile companiei catre investitorul imobiliar Immoeast Immobilien Anlagen AG contra sumei de 400 de milioane de euro.

Tranzactia creeaza un nou parteneriat intre TriGranit, care detine unul dintre cele mai mari portofolii de dezvoltare din Europa Centrala si de Est si Immoeast, companie listata la Bursa din Viena si care este liderul investitiilor in regiune.

Acordul va permite companiei Trigranit sa accelereze desfasurarea programului sau de dezvoltare care se ridica la cinci miliarde de euro si care include proiecte in Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Muntenegru, Republica Ceha, Bulgaria, Rusia si Ucraina.

In urma incheierii acestui acord, TriGranit a inceput sa analizeze optiunile in ceea ce priveste listarea companiei, care urmeaza sa fie facuta la o bursa de valori precum cea din Londra sau Viena. Investitia Immoeast, care se ridica la 400 milioane de euro, evalueaza capitalul social total al TriGranit la 1,6 miliarde de euro.

Demjan Sandor, unul dintre antreprenorii de marca ai Ungariei, care a fondat TriGranit in 1996, va detine in urma tranzactiei un pachet de actiuni care ii va permite sa pastreze controlul asupra companiei.

Printre actionarii TriGranit se numara Peter Munk, fondator si presedinte al celei mai mari companii aurifere din lume - Barrik Gold, precum si presedinte si actionar principal al Trizec Properties, unul dintre liderii americani din sectorul trusturilor de investitii imobiliare listate la bursa. Excelenta Sa, domnul Nathaniel Rothschild - Copresedinte al Atticus Capital si Dr.

Sandor Csanyi - CO si presedinte al uneia dintre cele mai mari banci din Europa Centrala si de Est - OTP. Todd Cowan, CEO al TriGranit a declarat: “Suntem incantati sa uram bun venit companiei Immoeast ca un actionar puternic ce va sustine strategia TriGranit si ne va permite sa acceleram ritmul de desfasurare a fluxului de dezvoltare.

Compania Immoeast este recunoscuta ca lider in domeniul investitiilor imobiliare in regiunea Europei Centrale si de Est, iar cooperarea initiata prin aceasta tranzactie va duce la crearea unui parteneriat extraordinar”. La randul sau, Nathaniel Rothschild, presedinte al TriGranit, a declarat: “Credem ca exista oportunitati extrem de atractive in Europa Centrala si de Est.

Compania Immoeast este pentru noi un partener puternic, care va contribui la cresterea resurselor financiare de care dispunem si ne va permite sa acceleram strategia de expansiune in regiune”.

Vedeta TriGranit

TriGranit a devenit unul dintre cei mai mari dezvoltatori in domeniul imobiliar din Europa Centrala si de Est. Compania a finalizat pana in prezent proiecte in valoare totala de 1,5 miliarde de euro. Este implicata in prezent in dezvoltarea a circa 30 de proiecte in 12 tari, a caror valoare totala se ridica la 5 miliarde de euro.

Dupa finalizarea cu succes a proiectelor din Ungaria, Polonia, Slovacia si Republica Ceha, compania si-a extins aria de interes, ce include acum si Romania, Serbia, Croatia, Slovania, Muntenegru, Bulgaria Rusia si Ucraina. Principalul interes al TriGranit sunt proiectele dominante, cu folosinta mixta de tip “City Center” dezvoltate in locatii urbane strategice.

Proiectele dezvoltate de companie includ centre comerciale si de divertisment premiate, cladiri de birouri, hoteluri, ansambluri rezidentiale, statiuni cu deschidere la apa si obiective culturale.

Dincolo de proiectele sale de dezvoltari comerciale, mai conventionale, compania TriGranit este de asemenea considerata un pionier in domeniul proiectelor de dezvoltare in Parteneriat Public Privat (PPP). Un prim exemplu de astfel de proiect este finalizarea Palatului Artelor din Budapesta, proiect premiat, realizat in parteneriat cu Guvernul Ungariei.

TriGranit intentioneaza sa dezvolte in regiune si alte proiecte in PPP. In tarile in care desfasoara operatiuni, TriGranit isi ia in serios obligatiile fata de comunitatea locala. Compania se implica in sprijinirea populatiei locale nu doar prin locurile de munca create, ci si prin donatii in scopuri caritabile, care depasesc in acest moment 10 milioane de euro.

Investitie de 140 milioane euro

In ceea ce priveste Clujul, Complexul comercial Polus Center Cluj va fi amplasat la iesirea din Cluj, in zona Metro -Practiker si va avea o suprafata de 34 de hectare, suprafata efectiv construita fiind de 79.000 mp. Investitia este de 140 milioane euro si va crea 4.500 locuri de munca.

Pe o suprafata de aproximativ 60.000 mp isi vor gasi locul peste 270 de magazine, cinematografe si restaurante. TriGranit mai are in portofoliu o investitie de un miliard euro in Bucuresti, Esplanada City Center.

Gigantul Immoeast

Immoeast este in prezent pe locul patru in clasamentul companiilor imobiliare listate la bursa din Europa continentala, in urma unei majorari a capitalului de 2,75 miliarde de euro in lunile mai si iunie 2006 si are o capitalizare pe piata de aproximativ 5 miliarde de euro.

In decursul acestui an financiar, compania va investi circa 5 miliarde de euro in proprietati imobiliare, pentru a-si mari portofoliul pana la o valoare totala de 7 miliarde de euro. Compania este administrata de unul dintre liderii sectorului bancar privat austriac, Consantia Privatbank.

Immoeast a dezvoltat un portofoliu extrem de diversificat detinand proprietati pe toate pietele majore din Europa Centrala si de Est - Ungaria, Republica Ceha, Polonia, Slovacia, Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina si Tarile Baltice - si este activa in toate segmentele sectorului imobiliar, mai precis cel al spatiilor de birouri, cel comercial, logistic si cel al proprietatilor rezidentiale.

Principalul domeniu de activitate il reprezinta inchirierea, dar se implica, de asemenea, si in actiuni de dezvoltare. Compania Immoeast este listata in sectiunea Prime Market a Bursei de valori din Viena. Compania face parte din grupul austriac Immofinanz, cea mai mare companie imobiliara listata la Bursa din Europa Continentala. Immofinanz detine un pachet majoritar de 51% din Immoeast.

De la listarea sa, din decembrie 2003, valoarea actiunilor Immoeast a crescut treptat, obtinand o performanta anuala de peste 20%. Compania Immoeast este evaluata conform Indicelui Mondial MSCI (MSCI World Index), dar si conform indicelui european GRP 15 de evaluare a proprietatilor imobiliare de elita.