Subprefectul de Timis, Zoltan Marossy, a semnat ordinul de a ataca in instanta de contencios-administrativ hotararea Consiliului Local Sag, prin care administrarea gropii de gunoi de la Parta era atribuita direct firmei "Kontex".

Aceasta decizie a consilierilor a starnit protestele Primariei municipiului Timisoara, ale Regiei "Retim", aflata in subordinea Consiliului Local din orasul de pe Bega, si, mai nou, ale Prefecturii.

Pana la pronuntarea instantei asupra legalitatii hotararii CL Sag, de administrarea gropii ar trebui sa se ocupe din nou "Retim".

Alesii locali din Sag, comuna pe raza careia se afla groapa de gunoi a municipiului resedinta a judetului, a atribuit, la inceputul lunii august, dreptul de administrare a activitatii unei firme private Ð "Kontex", fara a fi organizata o licitatie. Pana atunci, la depozitul ecologic de la Parta actiona Regia "Retim", care a fost nevoita sa-si retraga utilajele si oamenii.

Primaria Timisoara a sesizat faptul ca in acest caz trebuia sa fie organizata o licitatie, lucru care nu s-a intamplat insa. Vazand ca gluma se ingroasa, primarul comunei, Venus Oprea, a inceput sa caute firme de consultanta care sa il ajute sa conceapa un caiet de sarcini necesar organizarii unei licitatii.

Toate acestea s-au petrecut dupa ce hotararea de CL a intrat in vigoare, iar firma "Kontex" s-a instalat la Parta.

Primarul orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, a avut o intrevedere cu prefectul Ovidiu Draganescu, cel care a ales calea recursului gratios in cazul hotararii luate de consilierii de la Sag. Venus Oprea a incercat sa anuleze hotararea si a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului Local, cu un singur punct pe ordinea de zi.

Numai ca, in urma cu aproape doua saptamani, la sedinta nu s-au prezentat decat cinci alesi, restul de pana la 13 fiind plecati in concedii.

Fara cvorumul necesar, hotararea nu a putut fi anulata, "Kontex" ramanand in continuare administrator peste gunoaiele Timisoarei.

Sa se pronunte judecatorii

Asa cum a promis, pentru ca nu a avut nici un rezultat cu recursul gratios, Prefectura a atacat in instanta de contencios-administrativ hotararea Consiliului Local Sag. In lipsa prefectului, plecat in concediu, pe actul inaintat magistratilor si-a pus semnatura subprefectul Zoltan Marossy.

"Asupra legalitatii hotararii trebuie sa se pronunte judecatorii. Pana atunci, aceasta este suspendata, iar "Retim" isi poate relua atributiile", a adaugat subprefectul.

Odiseea gropii de gunoi a atins, pana acum, si aspecte mai putin placute. Conducerea "Retim" acuza garzile de corp ale firmei "Kontex" ca, imediat dupa preluarea activitatii la Parta, au agresat personalul regiei si au devalizat un vestiar.

In replica, managerul societatii private, Valeriu Bejinariu, a anuntat ca il va da in judecata pe directorul "Retim", Octavian Cazan, pentru calomnie. Pana acum, insa, nici unul dintre cei doi protagonisti ai scandalului nu si-a dus amenintarile pana la capat.