In urma cu opt ani, o crima odioasa a fost comisa in Mangalia. Pavel Ilie, un surdo-mut, a fost gasit mort in magazia cu lemne a lui Marin Sandu, un localnic. Acuzat de comiterea crimei a fost Gheorghe Gabriel Cornea, un individ la care victima muncea ca zilier, ajutandu-l la vanzare la o taraba de fructe si legume. Mult timp presupusul criminal si-a sustinut nevinovatia.

Satui insa de povestile criminalilor care mereu invoca tot felul de argumente in aparare, nici un magistrat nu l-a bagat in seama. Ultima instanta, inalta Curte de Casatie si Justitie, l-a condamnat la opt ani de inchisoare. Mai multe aspecte de pe parcursul cercetarii judecatoresti pot fi insa catalogate cel putin „curioase”.

Nici unul dintre martorii acuzarii nu numai ca nu il vazuse efectiv pe inculpat comitand crima, dar au declarat ca nu stiu absolut nimic despre fapta comisa. In pofida marturiilor si a probelor din dosar, Gheorghe Gabriel Cornea a fost condamnat. A incercat, pe toate caile si cu o armata de avocati, sa-si dovedeasca nevinovatia. In martie 2005, a solicitat revizuirea cauzei.

Argumentul suprem si ultima speranta il constituia arma crimei, de pe care condamnatul spera sa ridice o urma de sange de pe care sa obtina un test ADN. Dat fiind ca intre timp tehnologia avansase, un test ADN devenise acum posibil.

Socat, condamnatul a aflat insa ca arma crimei, in speta un topor, disparuse pur si simplu din custodia Serviciului de Investigatii Criminale, al carui sef era pe atunci Liviu Toanca. De mentionat ca, la acea vreme, IPJ Constanta nu dispunea de o camera de corpuri delicte. Prin urmare, arma crimei ori fusese sustrasa, ori pur si simplu se pierduse.

Vinovatul de disparitia armei cu care s-a ucis, o proba vitala in procesul penal, nu s-a descoperit nici pana acum. Surprizele nu s-au incheiat aici.

Un puscarias s-a autodenuntat

Zilele acestea, Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta a primit un autodenunt. Un oarecare Relu Codreanu, in prezent aflat in puscarie pentru comiterea unei infractiuni, a marturisit, in cuprinsul acestuia, ca el este autorul omorului din Mangalia.

La data comiterii faptei era minor, intre timp crima s-a prescris, asa ca Relu Codreanu, in cazul in care el este adevaratul autor, nu ar mai avea de ce sa ascunda comiterea faptei. De urgenta, Relu Codreanu a fost adus la Parchet pentru audieri.

Autodenuntul ridica insa o problema destul de serioasa si rar intalnita in justitia noastra, anume aceea a unei grave erori judiciare, care a dus la condamnarea pe nedrept a unei persoane absolut nevinovate. In cazul in care se va dovedi ca asa stau lucrurile, Gheorghe Gabriel Cornea va putea cere statului roman despagubiri de miliarde de lei pentru grava eroare careia i-a cazut victima.