Conform ecologistilor, constructia ar putea afecta grav ecosistemul din zona. Consiliul Judetean (CJ) Cluj, custodele ariei naturale protejate, va intreprinde, astazi, un control in zona.

Chiar la intrarea in rezervatia naturala Cheile Turenilor a inceput, de luna trecuta, construirea unei impozante cladiri din beton (probabil un hotel - n. red). Desi nu are autorizatie de construire, si nici acorduri de mediu, ritmul lucrarilor a fost alert, astfel ca, in doar doua-trei saptamani, constructia este in faza finala de executie.

Cazul a intrat in atentia organizatiilor non-guvernamentale (ONG-uri) ecologiste la sfarsitul saptamanii trecute, acestea alertand autoritatile judetene. Am incercat sa aflam cine este proprietarul imobilului si ce vrea sa faca acolo.

Dupa cum arata constructia, va avea destinatie turistica, insa creeaza mari disfunctionalitati pentru ecosistem, a declarat Korosfoy Sandor, directorul executiv al Asociatiei Ecologiste Floare de Colt. Aria protejata Cheile Turenilor, amplasata la aproximativ 6 kilometri de Cheile Turzii, se afla, de aproximativ doi ani, in custodia Consiliului Judetean (CJ) Cluj.

Conform planului de management realizat de autoritatea judeteana, construirea in aria protejata, dar si in zonele din imprejurime este strict interzisa. Custodele Cheilor Turenilor, angajat al CJ Cluj, Tibor Vizauer, ne-a declarat ca acest caz este foarte grav si fara precedent in zona. Nu imi explic cum cineva a putut sa construiasca o cladire atat de mare, din beton, in mijlocul rezervatiei.

Probabil ca persoana respectiva stia ca nu va primi autorizatie de construire si, tocmai de aceea, construieste ilegal, in speranta ca va scapa doar cu o amenda, ne-a declarat Vizauer.

Control de urgenta

O comisie din cadrul CJ Cluj va merge, astazi, in Cheile Turenilor pentru a constata neregulile sesizate de ecologisti si pentru a dispune masurile necesare pentru protejarea mediului. Arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu, a declarat ca a primit mai multe sesizari verbale referitoare la acest caz, dar pana acum nu a fost depusa decat o singura plangere scrisa.

Vom merge in cursul zilei de maine (astazi - n.red.) la fata locului si vom analiza situatia, a explicat Spanu. La controlul de astazi a fost convocat si primarul din Tureni, comuna de care apartine din punct de vedere teritorial aria protejata.

Desi nu se cunoaste inca identitatea proprietarului imobilului din mijlocul naturii, conform unor date neoficiale, acesta ar apartine unei rude apropiate a primarului din Sandulesti, Florin Padurean. Pe parcursul zilei trecute, primarul Padurean a avut inchis telefonul mobil oficial, neputand fi contactat.

Ilegala de la fundatie pana la ultimul etaj

Pentru ca respectiva constructie sa fie legala, ea ar fi trebuit sa primeasca, in primul rand, certificat de urbanism de la CJ Cluj, apoi autorizatie de mediu pentru constructie de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj. Cum nici macar nu a depus actele pentru obtinerea certificatului de urbanism, e clar ca nu are nici un fel de alt aviz, a explicat Vizauer.

In acest caz, proprietarii imobilului nu au nici avizul de mediu. Custodele Cheilor Turenilor a completat ca, daca, in urma controlului, constructia va fi declarata ilegala, autoritatea judeteana va alerta Garda de Mediu si va dispune demolarea imobilului.

Caz fara precedent

Conform reprezentantilor ONG-urilor de mediu, dar si custodelui ariei respective, astfel de cazuri nu au mai fost inregistrate in zona. In Cheile Turzii sau in cele ale Turenilor nu au mai fost astfel de incalcari flagrante ale planului de management sau ale legislatiei de constructie, a declarat Vizauer.

El a spus ca un caz minor a fost inregistrat la inceputul anilor ’90 in Cheile Turzii, cand un proprietar privat de teren a inceput constructia unei cladiri, dar activitatea a fost stopata de catre autoritati imediat dupa turnarea temeliei. Proprietarul este, cu siguranta, bine informat.

A stiut ca in aceasta perioada noi ne ocupam mai mult de Cheile Turzii si nu patrulam prim zona Turenilor si a profitat, a completat reprezentantul CJ Cluj.

Alte cazuri de constructii ilegale au fost semnalate de ONG-urile ecologiste din judetul Cluj in zona Tarnita, protejata din punct de vedere sanitar, insa situatia de acolo a fost remediata prin dispunerea demolarii.

Ecologistii, hotarati sa rezolve cazul

Ecologistii spera ca sesizarea lor sa rezolve problema si sa duca la demolarea cladirii. In caz contrar, ei vor da in judecata institutiile responsabile. Nu vom actiona in instanta proprietarul, pentru ca nu vrem sa rezolvam acest caz punctual, ci vrem ca autoritatile sa isi faca treaba si sa ia masurile necesare pentru protejarea mediului, a explicat Korosfoy Sandor.

Cele 18 organizatii de mediu din judet sunt hotarate sa recurga chiar la o forma de terorism ecologicin cazul in care autoritatile judetene si cele de mediu nu isi fac treaba.