Cele doua tabere sint avocatii Baroului traditional si cei organizati in Baroul constitutional. In urma grevei avocatilor, zeci de infractori au scapat de inchisoare si foarte multe procese nu s-au putut judeca din lipsa aparatorilor.

Conflict intre barouri: care e cel legal?

Avocatii Baroului traditional au intrat in greva in semn de protest fata de acceptarea de catre instante a avocatilor din auto-intitulatul Barou Constitutional. Povestea a pornit de la inginerul Pompiliu Bota, care a reusit, profitind de lacune ale legii, sa isi inregistreze un barou si devina avocat. Lui i s-au alaturat si altii, formind Baroul Constitutional.

Intrigati de faptul ca avocatii acestui barou sint acceptati de anumite instante si de faptul ca demersurile lor nu au avut rezultat, avocatii Baroului traditional au decis sa intre in greva. „Este o situatie grava, iar singurii care au de cistigat sint infractorii", a declarat vicepresedintele CSM, procurorul Cristian Deliorga.

Infractorii periculosi scapa de inchisoare

O urmare a protestului avocatilor este faptul ca, la rindul lor, judecatorii au refuzat sa mai amine procesele din lipsa de aparare si au decis sa ii lase liberi pe cei ale caror mandate de arestare expirau ieri. Greva a afectat mult si activitatea DNA. Zeci de dosare au fost aminate, iar alte persoane au fost puse in libertate, desi fusesera arestate pentru infractiuni grave.

O statistica a Directiei Generale a Politiei Bucuresti arata ca noua persoane acuzate de trafic de droguri, tilharie, furt calificat si ultraj impotriva bunelor moravuri au fost lasate in libertate pentru ca judecatorii nu le-au putut prelungi mandatele.

Si in zilele urmatoare vor iesi din inchisori zeci de infractori periculosi, daca avocatii nu vor inceta protestul, avertizeaza reprezentantii Politiei. Ei spun ca este vorba despre persoane acuzate de tentativa de omor, viol, trafic de droguri, falsificare de instrumente de plata si instrumente electronice, precum si de ultraj impotriva bunelor moravuri si distrugere.

Scandal pe holuri

Pe linga aceste efecte, sase avocati au fost amendati, zilele trecute, cu cite 5 milioane de lei fiecare, pentru ca au refuzat sa puna concluzii in apararea clientilor. In toate aceste cazuri, era vorba de prelungirea mandatelor de arestare preventiva.

Avocatii Baroului Constitutional s-au oferit ei sa preia cauzele, astfel ca in holurile tribunalelor au iesit adevarate scandaluri intre cele doua tabere.

Daca se va da o hotarire definitiva care sa ateste ca Baroul infiintat de Pompiliu Bota nu este legal, atunci toti avocatii care profeseaza in cadrul acestuia si-ar putea pierde calitatea de avocati.

Cei din vechiul barou vor avea mai multi clienti, dar ce se va intimpla cu procesele in care au pledat avocatii celuilalt barou? Pe de alta parte, daca Baroul Constitutional ramine legal, atunci vom avea doua barouri paralele, fapt care nu ar fi deloc in conformitate cu practica Uniunii Europene.