Deputatii PD de Bistrita-Nasaud Ioan Oltean si Augustin Zegrean au dat, miercuri, publicitatii, un comunicat prin care isi cer scuze pentru "situatia delicata cu care se confrunta atat scolile din municipiul resedinta de judet, cat si cetatenii racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic".

Totodata, parlamentarii ii reamintesc primarului din Bistrita, Vasile Moldovan (PD), ca "iarna nu-i ca vara".

Oltean, care este liderul organizatiei judetene a PD, si Augustin Zegrean, membru in Comisia juridica din Camera Deputatilor, considera ca lipsa caldurii este "generata de incapacitatea executivului Primariei si a Consiliului Local de a asigura agent termic si apa calda pentru scoli si populatie".

Cei doi sustin ca au avut o intalnire cu ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, pentru a gasi caile de deblocare a situatiei. In urma discutiilor purtate, ei au mentionat ca demnitarul a promis alocarea sumei necesare in vederea asigurarii tuturor scolilor din municipiul Bistrita cu instalatii de producere a caldurii si apei calde.

"Atat in numele Partidului Democrat, cat si in nume personal, ne cerem scuze populatiei municipiului Bistrita si elevilor pentru neajunsurile produse de neputinta celor alesi sa gestioneze problemele comunitatii locale.

In acelasi timp ne adresam cu fermitate si pe aceasta cale, primarului, viceprimarilor si Consiliului Local, carora le cerem sa gaseasca de urgenta solutiile necesare, prin care caldura sa patrunda din nou in locuintele cetatenilor care sunt in continuare racordati la sistemul centralizat", se arata in comunicat.

Parlamentarii isi continua critica la adresa conducerii Primariei din care mai face parte si viceprimarul Cornel Iliesi (PD). "Ne exprimam convingerea si speranta ca o asemenea stare de fapt nu se va mai produce pe timpul guvernarii municipiului de catre reprezentanti ai Aliantei "Dreptate si Adevar".

Regretam faptul ca edilii Bistritei au uitat ca "iarna nu-i ca vara!", se mai precizeaza in document.

Dupa intrarea in faliment a fostei firme de termoficare "Proditerm" SA, care furniza agent termic pentru 1.000 de apartamente si mai multe institutii publice printre care si scoli, Primaria a infiintat o Directie de Termoficare Locala, care nu a putut, insa, functiona pana in prezent intrucat compania "E.ON Gaz Romania" a refuzat sa livreze gaz, motivand ca are de recuperat de la "Proditerm" datorii de iarna trecuta in valoare de 60 de miliarde lei vechi.

Intre timp, 10 scoli din Bistrita au sistat cursurile fiindca nu au caldura, printre institutiile private de incalzire numarandu-se si sediul Primariei.