Ministerul Sanatatii a retras judetului Timis suma alocata pentru transplanturile renale, dupa ce actele oficiale au relevat ca medicii banateni au realizat, in acest an, o singura astfel de actiune. Este vorba de suma de un miliard de lei vechi, bani care au ramas necheltuiti, asa ca au fost transferati altor centre medicale, unde numarul acestor operatii este mult mai mare.

Situatia este cel putin ciudata, in conditiile in care ziarele abunda de anunturi asa-zis umanitare, diferiti donatori fiind gata sa-si puna sanatatea in pericol pentru bani. Un rinichi sanatos se tranzactioneaza, la mica intelegere, cu sume cuprinse intre 15.000 si 30.000 de euro.

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Horia Cristian, a afirmat ca "oficialii de la Bucuresti au estimat la inceputul anului un anumit numar de transplanturi pentru 2006, dar dupa noua luni, in care au vazut ca banii nu s-au cheltuit, s-a efectuat o rectificare negativa, iar suma necheltuita in Timis va ajunge in spitalele in care s-au facut mai multe transplanturi".

In aceste conditii, celor peste 120 de bolnavi care s-au inscris pe listele de asteptare, pentru ca au o nevoie urgenta de un rinichi sanatos, nu le ramane decat sa apeleze la serviciile specialistilor din alte judete pentru a-si salva viata. Coordonatorul programului de transplant din cadrul Spitalului Judetean Timisoara, dr.

Dan Ilincariu, a spus ca pentru aceste cazuri nu s-a gasit nici un donator, ceea ce face ca sansele de supravietuire ale bolnavilor sa devina minime, mai ales ca sunt in dializa de peste zece ani.

"In acest an, la unitatea noastra s-a realizat un singur transplant renal, cu organul prelevat de la un donator viu, de la mama la fiica. De asemenea, o inima a salvat o viata in Austria", a precizat Ilincariu. El a adaugat ca nici situatia de anul trecut nu a fost mai favorabila bolnavilor, fiind efectuate doar doua transplanturi de rinichi.

Probleme de mentalitate

In acest an, la Spitalul Judetean au existat patru cazuri de moarte cerebrala, dar apartinatorii nu si-au dat acceptul pentru donarea organelor. Dr. Dan Ilincariu a mai afirmat ca cea mai mare problema este sensibilizarea familiei, pentru ca acestia sa fie de acord cu donarea. "Foarte multi sunt reticenti. Majoritatea pa-cientilor sunt tineri, dar ei practic nu mai au nici o sansa.

Rudelor le e teama ca pacientul e inca in viata, dar le explicam ca nu exista nici o posibilitate ca persoana sa isi mai revina, deci asa eliminam si teama ca pacientul ar simti vreo durere. Le e teama si ca pacientul va fi mutilat, dar le spunem ca persoana este tratata cu respect, la fel ca orice alt pacient", a adaugat Ilincariu.

Pentru a sti cum sa se comporte cu rudele potentialului donator, medicul face periodic seminarii si participa la cursuri alaturi de colegii sai din celelalte centre. Argumentul esential folosit este ca un singur donator poate salva chiar si patru vieti omenesti.

Uneori are la dispozitie doar cateva ore pentru a smulge promisiunea vitala, iar apoi sa caute un receptor, sau mai multi, pentru organele ce urmeaza a fi prelevate.