In Romania exista 4,5 milioane de contribuabili la sistemul pensiilor de stat si 6,2 milioane de pensionari. Acestui dezechilibru i se adauga o legislatie precara, ceea ce genereaza o situatie dramatica: majoritatea pensionarilor abia supravietuiesc.

Infiintarea fondurilor private de pensii si orientarea populatiei spre acest tip de fonduri pare sa fie singura rezolvare a situatiei, in conditiile in care sistemul garanteaza venituri mai mari dupa pensionare.

In acest sens, modificarea legii pensiilor a devenit o urgenta. Deocamdata insa raman nelamurite o serie de probleme, aparent minore, cum ar fi pensiile de urmas, pensiile de invaliditate ori dobanda fondurilor de pensii administrate privat.

In acest context, contributia la un fond privat de pensii devine facultativa in 2007, iar in ultima parte a anului sau la inceputul lui 2008, ea va deveni obligatorie. In prima faza, aceste fonduri vor fi administrate de casele judetene de pensii, iar treptat se va face trecerea in administrarea unor institutii garantate de stat.

Pentru ca Europa traieste un proces de imbatranire a populatiei, fondurile private de pensii devin un domeniu atractiv pentru banci, companii de asigurare si alte institutii financiare.

„Balanta va inclina spre firmele cu experienta in Romania si un capital care sa dea incredere atat statului, cat si contribuabililor“, este de parere Ioan Horga, unit manager Aviva (companie initiatoare si membra a Asociatiei Pensiilor Administrate Privat).

Pe de alta parte, societatile de asigurari vor lupta sa devina administratori ai acestor fonduri si din prisma faptului ca asigurarile de viata isi au viitorul in pilonul V al pensiilor private.

Efecte in 10-15 ani

Modificarea legii pensiilor este privita cu optimism atat de institutiile statului, cat si de asiguratori. Adevaratele efecte asupra pietei se vor vedea abia in 10-15 ani, cand vor fi incasati primii bani.

Vasile Dolean, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Cluj, explica de ce pensiile de stat nu satisfac nevoile financiare ale populatiei, evidentiind faptul ca 60% dintre angajatii romani au salariul minim pe economie. „Pensia se calculeaza in functie de anumite puncte acumulate in timpul activitatii profesionale.

Tinand cont ca salariile de incadrare coincid, in majoritatea cazurilor, cu venitul minim pe economie, pensiile nu au cum sa nu fie mici“, declara Dolean.

Judetul Cluj este un caz fericit, in conditiile in care, desi este situat pe locul al IV-lea ca numar de pensionari pe tara (181.000 de pensionari, dintre care 153.000 pensionari de stat), se afla intre primele trei judete ca numar de angajati, cu 212.000 de contribuabili.

„Pensia medie este de 350 de lei, intentia fiind de crestere a acestei valori pana anul viitor, cand se urmareste sa se atinga pragul de 390 de lei“, explica Vasile Dolean.

Pe de alta parte, Ioan Horga subliniaza ca, prin fondul privat de pensii, dupa o contributie minima de 20 de euro pe luna, in 25 de ani, pensia privata va aduce un plus de 150 de euro pe luna, pentru o perioada de 15 ani.

Reforma sistemului

Viitorul sistem pe pensii se va baza pe cinci piloni. Parlamentul a aprobat in aprilie 2006 cadrul legislativ pentru sistemul pensiilor facultative (pilonul III), iar legea privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) a primit unda verde de la executiv in 14 iunie, cand a fost trimisa pentru dezbatere in Parlament.

Conform proiectului de lege care reglementeaza activitatea pilonului III, orice cetatean va putea cheltui pana la 15% din venitul lunar impozabil pentru a contribui la un fond de pensii facultative. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului incheiat cu reprezentantii angajatilor.

Proiectul de lege precizeaza ca suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibila, in limita echivalentului in lei a 200 de euro, intr-un an fiscal.

Aceeasi facilitate se acorda angajatorilor pentru suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii, la calculul profitului impozabil, in limita echivalentului in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative.

Viitorul asigurarilor de viata

In prezent, pensiile private sunt incluse in pachetele complete de asigurari de viata. Dupa inplementarea noii legi a pensiilor, asigurarile de viata se vor transforma in rente viagere la maturitate, la care se acorda deductibilitate fiscala. Asigurarea de viata, ca produs al societatilor de asigurare, va viza strict despagubirea in cazul unor accidente.

Cine va avea de castigat?

In forma actuala, legea pensiilor private prevede ca, in primul an de colectare, contributia reprezinta 2% din ceea ce angajatul datoreaza sistemului public de pensii, iar la inceputul fiecarui an aceasta se majoreaza cu 0,5%, astfel incat dupa opt ani sa ajunga la 6%.

Fondurile de pensii vor fi administrate de catre societatea de pensii, societati de administrare a investitiilor si societati de asigurare autorizate in acest sens de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Vor fi autorizate sa constituie societati de pensii, in vederea administrarii de fonduri de pensii private, numai fondatorii care dispun de resursele financiare necesare si care nu au datorii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale.

Daca initial se vorbea despre 10 firme care doresc sa administreze fondurile de pensii, in prezent, numarul estimativ al celor interesati ajunge la 30. Firmele autorizate vor administra contributiile cetatenilor pe perioade indelungate, in conditiile in care termenul minim de cotizare este de 90 de luni.

Acesti bani vor ajunge inapoi in buzunarul contribuabilului abia dupa pensionare, cu o dobanda obtinuta in perioada adminstrarii banilor. “Valoarea dobanzii inca nu a fost discutata. Cu toate acestea, sunt de parere ca dobanda nu va depasi dobanda unui depozit bancar”, este de parere Vasile Dolean.

Ioan Horga are o alta parere: „cred ca dobanda acestor fonduri va fi cu pana la 7% mai mare decat dobanda unui depozit bancar”.

Experienta vecinilor

Locuitorii tarilor Europei Centrale si de Est investesc sume relativ mici in pensiile private. In medie, oamenii isi propun sa economiseasca aproximativ 22 de euro pe luna. Investitia subliniaza importanta investitiilor incepute cat mai devreme.

In tarile din Europa Centrala si de Est, aprope jumatate din populatia activa a inceput sa investeasca sau sa ia in considerare investitiile in pensii private individuale, pe langa pensia de stat. Una din cinci persoane din aceasta zona detine un produs de investitii.

Situatia, reflectata intr-o cercetare de piata realizata de Fessel&GfK, SMG_KRC, RmPLUS si TNS MODUS, realizata pentru Bank Austria Credinstalt (BA-CA), membra a Unicredit Grup, arata reticenta persoanelor la produsele de investitii.

Daca in Ungaria, sistemul functioneaza din 1998, in Polonia din 1999, iar in Croatia din 2002, in Romania abia de la jumatatea anului viitor se va putea vorbi despre o contributie la un fond privat de pensii. In proiectul de lege care se discuta in prezent, se prevede obligativitatea contributiei pentru cetatenii romani cu varsta de pana in 35 de ani.

Avantajele tinerilor

Cel mai activ segment de varsta, in privinta investitiilor intr-o pensie suplimentara, este 30-39 de ani. Peste jumatate dintre persoanele incluse in aceasta categorie de varsta a inceput deja sa economiseasca in vederea pensionarii sau ia in considerare aceasta obtiune.

Segmentul de varsta 18-29 de ani se afla la polul opus, segmentul fiind considerat cel mai nesigur in privinta situatiei financiare dupa retragerea de pe campul muncii. „Pentru banci, acesta va fi un obiectiv de atins - sa-i faca pe tineri sa realizeze diferenta si sa le ofere produsele potrivite.

Tinerii au un avantaj imens - datorita perioadei de economisire mai lungi, vor trebui sa faca investitii mai mici pentru a primi plati suplimentare suficiente din surse ca pensiile private. Cu cat vor incepe sa economisiasca mai devreme, cu atat mai mare va fi profitul“, a declarat Helmut Bernkopf, coordonator al Diviziei Strategy&Business, in cadrul BA-CA, Divizia ECE a Unicredit Group.

Sisteme de pensii in cinci piloni

Viitorul sistem de pensii din Romania se va sprijini pe cinci piloni.

- Pilonul I este componenta obligatorie si foloseste bugetul asigurarilor sociale administrate de stat;

- Pilonul II reprezinta o parte din contributia obligatorie, administrata privat;

- Pilonul III este componenta care vizeaza pensiile private facultative;

- Pilonul IV aduce bani din fondurile administrate privat, obtinute din privatizare si gestionarea unor actiuni detinute de stat, administrate privat

- Pilonul V reprezinta viitorul asigurarilor de viata cu transformare in rente viagere la maturitate, la care se acorda deductibilitate fiscala.