Reprezentantii agentiilor imobiliare, vadit interesate de o crestere spectaculoasa a preturilor terenurilor, apreciaza ca acestea vor urma tiparul evolutiei preturilor din zone precum Faget sau Buna ziua.

Aici, declicul care a declansat cresterea preturilor a fost introducerea in intravilan a unei suprafete din padurea Faget si, respectiv, demararea proiectelor de investitii pe fosta pasune in Buna Ziua.

In prima faza, preturile s-au dublat, apoi au intrat pe o panta ascendenta pentru ca, in prezent, sa fie considerate zone rezidentiale de lux, a declarat Raluca Plic, de la agentia imobiliara Nobila Casa.

Desi au sustinut ca nu pot face astfel de prognoze, reprezentantii Nobila Casa se asteapta la o crestere a preturilor terenurilor din comunele invecinate, care vor face parte din zona metropolitana Cluj, insa diferentiat.

Vestul, cel mai scump

In prezent, cea mai mare cautare o au terenurile din vestul orasului, din comunele Floresti si Gilau, motiv pentru care aici preturile la terenuri sunt foarte mari - intre 10 si 60 de euro/mp, in functie de dotari, front etc.

Reprezentantii agentiilor imobiliare se asteapta ca, o data cu infiintarea metropolei, sa se inregistreze si cele mai mari cresteri de preturi. In Floresti, preturile s-au dublat, de la 50 de euro, au ajuns la 100, 120 de euro in zona Metro, deci e de asteptat sa ajunga la 200 de euro, considera Liana Lita, de la agentia Edil.

In zone mai putin cautate in prezent, cum sunt comunele Chinteni, Jucu ori Cojocna, unde preturile trec de 30 de euro/mp doar in mod exceptional, media fiind de 10 euro/mp, nu se asteapta cresteri la fel de spectaculoase de preturi, desi ar exista premise pentru acest lucru: Sunt zone mai degraba industriale, cum e si Apahida, insa au avantajul ca certificatele

de urbanism se obtin mult mai usor decat in Cluj-Napoca, unde investitiile sunt deja stopate de Primarie, prin regulamente, a declarat reprezentantul Edil. Potrivit acestuia, nici Feleacul nu va profita prea mult de metropolizare, intrucat din cauza pantei, nu prea se mai poate construi, considera Lita.

Primarii se asteapta la scumpiri

In ce-i priveste pe primarii comunelor vizate de proiect, parerile sunt impartite, insa converg spre o crestere a terenurilor, fie datorata constituirii zonei metropolitane, fie investitiilor proprii. In Chinteni, preturile aproape s-au dublat in ultimii trei ani, insa din cauza ca am introdus utilitatile.

Nu pot sa vorbesc despre zona metropolitana, momentan, a declarat primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu. Ea nu este convinsa ca preturile terenurilor vor fi influentate de constituirea zonei metropolitane.

Primarul din Jucu, Petre Coste, pare, insa, mai putin optimist: Vor creste preturile, pentru ca deja se aglomereaza in jurul Clujului, si lumea o sa se indrepte mai inspre tara. In zona metropolitana, sigur vor creste preturile, crede Coste.

Atentie la speculatori!

Adrian Crivii, directorul celei mai mari companii de evaluare din tara, Darian, atrage atentia asupra faptului ca estimarile agentiilor imobiliare nu sunt obiective, reprezentantii acestora avand un interes direct ca preturile sa fie cat mai mari.

In plus, sustine Crivii, nu ar exista suport pentru o crestere a preturilor terenurilor, in conditiile extinderii unui oras. Extinderea oraselor duce la scaderea preturilor, nu la cresterea acestora, pentru ca oferta de terenuri creste si, odata cu ea, si sansele satisfacerii cererii.

Intreaga evolutie a preturilor trebuie sa depinda de cerere si oferta, a declarat Adrian Crivii.

El a aratat, insa, ca simpla crestere a ofertei de terenuri nu e suficienta pentru a tine in frau preturile. Ar mai fi nevoie si ca aceste terenuri sa fie dotate cu utilitati, acces la drum etc. Decizia extinderii unui oras este una strategica, ce trebuie sa duca, pe termen lung, la stabilizarea preturilor pe piata imobiliara.

Pe termen lung, in Cluj nu pot exista preturi mai mari decat in alte regiuni din Europa, a conchis expertul evaluator.

Din punct de vedere administrativ, faptul ca terenurile din comune vor deveni terenuri metropolitane, fiind asimilate terenurilor intravilane, nu atrage cheltuieli suplimentare din partea proprietarilor. Aceasta pentru ca, incepand din aceasta vara, taxa pentru scoaterea terenurilor extravilane din circuitul agricol a fost eliminata, prin Legea nr. 247/2005.

Pana la finele lunii, Consiliul Judetean va finaliza proiectul de infiintare a zonei metropolitane Cluj. Intr-o prima varianta, proiectul cuprinde comunele Apahida, Jucu, Chinteni, Baciu, Gilau, Floresti, Feleacu si Cojocna si prevede ca puterea administrativa a autoritatilor locale nu va fi afectata.