Consumul tot mai accentuat de filme la domiciliu demonstrat de faptul ca tot mai multi clujeni inchiriaza DVD-uri cu filme ocolind astfel salile de cinema sau copierea gratuita a ultimelor noutati cinematografice de catre studentii din camine sau utilizatorii de internet nu a dat la Cluj inca lovitura de gratie cinematografelor. Nu exista o statistica la nivelul societatii noastre.

Noi suntem acum un punct de lucru iar administrarea cinematografelor din portofoliu, Artasi Republica, se face direct de la Bucuresti. Pot insa sa va spun ca noi la Cluj nu ducem lipsa de spectatori.

In acesta saptamana avem peste 2500 la filmul de la Arta iar festivalurile de filme au succes mare la studenti, este de parere Claudia Muresan, reprezentantul Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF).

Si reprezentatul firmei Chicago Tour, administrator din 2004 al cinematografului Victoria, sustine ca exista suficienti amatori de filme. Sa stiti ca lumea vine la filme, mai ales cand sunt pelicule interesante, de actiune dar si cand sunt filme istorice sau de alt tip.

Nu avem o statistica clara dar e cert ca nu ducem lipsa de amatori de film, din toate generatiile, ne-a declarat administratoarea cinematografului Victoria.

Asaltul DVD-urilor

Pe de alta parte, reprezentantii firmelor de inchiriat sustin ca sunt asaltati de clienti mai ales la final de saptamana. La noi se inchiriaza foarte multe DVD-uri, mai ales in weekend si avem atat clienti fideli, dar si ocazionali, pe toata durata zilei. Putem observa ca noi desi inchiriem si casete video, majoritatea clientilor inchiriaza DVD-uri. Putem vorbi de apusul casetelor video.

Uneori, in weekend nu facem fata cererilor, ne-a declarat reprezentantul firmei regionale de inchirieri filme Videonet.

Proiect de privatizare

In acest context, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a anuntat noul proiect de strategie privind vanzarea cinematografelor din administrarea RADEF. In prezent, in administrare se afla 306 cinematografe, din care 109 sunt inchise, 99 au destinatia schimbata, 60 sunt inchiriate cu obligatia de a difuza filme, iar 38 sunt exploatate pentru proiectii cinematografice.

In exploatarea RADEF vor ramane initial 38 de cinematografe, printre care si Republicadin Cluj, insa potrivit MCC si acestea vor fi scoase ulterior la vanzare. Privatizatea va beneficia de publicitate internationala, cu ajutorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Reamintim ca in luna august, MCC a mai initiat un astfel de proiect, care a fost insa respins pe circuitul de avizare. Cat costa accesul la film

Cinematografele din camine

Studentii din Complexele studentesti Hasdeu si Observatorau reusit sa realizeze retele inter-camine prin intermediul carora copiaza si schimba cele mai noi filme direct de pe Internet. Astfel, acestia nu platesc copyright sau alte taxe pentru vizionarea acestor productii, iar orice amator poate sa cumpere CD-uri ieftine si sa le imprime gratuit cu filme sau jocuri pe calculator.

Cat costa accesul la film

Cinema Victoria - 4 lei (reducere) -7 lei

Cinema Republica -6 lei (reducere) -8 lei

Cinema Arta -4 lei (reducere) -8 lei

Multiplex (Oradea) -8-15 lei

Inchiriere DVD - 5 lei

Inchiriere caseta video -3 lei

Copiere si inchiriere filme camine studentesti - gratuit