Noi dorim ca CNSAS sa verifice aceste dosare. Solutia propusa de Sinodul Bisericii Ortodoxe lasa loc de comentarii. BOR incearca prin toate mijloacele sa evite o solutie clara. Nu cred ca se doreste real aflarea adevarului.

Acelasi lucru se poate spune in chestiunea patrimoniului, unde BOR a adoptat varianta propusa de senatorul PD Aurel Zegrean, adica existenta unui patrimoniu comun care sa revina bisericii cu cel mai mare numar de credinciosi.

S-a trecut prea usor de la o chestiune clara, bazata pe o legislatie clara, la notiunea de patrimoniu comun! Nu exista asa ceva, a declarat Pr. Daniel Avram, purtator de cuvant al Eparhiei Cluj - Gherla, Greco-Catolice Unite cu Roma.

Una e dogma, alta e legea

O opinie la fel de critica este sustinuta si de disidentul Doina Cornea: Oare cat timp mai putem sa ne lasam calcati in picioare? In tara asta exista legislatie si institutii abilitate sa faca aceste verificari de dosare. Trebuie ca si Biserica Ortodoxa sa se supuna legilor.

Trebuie sa facem o distinctie intre greselile unui preot fata de dogma, aici Biserica face lumina, si problemele de dosar, care cad sub incidenta legislatiei. Fiecare preot este egal in fata legii. Una e dogma, unde statul nu are ce cauta, si alta este eventuala colaborare cu Securitatea, a preotilor, care trebuie elucidata de CNSAS, sustine cunoscuta disidenta.

Tarau: Sa decida Parlamentul

Istoricul Virgiliu Tarau, singurul clujean membru al CNSAS, spune ca decizia BOR ar trebui sa treaca prin Parlament. In principiu, toti suntem egali in fata legii. Biserica Ortodoxa are dreptul sa propuna aceasta comisie, dar trebuie sa vedem daca Parlamentul este de acord, pentru ca CNSAS este votat de Parlament ca singura institutie care este abilitata sa verifice dosarele. Repet, e dreptul Bisericii, dar cred ca si CNSAS trebuie sa isi spuna opinia.

Solutie discutabila

Un alt istoric clujean, Ovidiu Pecican, spune ca CNSAS nu are dreptul moral de a da verdicte si ca solutia Bisericii este una discutabila. Decizia Sinodului este de salutat, in sensul ca crediteaza specialistii. Nu stiu daca tineretea este o garantie a profesionalismului, dar exista o serie de istorici tineri valorosi, cum ar fi Cristian Vasile, Marius Bucur, Greta Miron sau Ovidiu Ghitta.

Eu cred ca Biserica poate sa propuna pe resursele ei, pe proiectele ei, inclusiv aceasta comisie. Pe de alta parte, pana nu se schimba legea de functionare a CNSAS, aceasta ramane o institutie care ofera alibiuri si pe care nu pariez suta la suta. Ramane de vazut ce va fi in acest caz, e de parere istoricul Ovidiu Pecican, de la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai.

Ce a propus Sinodul

Membrii Sinodului BOR au decis miercuri seara sa propuna CNSAS un protocol prin care o comisie formata din istorici care nu apartin clerului sa studieze dosarele de colaboratori ale preotilor si ierarhilor, iar rezultatele sa fie prezentate Sinodului. Sinodul BOR va analiza rezultatele cercetarii si va lua, de la caz la caz, masurile canonice care se impun.

Membrii comisiei - care se doreste dupa modelul Tismaneanu - vor fi numiti de Biserica, dintre istoricii tineri, cu experienta in domeniul studierii dosarelor. Comisia va lucra in paralel cu Colegiul CNSAS si se va constitui intr-un instrument auxiliar de ajutor al Sinodului in luarea deciziilor. Transferul dosarelor referitoare la inaltii prelati catre CNSAS inca nu a avut loc.

Anania a dat tonul

Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe vine dupa ce, in urma cu o saptamana, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului s-a intrunit la Manastirea Rameti, judetul Alba.

Conform comunicatului Sinodului Mitropolitan, prezidat de Bartolomeu Anania, in legatura cu problema actuala a dosarelor clerului, se considera ca, din punct de vedere strict bisericesc, delatiunea este un pacat, iar acesta se rezolva, benevol si integral, prin Taina Marturisirii, efectul acesteia fiind recunoasterea, cainta, pocainta, indreptarea si, in final, purificarea morala.

Aceasta, fara a stingheri activitatea institutiei anume create prin lege. Practic, recomandarea Mitropoliei Clujului a fost adoptata de Sinodul BOR care sustine si el ca delatiunea este o fapta care se ispaseste in interiorul Bisericii.