Compania Tractorul Brasov va fi deconecata la sfarsitul saptamanii de la reteaua de alimentare cu energie electrica. Si asta pentru ca ea nu si-a platit factura.

Decizia a fost luata de conducerea firmei Electrica Brasov. Ea a anuntat ca va limita din nou furnizarea de energie electrica pentru Tractorul, iar la sfarsitul saptamanii, uzina va fi deconectata total de la electricitate.

Conducerea uzinei de tractoare a convenit sa garanteze plata facturii de energie electrica. Si anume, prin depunerea la inceputul fiecarei luni de consum a unor file CEC a caror valoare sa acopere integral consumul estimat al lunii respective.

Desi Tractorul ar fi trebuit sa depuna suma de 1,2 milioane de lei noi, echivalentul facturii estimate pentru luna noiembrie, fabrica nu a platit nici macar suma pentru regularizarea consumului pe luna octombrie. Aceasta inseamna mai putin de 400.000 de lei.

Tractorul are datorii de peste 45,2 de milioane de lei noi catre Eelectrica. Aceasta a obtinut dreptul de ipoteca asupra unor imobile ale uzinei brasovene.

Contractul de ipoteca este incheiat doar pentru o parte a sumei datorate, respectiv pentru valoarea de peste 14 milioane de lei.

Uzina Tractorul a mai fost deconectata de la reteaua de electricitate in luna iunie a acestui an. De asemenea, in ultimele luni au existat perioade in care uzina a primit energie electrica la cote de avarie.

Compania Tractorul Brasov va fi vanduta pe bucati, a confirmat conducerea AVAS. Numai ca nu vor fi trei module, asa cum era planificat initial, ci cinci.

Cele mai interesante module sunt cele cu profil siderurgic. AVAS va scoate la vanzare trei asemenea module.

Este vorba de fabrica de montaj, sectia de asamblare si sectoarele calde.

Vanzare pe cinci module

Exista sase investitori interesati de preluarea celor cinci module. Cele mai vechi tratative sunt cele cu indienii de la Mahindra&Mahindra.

Un alt investitor este Ioan Nicolae, patronul Interagro. Acesta va concura cu patronul Atlassib, Ilie Cabaulea, si cu Stefan Vuza, patronul holdingului Serviciile Comerciale Romane.

Alti concurenti vor fi coreenii de la Doosan si grupul francez Renault. Compania franceza doreste sectoarele calde ale uzinei de la Brasov si sectia de fonta.

Cel mai hotarat dintre investitori pare Ilie Carabulea. Initial, el ar fi vrut sa preia intregul pachet de actiuni detinut de AVAS la Tractorul, dar s-a razgandit dupa ce a aflat ca statul va putea sterge cel mult jumatate din datoriile care depasesc 7.000 de miliarde de lei vechi.

Patronul Atlassib a decis sa preia doar anumite module din fabrica. Unele dintre aceste module au fost ipotecate de conducerea Tractorul Bancii Carpatica, firma controlata tot de sibianul Ilie Carabulea.

Banca Carpatica a oferit Tractorului Brasov un credit de un milion de euro, garantat cu o serie de bunuri ale fabricii. Cel mai probabil, acestea vor fi executate silit, in conditiile in care Tractorul Brasov anticipeaza pentru 2006 pierderi nete de 139 milioane de lei.