Proprietarii considera ca titlurile de proprietate le-ar fi fost conditionate de Comisia Primariei. Pentru a redeveni proprietari cu acte in regula, li s-a cerut sa renunte la cate 4 ari din terenurile lor, in favoarea centurii. Seful Directiei Tehnice din Primarie, Sorin Apostu, sustine ca proprietarii vor fi despagubiti imediat ce se va stabili intregul traseu al inelului de circulatie.

Realizarea planurilor urbanistice zonale (PUZ) care sa rezolve traseul acestui inel era primul pas pentru deblocarea terenurilor situate in zona, a declarat Sorin Apostu.

El a recunoscut ca proprietarii care poseda terenuri in zona de trecere a centurii au fost nevoiti sa-si tina lucrarile in stand-by, pentru ca inelul de circulatie sa nu fie afectat. Cei care detin proprietati mai mici pe traseul centurii vor fi despagubiti fara probleme, la pretul pe care-l vom conveni, a declarat Apostu. El a explicat ca alte solutii nu exista pentru realizarea acestui drum.

Iar in ce-i priveste pe cei care poseda proprietati mai mari in zona centurii, acestia nu vor avea decat de castigat de pe urma realizarii ei.

Este clar ca realizarea retelelor de utilitati nu va mai fi o problema in zona, singura problema ramanea durmul de acces si, cum el se va realiza, cei care detin proprietati in zona nu vor avea decat de castigat, a apreciat Apostu.

Ce spun proprietarii

Unul dintre revendicatorii terenurilor Palocsay, Aurel Suciu, care detine 51 de arii in zona Curba mortii, sustine ca reprezentantii Comisiei de Fond Funciar a Primariei ar avea interes sa-i pacaleasca pe proprietari. Motivul se leaga de realizarea drumului care ar urma sa traverseze o parte dintre proprietatile din Palocsay.

Mie nu mi-au dat titlul de proprietate, insa au fost persoane carora li s-a propus o intelegere. Mai exact, li s-a atribuit titlul de proprietate cu conditia sa doneze cel putin patru arii din proprietatile lor.

Oamenii Primariei spun ca au nevoie de acest teren pentru drumul de acces, a spus Suciu. Unul dintre proprietarii care au acceptat acest troc cu Comisia Primariei este Ioan Gligor. El a revendicat 31 de ari de teren. Pentru ca a acceptat intelegerea cu Primaria, a obtinut titlul de proprietate pentru 27 de ari.

Mi-au zis ca nu se pot masura terenurile si nu pot fi date pentru ca nu exista drumuri de acces. Eu ma lupt din ‘91 pentru pamanturile parintilor mei si, decat sa nu primesc nimic, am acceptat acest schimb, a declarat Gligor.

Un alt proprietar, care a tinut sa-si pastreze anonimatul, spune ca a din presa a observat ca centura de ocolire vizeaza terenul pe care il revendica si ca acesta ar fi motivul pentru care i s-a blocat cererea.

Pana la primavara se rezolva

Sorin Apostu a declarat ca, pana la primavara, cand traseul centurii va fi stabilit in totalitate, cu harta, masuratori topo si tot ceea ce mai este necesar, va fi deblocata si situatia proprietatilor din zona.

In editia de ieri, ZIUA de Cluj detalia acest proiect de centura ocolitoare, menit sa faca legatura intre cartierele Marasti si Manastur, pentru descongestionarea traficului din centrul orasului. Proiectul se va intinde pe o suprafata de peste 116 hectare.

Societatea Experiment Proiect a finalizat o prima etapa din planul urbanistic pentru aceasta centura. Este vorba despre tronsonul I, Borhnaci - Calea Someseni, care masoara 3,19 km. Urmeaza ca societatea Multi Invest din Targu-Mures sa finalizeze PUZ-urile pentru tronsoanele II si III (Borhanci - Buna Ziua si Buna Ziua - Manastur).