Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara a contestat decizia de eliberare din functiile de sefi de sectii a unui numar de noua profesori universitari care au depasit varsta de 65 de ani.

Rectorul institutiei de invatamant superior, Stefan Dragulescu, a afirmat ca schimbarea s-a facut fara a fi consultat Senatul si de aceea a cerut Ministerului Sanatatii sa se revina asupra gestului de a-i lasa fara posturi. Deocamdata, insa, ministerul nu a raspuns in nici un fel la cererea UMF.

Reamintim ca la inceputul lunii octombrie, printr-o decizie a Ministerului Sanatatii, nu s-a mai acceptat prelungirea mandatelor de sefi de sectii urmatorilor profesori universitari: Doru Bordos - seful Clinicii de Chirurgie Generala II si seful Colegiului Medicilor din Timisoara, Gheorghe Gluhovschi - seful Clinicii de Nefrologie, Liviu Matcau - seful Clinicii de Neurologie II, Mircea Deheleanu

- seful Clinicii de Psihiatrie II, Mircea Lazarescu - seful Clinicii de Psihiatrie I, si Maria Mogoseanu - sefa Clinicii de Radiologie si imagistica medicala. Printre acestia se afla si prof.univ.dr.

Ioan Munteanu, "parintele" fertilizarii in vitro, dar si Constantin Nica, seful Clinicii de Chirurgie generala III si fost director al Spitalului Judetean, precum si Ioan Popa, seful Clinicii de Pediatrie.

"Il apreciez pe Mihai Ionac (managerul interimar al Spitalului Judetean, de care tin sectiile amintite - n.r.), dar nu a procedat corect, pentru ca din punct de vedere legal Senatul Universitatii recomanda numirile de sefi de sectii. Daca dorea sa ii schimbe, trebuia sa ia legatura cu noi si sa se explice motivele demiterii, cu argumente.

Trebuia sa spuna si omului daca nu are calitatile manageriale necesare pentru a coordona o clinica", a spus Dragulescu.

De cealalta parte, consilierul juridic al Spitalului Judetean, Madalina Sauca, sustine ca nu este vorba de nici o demitere si ca decizia a fost luata de minister, nu de conducerea institutiei medicale. "Ministerul a decis sa le schimbe felul muncii, li s-a incheiat activitatea medicala ca sefi de sectii, nu si activitatea medicala", a spus aceeasi sursa.

Doi dintre sefii de sectii au contestat aceste destituiri. De la inceputul lunii octombrie clinicile medicale sunt conduse de sefi interimari, pana la organizarea concursurilor.