Iosif Pop a militat in septembrie pentru ca societatea PPF Investments, al carei director este Susak, sa preia banca Romexterra. Pop si Susak reprezentau o parte a micilor actionari ai bancii. In urma cu doua luni, banca ungara MKB a trebuit sa faca fata unor contre puternice la momentul preluarii pachetului majoritar de actiuni la banca Romexterra.

Contrele au venit din partea unui grup de interese, autointitulat grupul de initiativa Romexterra, condus, la vedere, de cunoscutul bancher Iosif Pop. Acesta a incercat sa convinga cei 90.000 de actionari de la Romexterra Bank sa nu-si vanda actiunile catre MKB, banca detinuta de grupul german Bayerische LB.

In calitate de presedinte ImoFinance, Iosif Pop a prezentat o contraoferta, si anume cea a unei societati din Londra, PPF Investments. Principalii actionari ai societatii britanice PPF Investments sunt doua off-shore-uri care au acelasi sediu declarat in Bristol, Swift Incorporations Ltd si Instant Companies Ltd.

PPF Investments s-a recomandat ca administrator al unui fond de investitii din Cehia. Dupa scandalul public si dupa ce reprezentantii PPF Investments au pierdut lupta pentru controlul bancii, PPF a reusit, totusi, sa achizitioneze un pachet minoritar de actiuni la Romexterra, de aproximativ 20 de procente. Investitia in Romexterra este prima in sectorul bancar din Europa de Est derulata de PPF.

Portavocea unui presupus infractor

In demersul sau de a sprijini PPF Investments, Iosif Pop a declarat public de numeroase ori ca actionarii Romexterra fac o afacere buna daca isi vand actiunile societatii englezesti. Directorul general executiv al PPF Investments este cehul Michal Susak.

Acesta, in calitate de consultant international al prestigioasei banci Credit Suisse First Boston, a contribuit la incheierea contractului de privatizare a Petrom si trecerea fostei companii nationale in proprietatea austriecilor de la OMV. Afacerea Petrom-OMV se afla acum pe masa procurorilor.

Parchetul General l-a pus sub invinuire pe Susak, alaturi de alte sapte persoane importante, printre care Dorinel Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), pentru infractiuni ce aduc atingere securitatii nationale.

Acuzatiile aduse grupului sunt foarte grave: furnizarea de informatii din interiorul OPSPI - secrete de stat sau de serviciu - catre o grupare de crima organizata coordonata bulgarul Stancev Stamen, consultant international.

Reporterii ZIUA de Cluj au incercat sa obtina lamuriri de la Iosif Pop, insa acesta este plecat de zece zile intr-o excursie privata in Anzii Cordilieri si nu a raspuns incercarilor ZIUA de Cluj de a-l contacta. In aceasta perioada, Pop nu a tinut legatura nici cu angajatii ImoFinance, sustin acestia.

Se inchide cercul vicios

Din grupul de initiativa de la Romexterra, inchegat in jurul lui Iosif Pop, fac parte si senatorul Mihail Antonie, fost director al Distrigaz Nord (domeniul de interes al grupului de crima organizata din care face parte Michal Susak), si Gheorghe Nicolaescu, unul dintre actionarii fondatori ai Romexterra.

Procurorii verifica acum modul in care OPSPI a declarat castigator consortiul din care faceau parte banca de investitii Credit Suisse First Boston (CSFB), care si-a adjudecat licitatiile de consultanta la privatizare a celor mai importante societati din industria energetica, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, evaluate la peste un miliard de euro. Distrigaz Nord a fost cumparata de E.ON Ruhrgas.

Compania germana a platit 125 de milioane de euro pentru 30 la suta din actiuni si a mai facut o majorare de capital pana la valoarea sumei de 310 milioane de euro. Amicul lui Pop si Antonie, Michal Susak, este director al diviziei pentru Europa Centrala si de Est al CSFB.

Alti doi invinuiti in ancheta procurorilor privind privatizarea Petrom sunt reprezentanti ai CSFB: Mircea Calin Flore, reprezentant permanent in Romania al bancii de investitii, si ucraineanul Vadim Benyatov, vicepresedinte la divizia de investment banking.

Revenind la grupul lui Pop, trebuie mentionat ca liberalul Gheorghe Nicolaescu, detinator de actiuni Romexterra in valoare de 2,6 miliarde lei vechi, a fost acuzat, in urma unui control al Curtii de Conturi, ca ar fi prejudiciat bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din Sibiu cu 218 milioane lei vechi.