Pentru prima oara de la instaurarea pseudo-democratiei in Romania, un senator incalca legea nescrisa a tacerii, dezvaluind secretele nespuse din lumea politicii, mocirla umana care se ascunde in spatele costumelor negre, cravatelor si declaratiilor bombastice.

Intr-o carte care se vrea mai mult o suita de destainuiri din experienta acumulata in anii de politica romaneasca, senatorul Verginia Vedinas, reprezentanta in Parlament a gruparii ultranationaliste PRM Bihor, da dovada de un curaj rar intalnit in clasa politica autohtona: acela de a pune degetul de rana.

Cu toate ca memoriile parlamentarului bihorean refuleaza dintr-o suita de frustrari personale, cartea “Slutirea democratiei” este o insolita aparitie editoriala in care veroasele personaje sunt contemporani ai societatii de astazi.

Vedisan nu a ezitat sa transeze si partea de caracter a fiecarui politician bihorean analizat, dintre care singurul care iese din pluton prin aprecierile negative este deputatul Cornel Popa, omul de casa al fratilor Micula.

Fara a dori o recenzie a cartii senatorului PRM de Bihor, GAZETA va prezinta cateva puncte nevralgice ale lucrarii din care reies jocurile murdare de culise prin care politicieni ce se tin rasati, ori VIP-uri locale inteleg sa-si faca imagine profitand conjunctiral, de situatii favorabile ori de alte personaje din politicul local.

Demers politico- jurnalistic

Senatorul PRM de Bihor incearca sa se substituie intr-un fel mass-media pentru ca s-a apucat sa scrie o parte din memoriile si gandurile sale politice, intr-un ton destul de critic ceea ce seamana mult cu un demers jurnalistic.

Toate incercarile si experientele sale politice de pana acum au fost adunate intr-o carte de discursuri, declaratii politice si articole publicate prin ziarele tribunului Corneliu Vadim Tudor. Pe alocuri acide, critice dar si naive, imature, populiste ori patetice, randurile cartii evoca o realitate politica romaneasca rupta parca din textele tragi-comice ale lui I. L. Caragiale.

Printre mai multe teme de politica nationala, Verginia Vedinas a dedicat cateva randuri si intamplarilor de pe plaiurile mioritice ale judetului Bihor. In colimator au fost deputatul liberal Cornel Popa, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru. Si, asa cum ii sta bine unui politician, nu a uitat sa critice si presa.

Popa, fara demnitate

Culegerea de intamplari politice publicate de Verginia Vedinas contine relatarea unui eveniment stupid, petrecut in urma cu cativa ani, cu ocazia inaugurarii biroului parlamentar la Ceius.

Sub titlul “Mocirla din politica”, Vedinas scrie despre deputatul liberal, Cornel Popa: “A fost prima mea intalnire cu «mocirla» din politica si cu mizeria morala a unora asa zisi politicieni.

Dupa cateva deplasari facute in Beius, am reusit, impreuna cu minunatul gospodar care ocarmuieste destinele orasului, sa amenajam un viitor birou parlamentar in care fiecare din cei 13 parlamentari ai judetului, in baza unui program stabilit, sa vina si sa se intalneasca cu cetatenii.

Initiativa, toate demersurile si supravegherea pregatirii acestui birou am facut-o eu, sprijinita de primarul orasului.

Evenimentul trebuia sa se petreaca joi, 17 februarie, orele 12, fusese invitata si presa... Cu o jumatate de ora de momentul cand ma pregateam sa oficiez deschiderea biroului, apare «instantaneu» un deputat liberal, aflat la al doilea mandat, care, cu cea mai fireasca atitudine posibila, se instaleaza in birou, cheama presa si ii anunta ca iata, a reusit sa organizeze si in acest

oras un birou parlamentar, ca oamenii il vor gasi si in acest birou, etc. Este greu sa exprim ce am simtit cand am coborat si am constatat ca presa deja plecase si ca altcineva decat mine, infruptandu-se din munca mea, facuse ceea ce eu aveam dreptul sa fac. Intalnirea cu acest gen de «politica» si «politicieni» mi-a lasat un gust amar.

Lipsa de demnitate a unui ins care, de la alegeri incoace, nu a venit macar o data in orasul respectiv, pentru ca, informat de cine trebuie, sa vina tocmai atunci cand avea loc un eveniment muncit de altul, m-a facut sa inteleg de ce lucrurile merg atat de prost in tara noastra.

Majoritatea celor care ajung in diferite functii reusesc acest lucru fie catarandu-se pe cadavrele celorlalti, murdarindu-i ca sa para ei mai frumosi, insusindu-si pe nedrept munca si meritele celorlalti si urmarind, in final, sa joace un rol in care nu cred, care le aduce o popularitate la care nu sunt indreptatiti, falsi, fara o minima deontologie”.

Vedinas, abandonata

Nici presedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru nu a scapat de tirul critic al infocatei peremiste.

La paginile 109 si 110 din carte in paragraful “Politica si interesele comunitatii” Vedinas povesteste cu o oarecare doza de naivitate in ton cum a fost tradata de colegii ei politicieni la un moment dat: “Saptamana trecuta am organizat o festivitate, prin care am dorit sa marchez deschiderea oficiala a biroului senatorial de la Oradea...

Consecventa cu mine insumi, mi s-a parut normal sa-i invit pe toti la evenimentul pe care il pregatisem, cu destula truda. Cu exceptia unui tanar deputat de la PUR care si-a anuntat regretul ca nu poate veni, toti ceilalti oficiali nu numai ca nu au venit, dar nici macar nu au avut minimul respect, in primul rand fata de ei insisi, sa anunte, in termen util, ca nu vor veni. Sa invoce o scuza, fie ea si formala.

Presedintele Consiliului judetean, cu care am avut o intalnire de lucru in aceea dimineata, mi-a comunicat ca nu poate veni, ca trebuie sa participe la o actiune, dar mi-a sugerat ca si daca nu ar fi avut, tot nu ar fi venit, motivand «ce ar spune colegii mei de la UDMR ca am participat la o actiune organizata de un senator PRM?» Este trist ca se intampla astfel”.

Embargoul presei

Nu in ultimul timp si presa si-a luat portia sa de mustruluiala din partea senatorului Verginia Vedinas. Parlamentarul a demonstrat astfel ca cel mai dureros lucru pentru un politician este sa fie ignorat de catre media. Sa fie criticat, sa fie hartuit, numai bagat in seama sa fie...

In fragmentul intitulat “Transparenta ca test al valorii”, Vedinas tuna si fulgera la adresa presei locale, dar si nationale.

De subliniat ca parlamentarul se aventureaza in a da verdicte la adresa presei bihorene fara a cunoaste pe deplin domeniul despre care vorbeste: “Trebuie asigurata o anumita transparenta a activitatii parlamentarului si o monitorizare obiectiva din partea presei.

In judetul pe care il reprezint, presa este proprietatea unor sustinatori ai puterii, care au dat dispozitie sa-mi fie interzis accesul la programele de radio si televiziune. De cand sunt senator de Bihor, nu am fost niciodata invitata la o emisiune radio sau televiziune. Fara sa-si de-a seama, tot raul este spre bine, cum se spune in popor.

Voi face astfel incat sa suplinesc prohibitia mediatica la care sunt supusa, ajungand, eu insumi, la oameni, mergand in localitatile judetului si stand de vorba cu ei direct. Democratia nu mai poate fi mimata la nesfarsit. Nici rolurile pe care le joaca diferitii actori politici”.

Concluzia este cat se poate de ferma si realista, contrastand, insa, cu tonul agresiv ce denota dealtfel privatiunile suportate de Vedidas in toti anii de politica in care n-a prea fost bagata-n seama mai de nimeni.