Cei doi reprezentanti ai Comitetului de Initiativa "Bolyai“ afirma ca vor ataca in instanta decizia.

Potrivit unui comunicat de presa al UBB, in procesul de luare a deciziei au fost respectate toate procedurile legale.

"Decizia a fost luata avind in vedere raspindirea in mod continuu de minciuni despre institutie si despre tara, initierea si continuarea incitarilor la ostilitate interetnica, impotriva valorilor Uniunii Europene, si dupa avizarea in scris de catre Rectorat, proferarea de calificative injurioase la adresa profesorilor Universitatii «Babes-Bolyai» («nationalisti incurabili») si a reprezentantilor Uniunii Europene («conceptie ingusta»), recursul la agresarea fizica a bunurilor, caracteristica extremismului, inregistrata si cercetata de Politie“, se mai arata in documentul citat, adaugindu-se ca au votat „pentru“ cea mai mare parte a senatorilor de la linia maghiara, toti senatorii de la linia germana si romana si reprezentantii programelor de studii iudaice.

De asemenea, a fost luata in seama Hotarirea Consiliului de Administratie al Universitatii din ziua de 22 noiembrie privind excluderea din UBB a celor care recurg la agresarea fizica si la extremism.

"Au avut loc consultari cu reprezentantii facultatilor, ai liniilor si programelor de studiu, care au semnalat caracterul ilegal si profund daunator al propagandei si agresarilor extremiste, in raport cu nenumarati profesori, studenti si angajati, care cauta sa realizeze performante competitive“, se subliniaza in comunicatul UBB.

Hantz Peter a declarat ca se astepta la aceasta decizie, pe care o considera drept „o gafa“ a UBB. „Nu ma deranjeaza decizia. Oricum nu traiesc din salariul de la UBB, ci am o serie de proiecte si contracte in strainatate“, a afirmat Hantz. El a mentionat ca, daca i se va permite, va tine mai departe cursurile cu studentii, „din pasiune“.

Celalalt vicepresedinte al CIB, Kovacs Lehel, a declarat la rindul sau ca nu stie ce va face dupa excluderea din rindul corpului didactic al UBB, asteptind intii sa vada cit de legala e aceasta decizie.

Ambii membri ai CIB vor ataca in instanta decizia Senatului UBB.

Placutele, picatura care a umplut paharul

Comitetul de Initiativa „Bolyai“ militeaza pentru reinfiintarea universitatii de stat cu predare in limba maghiara, primul pas fiind, in opinia acestora, infiintarea a trei facultati maghiare. Picatura care a umplut paharul a fost actiunea de saptamina trecuta, de montare a unor placute bilingve in diverse cladiri a UBB.

Membrii CIB au reusit sa amplaseze inscriptii in limba maghiara in cladirea Facultatii de Chimie, dar si in sediul Central. Placutele cu „Fumatul interzis“ au fost, insa, demontate de conducerea UBB.